Blogg

Så populärt med balkonginglasning

17 aug 2019

Det är ju så populärt med balkonginglasningar. Det är många som har upptäckt det praktiska med att glasa in hela balkongen. En balkonginglasning innebär att den som bor där, får ett extra uterum, som ger möjlighet till utevistelse, men ändå i skydd av både tak och fönster. Glaset gör  att man slipper tappa närheten till naturen, men ändå får skydd mot väder och vind. Det finns många fördelar med en inglasad balkong och vi går igenom de mer eller mindre uppenbara fördelarna här.

Odlingarna blir bättre 

Är du intressera va att odla? Det har ju blivit så trendigt att odla sin egen grönsak. Alla som har en lite plätt, ska ju numera odla sin sallad, tomat och gurka. Har du ingen plätt, utanfrö altanen, kan du alltid odla på din balkong. Varför inte odla och hänga upp, jordgubbar man kan odla hängande i korgar om man så önskar. En inglasad balkong ger möjlighet till både värme och ljus, oavsett vilket väder, det blir som ett eget växthus, med de inglasade fönster som inglasningen erbjuder. Prova och odla på din egen trädgård.

Det blir en snyggare fasad

Det är ju även så populärt med fasader av glas. Ser man till att glasa in sin balkong, och förutsatt att alla balkonger blir inglasade på samma sätt och med samma slags glas, får man en otroligt fin fasad. En gemensam fasad med inglasade balkonger utgör en otroligt fin fasad. En inglasad balkong blir så mycket finare än en som inte har någon inglasning alls.

Du slipper alla avgaser 

Genom att glasa in balkongen, slipper du få in avgaser, buller och annat som stör de som bor i bostaden. Du slipper få in allt som kan störa ute från gatan. Med en inglasning slipper du tänka på hur du är klädd när du går ut på balkongen. Du kan till och med sova tryggt och skönt på en inglasad balkong, året runt om du så önskar. 

Letar du efter hantverkare?

Om du letar efter en firma som kan komma ut och göra en inglasning, kan du börja med att googla "balkkonginglasning" och sedan den ort där du önskar dig en balkonginglasning, till exempel "balkonginglasning Stockholm" där du sedan byter ut Stockholm mot Göteborg, Malmö, Linköping, Motala, eller var du bor. Sedan är det bara att ta kontakt, fråga om offert och referenser. Ofta har de ett sortiment av balkonginglasningar. Man bör alltid höra sig för om man bor i en bostadsrätt, om föreningen har en särskild hantverkare som gör alla balkonginglasningar. Läs mer om balkonginglasningar på: https://www.balkonginglasning.nu.

Måla om!

1 aug 2019

Såhär i semestertider märker vi lättare våra bostäders fel och brister eftersom vi vistas mer i våra hem. Vi blir varse att bostaden har slitits efter dagligt användande och så klart av tidens tand. Vad kan man göra åt saken? Det enklaste och billigaste sättet att fräscha upp ett slitet hem är att måla om det.

Är man någorlunda händig är det inget problem att måla om själv. Men visst blir resultatet oftast bättre om man tar hjälp av en professionell målare. Anlitar man hjälp kan man också med fördel använda det populära ROT-avdraget som ger ett 30 procentigt avdrag på arbetskostnaden. Avdraget gör företaget direkt på fakturan.

Förändra rummet

Då får man ett helt nytt hem med en ny och härlig känsla. Med en ny färgkulör kan man förvandla ett rum från grunden. Beoende på färgval kan man åstadkomma vilken känsla man vill. Den en gång så vackra färgen har mist sin lyster och blivit solblekt och tråkig. Eller så har den kanske blivit hopplöst omodern.

Välj rätt färg

Det är mycket viktigt att välja färg och kulör noggrant. Man ska veta att ett målat rum håller sig i 10-20 år så man gör klokt i att välja en passande färg. Det finns massor med färger och nyanser som alla har olika egenskaper. Det finns till exempel varma och kalla färger beroende på vilken känsla man vill att rummet ska ha. Man kan också få till läckra rum men olika mönster.

Vilket rum ska målas om?

Det finns oändliga möjligheter när man målar ett rum. När det gäller sovrummet vill de allra flesta få till en lugnande känsla för att få lugn och ro. Det kan fås med kalla färger. I köket är det till exempel vanligt med ljusa och glada färger. I vardagsrum och liknande kan det vara fint med varma och mjuka färger som till exempel toner i rött. I barnens rum kan man gör mycket roligt och vackert. Man kan ta ut svängarna och måla i starka och roliga färger som man kanske inte vill ha i andra rum. Det kan vara chockrosa, illgrönt eller gult för att få en härlig och lekfull känsla. Det går också att kombinera med målade bilder på till exempel sagofigurer.  

