Är det möjligt att riva kök själv?

För att bygga något så måste det allt som oftast också rivas någonting befintligt. Ett faktum som många missar och där man således missar en viktig post i den budget som man borde ha sammanställt. För; det är inte på något sätt gratis att riva och det är framförallt ingenting som kommer av sig självt. Nej; det behövs i många fall speciella maskiner, det behövs förvaring – container eller de större ”påsarna” som går under benämningen Big Bag – och det behövs transport och muskelkraft. Vi ger ett vanligt exempel på en rivning och där man definitivt gjort fel. Du bor i en fastighet, högt upp i huset och du vill byta ut ditt kök; någots om du fått godkännande av din BRF för att göra. Du har beställt kök och du har anlitat ett företag för att sätta detta på plats.

Rivning, tänker du – det kan jag sköta själv. Hur svårt kan det vara att knacka ner några skåp och hur jobbigt kan det vara att frakta bort dessa?

 Problemet är att det A) de facto är ganska jobbigt att ta ner skåpen B) är väldigt tungt att bära dessa ner för trapporna C) få bort alla vitvaror D) få bort murbruk, kakel, klinkers och annat restmaterial som obönhörligt finns efter en rivning. Vi skulle egentligen kunna rada upp hela alfabetet här, men vi nöjer oss med att säga följande: behandla din stundande rivning med samma allvar som den kommande renoveringen. I synnerhet om du bor i lägenhet och inte i en villa.

Vi tänkte ge några handfasta tips kring hur du ska tänka och hur du ska lägga upp planeringen. Innan dess dock så vill vi slå ett slag för den professionella hjälpen som trots allt finns till hands. Det är inte överdrivet dyrt och det ger dig en betydligt lättare resa mot – som i det här fallet – ett nytt kök.

 

Riva kök – några konkreta tips

 

  • Börja med att planera utifrån hur du bor och vilka möjligheter du har. Vi säger att du bor i ett hus – finns det möjlighet att hyra en container och vad kostar i så fall en sådan? Hur mycket kostar det att få containern bortkörd?
  • Vilka verktyg och maskiner krävs. Du kan klara dig bra med en kofot för att få bort skåpen; men tänk på att de är tunga och attd et är lätt att göra sig illa. Var gärna två stycken – en som bryter och en som håller emot. För kakel? Här rekommenderas en så kallad bilningsmaskin som finns att hyra. Annars så kan du använda dig av huggmejsel – men då krävs det lite mer jobb.
  • Innan du sätter igång: tänk på att säkerställa att det inte finns några gifter – i synnerhet asbest! - eller andra otrevliga överraskningar. En besiktningsman kostar inte så mycket att anlita. Och: använd alltid munskydd och handskar. Slipdamm och annat vill du inte ha i lungorna.
  • Bär ut eftersom. Lyft inte för tungt och se till att använda exempelvis pirra för kyl och för spis.
  • Återvinn. Just kyl och spis är något som dels måste sorteras och slängas på speciella återvinningsstationer. Kan det vara så att dessa går att sälja? Detsamma gäller faktiskt köksskåpen. Även om du inte gillar dem så kan det vara värt att lägga ut dem till försäljning. I många fall så räcker det med att lackera dem för att de ska bli som nya. Vill du sälja – lägg ut bilder i god tid innan rivningen (annars får du lösa med förvaring).
  • Tar du hjälp: se till att kontakta olika rivningsföretag på ett tidigt stadium och se till att jämföra priser dem emellan. Det kan skilja ganska mycket mellan företag och här kan du tjäna många sköna kronor.

riva kök

Inspiration inför din köksrenovering kan du hitta via länken