Behöver du lyfta något stort och tungt från en hög höjd? Det vore lönlöst att försöka med gaffeltruck. Är det dessutom väldigt tungt är mängden maskiner och verktyg man kan arbeta med begränsad. Lösningen för det här heter ofta teleskoplastare. Många företag och privatpersoner väljer att hyra in dem när en uppgift av dylikt slag ska lösas.
Vad är det egentligen?
Teleskoplastare har fått sitt namn efter den teleskopiska bom som sitter mitt på maskinens kropp. Det här gör den flexibel att flytta saker med och gör att den kan klara rörelse i nästan alla riktningar. Därtill har den ofta kapacitet att klara av riktigt, riktigt tunga lyft. Självklart bör man sig inte försöka på ett lyft som ligger på gränsen för vad den klarar av. Är det så att planerar att hyra en teleskoplastare och vill veta både vad det kostar att hyra en teleskoplastare och pris kan du helt enkelt ta reda på detta innan du påbörjar ditt arbete. Det skiljer sig åt, beroende på vilken modell du hyr.
Kan användas som skylift
Har du ett jobb där du både behöver flytta tunga saker på höjder och där du eller en medarbetare också behöver vara högt uppe, är teleskoplastare med hög sannolikhet den maskin som passar er bäst. Att använda den som en skylift är relativt enkelt. Det räcker med att montera på en korg eller en container längst ut på bommen. Det här kan även fungera som ett substitut för byggnadsställningar och varuhissar. En mångsidig maskin, helt enkelt.
Många teleskoplastare brukar kunna höja bommen till ungefär 17 meters höjd, men det kan se annorlunda ut just för den modell du väljer att hyra eller köpa. Det finns modeller som både klarar betydligt lägre och högre höjder än så. Vad gäller lyften brukar de klara någonstans mellan 3 500 – 5 000 kilo som maximal lastvikt. Det finns dock modeller som kan hantera mer vikt än så, men de är lite ovanligare att se.
Att hyra en teleskoplastare
Som alltid när du ska hyra stora maskiner, gäller det att se till att du hittar ett uthyrningsföretag du litar på. Är det något fel på maskinen, eller om något annat strul uppstår, finns en risk att du inte kan hålla övrig planering för ditt projekt.
Det gäller också att se över om du faktiskt får sitta bakom spakarna i en teleskoplastare. Det du behöver ha är ett utbildningsintyg, alternativt yrkesbevis, av Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd. För att få delta i en utbildning för teleskoplastare behöver du vara minst 18 år gammal och ett B-körkort eller körkort för traktor sedan tidigare. Det kan se annorlunda ut på privat, inhägnat område.
Andra inlägg
- Bergsprängning i Stockholm med precision
- Villarelining Stockholm - vanliga frågor
- Låssmed i Stockholm – säkerhetssystem
- Byggställningar i Stockholm utgör säkerhetsfundamentet i byggprojekt
- Bra att veta när du ska välja stenskiva i Malmö
- Elektriker i Nacka för pålitliga elinstallationer
- Dränering i Västerås - en kamp mot fukt
- Badrumsrenovering i Eskilstuna – gör om ditt badrum till en oas
- Markarbeten i Kristianstad – grunden för hållbara byggprojekt
- Takläggare i Örebro levererar hög kvalitet och hållbara lösningar