Viktigt med noggrant förarbete

Men för att ett nymålad vägg ska bli snygg och hålla länge måste man några förbereda väggen innan man målar. Den gamla väggen måste slipas och man måste även spackla över ojämnheter för ett bra resultat. 

 

Märkning av rör

27 jul 2019

Vid ombyggnationer och renoveringar av fastigheter elelr villor är det viktigt med noggrann rörmärkning. Det är en förutsättning för att det ska bli rätt och för att förhindra olyckor, och såklart för nästkommande fackman som ska göra arbeten. Slav med märkning är orsaken till många problem årligen.

Det finns regler och riktlinjer på hur märkningen ska göras. Samma gäller självfallet för elen i dagens digitala och uppkopplade samhälle.

Rörmärkning i fastigheter

I en fastighet finns ett stort antal rör för till exempel vatten, avlopp, gas, ventilation med mera. Det säger sig själv att det måste vara ordning och reda. 

Märkningen av rörsystem måste följa gällande riktlinjer. Det innebär att det i klartext ska framgå vad rören innehåller. Märkningen ska bestå av pilar och med rätt färg beroende vad röret innehåller. Det gäller också att märkningen ska hålla för slitage i form av värme, kyla, väder och vind, vatten, smuts och kemikalier. Märkningen är så klart onödigt att ha om den lossnar eller blir oläslig.

Material och tekniker för märkning

Det vanligaste materialet för rörmärkning är laminerad och miljövänlig polypropylen (PP).  Det är ett tåligt material som tål stora temperaturskillnader och hög värme upp till 120 grader och är såklart UV-resistent.

Idén med rörmärkningen är självfallet att informera om rörets innehåll. Det finns ett antal standardfärger som indikerar om innehållet. Färgerna är standardiserade av branschen själv. 

Färgerna som används är grön (vatten), blå (färskvatten), orange (brandfarliga gaser), violett (frätande och giftiga gaser och vätskor), ljusbrun (övriga gaser), svart (övriga vätskor), grå (vattenånga), brun (brandfarliga vätskor), ljusröd (massor och suspensioner), ljusblå (luft och vakum), gul (oxiderade gaser och vätskor), röd (brandskydd) och en vit färg för övrigt.

Montering av märkning

Minst lika viktigt som materialet är det att man fäster märkningen på ett korrekt och hållbart sätt. Den får helt enkelt inte lossna. Det är såklart viktigt att märkningen placeras på ett sätt så det går enkelt att läsa. 

För att märkningen ska fästas måste först och främst röret vara noga rengjort för att tejpen ska fastna på ett bra sätt. Efter rengöring och torkning av platsen där märkningen ska sitta fäster man tejpen runt röret. Det rekommenderas att tejpen sedan överlappar sig själv med några centimeter.

När röret befinner sig utomhus är det viktigt att man tänker på att använda ett UV-skyddat material samt att sätta skyddstejp över tejpen. Viktigt också att använda väl synliga farosymboler när innehållet är farligt för hälsan.  

Dags att måla om fasaden?

21 jun 2019

Är det dags att måla om fasaden hemma? Om så är, är det en bra tid att göra det nu. Man kan behöva en torr period när man målar om fasaden så att man slipper väta och nederbörd som gör det svårare att då färgen att torka. Dessutom brukar det inte vara så roligt att måla utomhus när det regnar eller snöar. Ska du anlita målare eller ska du göra det själv? Anlitar du målare går det snabbare än när man gör det själv, men gör man det själv är det viktigt att arbeta med underlaget ordentligt så att målningen blir snygg. Du vet väl om att du mycket väl kan måla om både puts- och tegelfasader? Det viktiga är att du ser till att reparera putsen eller teglet innan du målar.

Anlita målare i Sollentuna

Om du bor i Sollentuna, utanför Stockholm kan du anlita ett 40-tal målare i Sollentuna för jobbet. Det är en god idé att anlita någon som arbetar i närheten då man som privatperson får dra av på Rot-avdraget för själva arbetskostnaderna men inte för resorna till och från ditt hus och man vill ju inte lägga pengar på att målarna kommer till huset och målar det, eller hur? Inte heller målarfärgen får du dra av, så det är en god idé att jämföra priserna på målarfärgen innan du köper den. Om du ska byta färg på fasaden behöver du bygglov. Se till att ansöka det i god tid innan ommålningen av fasaden.

