Riva badrum själv? Var noggrann!

I rum där det finns vatten så bör man vara extra försiktig och det här gäller i synnerhet i badrummet. Många tänker att detta endast gäller vid själva renoveringen – men även rivningen kräver lite mer noggrannhet än vad gemene man tänker sig. Det är inte bara att gå in med en slägga och röja loss; då riskerar man att skada viktiga rör och ledningar som kommer att behövas i framtiden och detsamma gäller här väggar bakom. Kort och gott: att riva ett badrum själv är full möjligt; men den noggrannhet som krävs gör att man åtminstone får räkna med att det tar en dag sett till tiden.

Vad behöver du då för att riva ett badrum? Vi tänkte lista upp några saker som definitivt är nödvändiga, men innan det ska vi komma med ett absolut måste som du under inga som helst omständigheter får missa: slå av elen och slå av vattnet. Tyvärr så är detta inte självklart för alla och konsekvenserna kan här bli rent fruktansvärda (och gällande el: livsfarliga!). Vet du inte var du slår av dessa element så måste du kontakta din BRF eller kontakta någon vet – om du bor i villa.

riva badrum

Med detta sagt: här är några saker som du kommer att behöva för din rivning i badrummet:

  • Förvaring: I brist på annat så döper vi denna punkt till detta – men vi menar att du måste ha någonstans att lägga allt ditt restmaterial. Kakelplattor, skräp, bråte och andra saker – allt måste läggas i någonting och därefter slängas. IKEA-kassar kan fungera – man då måste du vara noga med att gå ofta och inte fylla dem för tungt.
  • Skruvdragare. För att ta bort handfatet, eventuella skåp och toaletten.
  • En kofot och en huggmejsel. För att komma under fogen så krävs det ofta en huggmejsel och även om du gör så finns en risk att det ”satt sig”. bryt försiktigt med kofoten.
  • Bilningsmaskin. En sådan kommer att underlätta rivningen av kakel ganska rejält och spara dig både tid och energi. Du behöver naturligtvis inte köpa en sådan – de finns att hyra hos bygghandlar och till ett väldigt humant pris. Annars så fungerar det med ovan nämnda huggmejsel.
  • Munskydd, handskar och knäskydd. Se till att skydda dig under rivningen och den här punkten ska du definitivt ta på allvar.

Detta om det rent praktiska vid en rivning av badrummet – men hur ser det ut efteråt? Det vi menar är att många skulle tjäna på att ta professionell hjälp här. Hur fraktar du bort allt? Räcker det med ett släp eller behövs en container? Bor du högt upp i fastighet – orkar du bära, finns det hiss, är trappor och passager snäva? Vet du hur – och var - du återvinner? Finns det något som går att sälja?

Att anlita en professionell rivningsfirma innebär att du betalar, slipper bekymret och direkt kan fokusera på det väsentliga: att bygga ett nytt badrum.

Badrumsrenovering - allt i ett

Har du rivit ut ditt badrum så återstår fortfarande det svåra: att få ett nytt sådant på plats. En badrumsrenovering är något som kräver kompetens, kunskap, erfarenhet och en hängivenhet. Det senare förklaras av att minsta lilla misstag kan bli ödesdigert då det färdiga resultatet ska summeras. Detta både rent funktionellt som estetiskt. Näst efter köket så är badrummet det rum där flest vatten- och fuktskador syns och en gemensam nämnare där är att de - oavsett storlek - sällan är billiga att reparera. En annan sak som är gemensam är att försäkringsbolag sällan ersätter skador som orsakats av en försummelse från utföraren.

Har du genomfört en badrumsrenovering så bär du själv ansvaret: har du gjort ett misstag som leder till en fuktskada så kommer du, mest troligt, att få betala reparationen på egen hand. Har du orsakat en vattenskada som sprider sig till grannen - här förutsatt att du bor i en bostadsrätt - så kan kostnaden bli enorm. Det rent estetiska och misstagen där är lite enklare att förklara: vad händer om du sätter kakel och klinkers fel i förhållande till nästa platta? Snyggt blir det inte, det är en sak som är säker.

I många fall så tjänar man även här på professionell hjälp. Badrumsrenovering i Stockholm är något som många företag erbjuder och flertalet av dessa kan även erbjuda ett helhetsgrepp om projektet. I det här fallet skulle detta även inkludera rivningen av det gamla badrummet. Totalentreprenad är något som du definitivt ska välja och detta av flera skäl. Dels så borgar det för ett effektivare jobb: en och samma firma sköter allting - dragning av el, installationer, kakelsättning och montage. Dels så får du också ett bättre pris.

Professionell badrumsrenovering är ett tryggt alternativ

Många frestas av att välja flera mindre företag för punktinsatser. Detta brukar ge längre löptider, det ökar risken för missförstånd och det slutar nästan alltid med en högre slutsumma. En annan fördel med att välja ett företag som erbjuder totalentreprenad i samband med en badrumsrenovering i Stockholm är att du får en större trygghet. Du får en kontaktperson som lotsar dig genom hela projektet; en person som du kan ställa frågor till, diskutera eventuella ändringar med och ringa när du känner dig orolig eller osäker.

Gällande priset så är en badrumsrenovering inkluderad i Rot-avdraget och det ger dig en möjlighet att dra av 30% av den totala kostnaden för arbetet. Gällande en rivning av ett badrum samt ett uppförande av ett nytt sådant så är professionell badrumsrenovering definitivt att överväga: du slipper alla bekymmer, du slipper stressen, du får en garanti på jobbet och du får allt detta till rimliga priser. Det är värt att betala för om man saknar kunskapen. Badrum är känsliga och kräver både kunskap och erfarenhet.

Här kan du få inspiration inför badrumsrenoveringen i form av ett företag som erbjuder en heltäckande tjänst och kompletta lösningar: https://www.stockholmsbadrumsrenovering.se/.