Riva badrum själv? Var noggrann!

I rum där det finns vatten så bör man vara extra försiktig och det här gäller i synnerhet i badrummet. Många tänker att detta endast gäller vid själva renoveringen – men även rivningen kräver lite mer noggrannhet än vad gemene man tänker sig. Det är inte bara att gå in med en slägga och röja loss; då riskerar man att skada viktiga rör och ledningar som kommer att behövas i framtiden och detsamma gäller här väggar bakom. Kort och gott: att riva ett badrum själv är full möjligt; men den noggrannhet som krävs gör att man åtminstone får räkna med att det tar en dag sett till tiden.

Vad behöver du då för att riva ett badrum? Vi tänkte lista upp några saker som definitivt är nödvändiga, men innan det ska vi komma med ett absolut måste som du under inga som helst omständigheter får missa: slå av elen och slå av vattnet. Tyvärr så är detta inte självklart för alla och konsekvenserna kan här bli rent fruktansvärda (och gällande el: livsfarliga!). Vet du inte var du slår av dessa element så måste du kontakta din BRF eller kontakta någon vet – om du bor i villa.

riva badrum

Med detta sagt: här är några saker som du kommer att behöva för din rivning i badrummet:

  • Förvaring: I brist på annat så döper vi denna punkt till detta – men vi menar att du måste ha någonstans att lägga allt ditt restmaterial. Kakelplattor, skräp, bråte och andra saker – allt måste läggas i någonting och därefter slängas. IKEA-kassar kan fungera – man då måste du vara noga med att gå ofta och inte fylla dem för tungt.
  • Skruvdragare. För att ta bort handfatet, eventuella skåp och toaletten.
  • En kofot och en huggmejsel. För att komma under fogen så krävs det ofta en huggmejsel och även om du gör så finns en risk att det ”satt sig”. bryt försiktigt med kofoten.
  • Bilningsmaskin. En sådan kommer att underlätta rivningen av kakel ganska rejält och spara dig både tid och energi. Du behöver naturligtvis inte köpa en sådan – de finns att hyra hos bygghandlar och till ett väldigt humant pris. Annars så fungerar det med ovan nämnda huggmejsel.
  • Munskydd, handskar och knäskydd. Se till att skydda dig under rivningen och den här punkten ska du definitivt ta på allvar.

Detta om det rent praktiska vid en rivning av badrummet – men hur ser det ut efteråt? Det vi menar är att många skulle tjäna på att ta professionell hjälp här. Hur fraktar du bort allt? Räcker det med ett släp eller behövs en container? Bor du högt upp i fastighet – orkar du bära, finns det hiss, är trappor och passager snäva? Vet du hur – och var - du återvinner? Finns det något som går att sälja?

Att anlita en professionell rivningsfirma innebär att du betalar, slipper bekymret och direkt kan fokusera på det väsentliga: att bygga ett nytt badrum.

Här kan du få inspiration inför badrumsrenoveringen: https://www.stockholmsbadrumsrenovering.se/.