Att arbeta med underlaget

Om det är så att den gamla färgen på fasaden har börjat flagna är det viktigt att få bort färgen innan ommålning. Är fasaden av trä är det bäst att använda en skrapa och skrapa bort färgen. All färg måste inte bort, men de ställen där färgen har flagnat behöver skrapas. Har du puts som har börjat krackelera bör du lägga på ny puts innan du målar. På samma sätt bör du kontrollera teglet innan det målas om. Om du har fog som har nötts bort mellan teglet, bör du förnya med nu puts innan du målar. Du kommer att få nästan som ett nytt hus med en ny fasad om du målar om tegelfasaden. Att regelbundet måla om fasaden är bra, inte bara för det estetiska intrycket av huset utan också för att du på så sätt förlänger hållbarheten på huset med ny färg på fasaden. Lycka till!

Måla om därhemma

17 jun 2019

Har du blivit inspirerad av vänners hem eller av något av alla byggprogram på TV? Är det dags att göra något åt det alltmer slitna hemmet? Det finns som bekant massor att göra när det gäller att fräscha upp hemma. Det är bara fantasin som sätter gränsen. Men man behöver inte riva väggar och lägga nytt golv. Man kommer långt med punktinsatser där det finns mest behov. Det kostar betydligt mindre pengar, för en helrenovering är en dyr historia. Varför inte slipa golven och måla om vissa rum för ett helt ny känsla hemma?

Måla om väggarna

Väggarna är det första man aer när man kliver in i ett rum. Färgen påverkar våra sinnen mycket. Vissa färger ger en harmonisk känsla medan andra ger än känsla av glädje. I sovrummet vill man såklart ha så lugna färger som möjligt medan i ett vardagsrum ska vara mer glatt och mysigt. I köket vill man ofta ha trevliga färger. 

Väggarna slits

Med åren slits tapeterna och väggfärgen börjar blekna. Väggarna slits ganska mycket i ett hem. Hål efter tavlor och inredning och blekta färger ger ett trist intryck. Det behöver man ta ner gamla tapeter eller slipa bort den gamla färgen. För att en målad vägg ska bli lyckad är det mycket viktigt med noggrant förarbete.

Förberedd väggen inför målningen

När man tagit ner tapeten och slipat bort färgen måste man se till att sprickor, skador, skarvar med mera tas bort. Det gör med spackel som vid behov slipas så ytan blir jämn. Man måste se till att ytan är så jämn och fin som möjligt. Detta är avgörande för att slutresultatet ska bli bra.

Sedan är det viktigt att noggrant torka och tvätta väggen fri från slipdamm och annan smuts. Allt för att den nya färgen ska fästa ordentligt och att den nymålade ytan inte ska bli ojämn. 

Måla väggen

Först och främst målas ett första lager med en grundfärg som den valda färgen ska fästa på och för att målningen ska hålla så länge som möjligt. Det är mycket viktigt med att använda rätt utrustning. Köp alltid nya penslar då gamla penslar tanderar att bli dålig med åren. För stora ytor är det bäst och snyggast att använda roller. För mindre och svåråtkomliga ytor passar det bäst med penslar. Ett tips är att köpa flera storlekar på penslar och några roller. Var noga med färgkvaliten! Fråga färghandeln om råd vad som passar bäst där du ska måla.  

Behöver du en badrumsrenovering?

11 jun 2019

En badrumsrenovering är ett ganska stort projekt som kräver mycket planering i förväg. Det är också ganska kostsamt när man gör en större renovering. Det gäller att sätta sig ner med familjen och fastställa sina behov och krav på det nya badrummet så inget missas. Det gäller såväl design och funktionalitet. Badrummet har hög status i våra bostäder och vid en korrekt renovering kommer det att hålla under lång tid framöver. Tänk på att se över ventilationen och vid behov skaffa ett nytt ventilationssystem. 

Ett mysigt badrum ger avkoppling i vardagen. Tänk att krypa ner i ett varmt bad i den nya vackra badkaret, kanske med med bubblor.

Nytt badrum med personlig stil

Hur skulle ditt perfekta badrum se ut? Är du en bad- eller duschperson? I ett stort badrum kanske inte hushållet kan enas och det blir både och. En härlig och snygg duschkabin. Och ett snyggt designbadkar bredvid. Det finns ett stort utbud på badrumsporslin. Kanske väljer du en snygg och praktisk vägghängd toalettstol. Passa på att byta ut det gamla trista handfatet mot en nytt snyggt handfat, kanske i en läcker färg. Varför måste allt vara vitt? 

Riv ner gamla våtrumstapeterna eller slitna kaklet i förmån för ett nytt snyggt kakel i snygga färger och mönster. Och lägg nytt klinkergolv. Det kommer göra enorm skillnad.

Låt dig inspireras av inredningsmagasin, byggprogram på TV i jakten på det perfekta badrummet. Och fråga om tips och råd i butiker eller från erfarna hantverkare.

Anlita ett badrumsproffs

En renovering av badrummet är inget man gör i handvändning. Om man inte själv är i branschen rekommenderas det att ta in professionell hjälp. Var noga med att kontrollera behörigheter och certifikat. För dig som privatperson kan du få 30 % avdrag på arbetskostnaden via ROT-avdraget. Det gälelr för alla personer över 18 år. En hantverkare med erfarenhet av att renovera badrum vet precis vad som gäller för att genomföra en korrekt renovering.

Hur går renoveringen till?

Alla renoveringar börjar med en noggrann besiktning av badrummet för att säkerställa dess status och för att kunna planera hur renoveringen ska genomföras. 

Vid totalrenovering inleds arbetet genom att plocka bort lös och fast inredning. I vissa fall byter man ut vattenledningar och byter ut dessa. Sedan river man kakel, klinkers, våtrumsmattor med mera. Hittas fuktskador behöver dessa åtgärdas innan man fortsätter.

När allt är rivet görs passande underarbete genom slipning och annat som krävs innan nytt kakel monteras efter kundens önskemål. Toalettstol, handfat och dusch/bad monteras och vatten kopplas in.

Vill du anlita en erfaren och kompetent byggfirma på Södermalm kan du läsa mer här: badrumsrenoveringsödermalm.com.

Ska du lägga nytt golv eller slipa om?

6 jun 2019

Innan man bestämmar sig för vad man ska göra med sitt golv där hemma, bör man tänka på att olika material behöver olika mycket arbete. Har du ett betonggolv, kan du gott och väl slipa om det. I princip kan du slipa om så gott som alla slags golv, plastgolv, trägolv, linoleumgolv och som sagt betonggolv. I en vanlig bostad är det egentligen onödigt att ha ett betonggolv, så det är ett ganska grovt golv och brukar inte vara så omtyckta. Betonggolv ska man egentligen bara ha i en bostad om man för övrigt har den stilen. Annars är det bäst att ha betonggolv i affärer och på ställen där det rör sig mycket folk. Betonggolv slits inte ner, såvida inte man har tunga maskiner på golvet, som i tunga industrier till exempel.

Få hantvekare som vill riva ner saker

Om man skulle vilja ta fram det ursprungliga golvet bör man anlita hantverkare som tar fram det ursprungliga golvet. Det är inte lätt alla gånger att hitta sådana hantverkare som tar på sig rivningsarbeten. De flesta hantverkare arbetar helst med renoveringar. Ytterst få hantverkare arbetar med att riva ner saker, så om du hittar sådana hantverkare är det bäst att hålla i dem och inte tappa kontakten med dem, nästa gång som du kanske behöver riva ner saker hemma, eller på kontoret på jobbet. 

Finns firma som arbetar med rivning i Stockholm

Om du vill få tag i en rivningsfirma i Stockholm som arbetar med rivningar av olika slag bör du börja med att googla "rivningsfirma Stockholm" så att du får några kontaktuppgifter och förslag på rivningsfirmor i Stockholm. Då kan du sedan ta kontakt med några av dem och fråga dem om offert och referenser. Välj sedan den som ger bäst offert och referenser. Det finns ju olika saker som man kan vilja riva ner; enskilda väggar, eller hela våningsplan eller ibland till och med hela hus som ska rivas ner. När du har tagit reda på vilket pris som de vill ha för sitt jobb är det sedan upp till dig att bestämma vilken rivningsfirma som du vill anlita. Det finns åtminstone cirka 200 sådana rivningsfirmor i Stockholm så du har i alla fall ett litet urval att välja mellan. Det är viktigt när man väljer vilka man ska anlita, att välja någon som väljer att arbeta miljövänligt och är medvetna om klimatet och anpassa sitt arbete därefter. 

Stenskivor för eleganta kök

23 maj 2019

Inreder man med material som håller för lång tid framöver får man mycket eleganta kök. Inredningsmaterial som håller och som är vackra att se på är framför allt stenmaterial. Här finns det både de ljusa slagen av sten som kalksten, och de mörkare slagen som granit. Men man kan även använda kompositören som man färgar i vilken färg som helst. Sedan har vi ju de allra mest populära skivorna av marmor, som är svårslagen. Till och med romarna förstod sig på marmor som de använde till både inredning och till alla värdefulla byggnader.

Klassiskt med ljus marmor

Marmor passar mycket bra i kök. De tål värme väl och med rätt behandling kan man få marmorn att behålla sin vackra form och färg. Men man måste se se med att inte få sura ämnen som citron, vin, ättika och andra sura vätskor att spilla på marmorn då de kan bilda fläckar som gör att stenmarmorn förlorar sin glans. Den går att behandla med tätningsmedel som minskar absorptionsförmågan hos marmorn. Den bör rengöras dagligen med en fuktig trasa.

Vår vanligaste stensort granit

Granit är den stenstor som tål bäst värme, och stöter ifrån sig vätska. Den tål en hel del repor. Däremot kan mycket vätska på graniten göra att det bildas fläckar på den som är svår att få bort. Även graniten mår bäst av daglig skötsel med fuktig trasa.

Modernt med återvunnen kompositsten

Kompositsten har stark yta och klara av både repor, värme och vätska. Den har mycket hög densitet så man behöver inte vara orolig för fläckar av vätska som har trängt in i stenmaterialet, på samma sätt som marmor. Däremot klarar den inte av värme på samma sätt som granit, så se upp med mycket heta föremål på kompositsten.

Var ska man inreda med sten?

Vilken del av köket som man vill inreda med stenskivor är individuellt och beroende på ens eget tycke och smak. Det finns anpassade stenskivor både för att kakla väggen, lägga på golvet eller för att använda för arbets- och diskbänken i köket. Med stenskivor på väggarna får du ett mycket elegant kök med ett klassiskt utseende. Ett sådant kök håller i minst 25-30 år, förutsatt att man underhåller stenmaterialet på rätt sätt. Sten håller ju i "evigheter" tills något skadar stenen och får den att spricka. För övrigt håller den sig lika fin år ut och år in. Se bara till att rengöra den regelbundet och underhålla den.

Måla om fasaden – ett lyft för hela huset

26 apr 2019

Som husägare gäller det att hålla koll på fasaden. Ytskiktet på huset är oerhört utsatt under året, för sol, regn, vind och snö. För att hålla länge behöver fasaden ständigt underhåll. För det mesta räcker det med att tvätta fasaden, minst en gång per år, men beroende på läget kan det behöva göras oftare. I Stockholm står husen relativt skyddade, men ju längre ut i skärgården man kommer utsätts fasaden för mer och mer hårt väder.

Förr eller senare kommer färgen att börja flagna. Då krävs att du tvättar fasaden och skrapar bort de färgflagor som sitter löst. Du kan också passa på att kontrollera virket och byta ut de delar som är skadade. Därefter slipar du och målar med samma färg som använts tidigare. På det här sättet kan man hålla sin fasad i gott skick ganska länge utan att behöva åla om hela fasaden. Det kräver dock att man är lite på tå och regelbundet inspekterar fasaden.

Hur ofta bör man måla om fasaden?

Alla fasader behöver dock målas om med jämna mellanrum. För Stockholm kan man räkna med att man behöver måla om fasaden ungefär vart 10:e år, men med gott underhåll kan det räcka med vart 15:e år. Att måla om en hel fasad är ett stort projekt, men det går att göra själv om ni är några stycken som hjälps åt. Det som är viktigt att tänka på är att du är noga med förarbetet, använder rätt färg, bra verktyg, målar i rätt väderlek och också att du tänker på säkerheten för alla som målar. Om du har personer som hjälper dig med målningen så är det du som är ansvarig för deras säkerhet.

Förarbetet viktigt för ett lyckat resultat

En professionell målare lägger en stor del av tiden på förarbetet. När det gäller fasadmålning handlar det om ordentlig rengöring med mögeltvätt och att skölja med slang noggrant efteråt. Därefter måste fasaden få torka ordentligt. Sedan måste all lös och flagande färg borstas bort med stålborste. Den färg som inte lossnar av sig själv kan du låta sitta kvar. Kontrollera också att trät inte är för fuktigt. Det kan du göra med en fuktmätare, som du kan låna eller hyra i färghandeln. Fuktkvoten i trät ska inte överstiga 16%.

För att komma åt överallt kan man använda sig av stegar, men du bör också överväga att hyra en byggnadsställning. En byggnadsställning gör arbetet betydligt mer bekvämt och gör att det går snabbare. Dessutom är det betydligt säkrare när man jobbar på hög höjd. Det finns många firmor i Stockholm som hyr ut byggnadsställningar, och du får då ställningen levererad och uppsatt. En byggnadsställning kan även förses med presenning, som gör att du kan måla även vid dåligt väder.

Grundmålning och målning

Du bör välja en grundfärg som passar till den färg du ska täckmåla med. De flesta färgtillverkare erbjuder system för olika färgtyper, så välj bara den grundfärg som passar ihop med täckfärgen, det vill säga tillhör samma system. Vid grundmålning räcker det med en strykning. Vinklade så kallade fasadpenslar och rollers i flera storlekar gör det lättare att komma åt överallt. Skaffa även gärna några förlängningsskaft till rollrarna så går arbetet mycket smidigare.

Efter grundmålningen bör färgen torka en dag innan det är dags för nästa strykning. Sedan är det dags för täckmålning. En viktig sak att tänka på vid valet av färg är förstås att du bör måla med samma färgtyp som den som använts på fasaden tidigare, till exempel oljefärg, akrylat eller slamfärg. Om du vill byta kulör på fasaden kan du även behöva ansöka om bygglov, eftersom ett färgbyte innebär en ändring av fasaden. Kolla alltid med byggnadsnämnden på Stockholms kommun om du tänker byta färg på fasaden.

Anlita målare i Stockholm

Att måla om fasaden är ett stort projekt, och i Stockholm väljer många att anlita målare för att få arbetet gjort så snabbt och smidigt som möjligt. Fördelen med det är att du får en professionell målning med gediget förarbete som gör att fasaden håller längre innan nästa ommålning. Jobbar man själv är det lätt att man slarvar lite när man blir trött, och det kan bli svårt att få till ett perfekt resultat. Det behöver du inte oroa dig för om du anlitar en professionell målare i Stockholm.

Här kan du läsa mer om hur professionella målare arbetar.

Bygg en egen laddstation med grannarna

17 apr 2019

Det finns idag mer än 70 000 elbilar i Sverige. Många av dem rullar på gatorna i Stockholm. Elbil är framtidens fordon, och experterna spår att el kommer att vara det vanligaste drivmedlet för bilar från och med 2030. Fossila drivmedel kommer alltmer att fasas ut och bensindrivna bilar kommer antagligen vara helt borta runt år 2050.

Detta är så klart en välkommen nyhet, inte minst för klimatet, men samtidigt återstår mycket arbete för att våra elnät ska kunna klara av den belastning det innebär när alla våra bilar ska laddas med el. Om alla bilar idag skulle bytas ut mot elbilar, och alla bilägare skulle ladda sina bilar varje natt, skulle vårt elnät slås ut. Det tar mycket kraft att ladda en elbil. Men i takt med att elbilsägarna blir fler och fler, byggs också kapaciteten i elnäten ut, och experterna är övertygade om att vårt elnät i slutändan kommer att klara elbilsrevolutionen.

Mobilisera grannarna

Men att tänka i förväg är alltid mödan värt, och om du funderat på elbil men avstått på grund av bristen på laddstolpar i närheten av din bostad, kan det vara värt att fundera på om du och dina grannar inte skulle investera i att sätta upp en laddstation med laddstolpar i kvarteret? Har man långt att köra varje dag, vilket man ofta har i Stockholm, är riktiga laddstolpar ett måste. Att ladda bilen i sitt eget eluttag är ofta inte tillräckligt, utan brukar kräva att man åtminstone någon gång under dagen blir tvungen att leta upp en laddstolpe, vilket i sig slösar på elen.

Dela på installationskostnaderna

Med ordentliga laddstolpar i kvarteret ser man till att kvarterets elbilar får den kapacitet de behöver för att klara en hel dags körning i Stockholm. Går man ihop ett gäng grannar kan installationskostnaderna minska rejält jämfört med om var och en skaffar egna laddboxar i garaget, vilket annars kan vara ett alternativ.

Den stora fördelen med att bygga en gemensam laddstation är att det blir lättare att tillgodose elförsörjningen. När man installerar en laddbox i ett garage behöver man oftast utöka elkapaciteten genom att dra nya ledningar. Bygger man i stället en laddstation med flera laddstolpar på ett och samma ställe, som en parkering, kan all el som behövs dra på en och samma gång, någon som blir betydligt billigare utslaget på alla grannar.

Betala för den el du förbrukar

Med laddstolpar går det lätt att se hur mycket el var och en förbrukar, och grannarna behöver inte vara oroliga för att de betalar för mer el än de förbrukar. Åker man på semester, eller  ska man inte behöva betala för el man inte använder. Med moderna laddstolpar, som håller koll på vilken bil det är som laddar, sköts faktureringen helt automatiskt och samfälligheten bekostas gemensamt utifrån hur mycket el var och en förbrukar.

Professionell installation av laddstolpar i Stockholm

För att dra el och installera laddstolpar måste man, både enligt lagen och för sin egen säkerhet, anlita en behörig elfirma, och naturligtvis helst en firma som är specialiserad på laddstolpar och laddning av elbilar. En bra elfirma kan hjälpa till med att beräkna och dimensionera anläggningen utifrån det behov som finns, och kan  förväntas finnas inom några år, och utifrån det designa laddstationen. Det är alltid bra att installera några fler laddstolpar än vad det i nuläget finns behov av i kvarteret, eftersom fler boende i  rimligtvis kommer att bli inspirerade att köpa elbil när de ser att det finns en laddstation på behändigt avstånd från hemmet.

På http://annos.se/ kan du läsa mer om laddstolpar.

Sugen på ett utomhusspa? Tänk på detta!

10 apr 2019

Många husägare ser till själva huset är i toppskick - både invändigt och utvändigt - och man genomför de nödvändiga reparationerna, renoveringarna och ansiktslyften redan på ett tidigt stadium. Naturligtvis så handlar det om en ekonomisk fråga också; man renoverar efter sin storleken på sin egen plånbok och inte efter hur det ser ut hos sina grannar eller vänner. Men, att de flesta i någon utsträckning förbättrat interiören eller fasaden på sitt hus, det råder det inga tvivel om.

Men - hur tar man sig vidare därifrån? Många husägare kan - trots omfattande fasadrenoveringar - upptäcka att huset ändå inte har det där lilla extra; att man inte får det första, viktiga intrycket man vill ha och att det känns som ett hus i mängden snarare än ett hus man säger Wow då man ser. Detta beror till stor del på att man glömt att även tomten är en del av huset och att man inte tagit hand om denna på det sätt som krävs.

Rent krasst så finns det mycket man kan göra för att ge tomten ett ansiktslyft; man kan anlita ett företag inom trädgårdsanläggning, man kan bygga ett Attefallshus och man kan addera trädäck och/eller en veranda. Ma måste som husägare se att tomten som är tillgänglig ska utnyttjas maximalt för att få den hemtrevliga känslan man vill ha. Ett sätt som visat sig vara extra populärt och effektivt i detta gäller ett utomhusspa och vi ska titta lite närmare på ett sådant här. Ett utomhusspa har många fördelar och enklast är om vi tar dessa i punktform innan vi fortsätter:

 • Året runt. Du kan - till skillnad mot en swimmingpool - använda ditt spabad året om och dygnet rum. Det värms upp av elektricitet och är således väldigt anpassat för det spontana doppet.
 • Det höjer husets värde. Ett utomhusspa ger det där lilla extra som kan komma väl till pass den dagen man ska sälja.
 • Det ger familjen en möjlighet att slappna av. I ett alltmer uppskruvat samhälle så finns det inte så många lägen där man kan sätta sig ner, andas och verkligen njuta av sin tillvaro. Ett utomhusspa ger det utrymmet.
 • Lättskött. Ett utomhusspa är väldigt lätt att sköta och ta hand om; det räcker med att byta vatten två-tre gånger per år och det viktiga är att man rengör samt håller koll på vattnets PH-värde. Gör man det och följer de givna instruktioner som medföljer - ja, då kan man njuta av sitt spa under en lång, lång tid framöver.

Där hade vi fördelarna, men vi ska även ta upp några detaljer som du bör ha i åtanke gällande ett spabad. Det viktigaste - utöver regelbunden skötsel - handlar om placeringen samt hur man installerar sitt utomhusspa. Vi ger några tankar om dessa områden här nedan:

 • Placeringen: var vill du ha ditt utomhusspa och hur ser det ut på din tomt. Tänk på att söka efter solläge - gärna kvällssol. De flesta dopp äger rum under kvällen och det är skönare att ha lite sol då dessa genomförs. För mycket sol? komplettera med markiser! Har du en väldigt stenig tomt eller en kuperad sådan så kan det finnas ett värde i att placera ditt utomhusspa på ett trädäck snarare än att gräva och gjuta en platta. Oavsett vilket så skulle vi rekommendera hjälp. Att ditt utomhusspa står rakt är väsentligt både sett till funktion och sett till livslängd. Väljer du att bygga in ditt utomhusspa i ett trädäck - något som är både möjligt och snyggt! - så måste du se till att maskinluckan är tillgänglig.
 • Installationen. Jaha, ditt utomhusspa är på plats, allt ser rakt ut och då är det väl bara att stoppa i kontakten? Nej, installationen ska skötas av en behörig elektriker och detta är extremt viktigt. Återförsäljaren kan garanterat hjälpa dig med detta. En jordfelsbrytare ska alltid finnas.

För ytterligare inspiration besök https://hikki.se/

Om ditt byggprojekt kräver bygglov måste du anlita en kontrollansvarig

9 apr 2019

Oavsett om du planerar att bygga nytt, bygga om eller renovera gäller samma sak: om det du ska göra kräver bygglov måste du ha en kontrollansvarig inkopplad på projektet. En kontrollansvarig är en certifierad person med erfarenhet av byggbranschen och gedigen teknisk utbildning. Han eller hon har utöver det ansetts som personligt lämplig för uppgiften och därför tilldelats ett certifikat. I Stockholm är det vanligtvis lätt att hitta kunniga och erfarna kontrollansvariga för alla typer av byggen och renoveringar.

Välj kontrollansvarig tidigt

Det är bra att redan på ett tidigt stadium koppla in en kontrollansvarig, helst så att denne kan vara behjälplig under planeringsarbetet. Det den kontrollansvarige kan göra tidigt i processen är att se till att det som bestäms stämmer överens med gällande bygglagstiftning och att det upprättas en kontrollplan som kan checkas av efter hand. Den kontrollansvarige kan också hjälpa till med att fylla i bygglovsansökan på ett korrekt sätt. I alla händelser måste hur som helst ett förslag på kontrollansvarig finnas med i bygglovsansökan.

En kontrollansvarig är din trygghet

Den kontrollansvarige svarar både mot dig som byggherre och till byggnadsnämnden i kommunen. Upptäcker han att entreprenören avviker från kontrollplanen så ska detta rapporteras både till byggnadsnämnden och till dig som byggherre. Är avvikelsen allvarlig har du rätt att bryta kontraktet med entreprenören och anlita en annan byggfirma. Det är du som är ytterst ansvarig för att allt arbete som utförs på ditt bygge sker enligt de lagar och regler som finns, så du gör alltid klokt i att lyssna på vad den kontrollansvarige har att säga.

Hur hittar man en kontrollansvarig i Stockholm?

Hos Boverket kan man på deras hemsida se en förteckning över de kontrollansvariga som är registrerade. Du kan söka på din kommun, till exempel Stockholm, och se vilka certifierade kontrollansvariga som finns tillgängliga just nu. De flesta kontrollansvariga har även hemsidor där du kan läsa mer om vad de har för kvalifikationer och erfarenheter, samt hur mycket de tar i arvode, något som kan skilja sig åt ganska mycket. Bor du i Stockholm är priserna för en kontrollansvarig i regel något högre än i andra delar av landet, å andra sidan finns här många duktiga kontrollansvariga att välja mellan, som dessutom har kunskap om de ibland speciella förutsättningar som gäller inom byggbranchen i  Stockholm.

Välj en oberoende kontrollansvarig

Även om en kontrollansvarig innebär ännu en utgift, är det samtidigt en trygghet och en garanti för dig som byggherre att det jobb du anlitar entreprenören för att göra blir utfört på ett korrekt sätt. Ett bygge där det fuskas och inte sker enligt gällande lagstiftning kommer inte att få något slutbevis från kommunen, något som i förlängningen leder till stora kostnader för dig.

Men tänk också på att det alltid är du som är ytterst ansvarig för att arbetet sker på ett korrekt sätt. Den kontrollansvariges uppgift är att hjälpa dig och rapportera de avvikelser som upptäcks. Till en viss gräns kan du klandra den kontrollansvarige om fusk upptäcks, men det yttersta ansvaret ligger rpå dig. Se därför till att du väljer en kontrollansvarig som inte har något samröre med entreprenören och kan misstänkas vara i beroendeställning till denne.

Läs mer på https://www.kontrollansvarigstockholm.net.

Satsa på personalhälsan

2 apr 2019

Det ställs allt högre krav på företagen att se till att personalen mår bra och att sjukskrivningarna minskar. Det går att få svart på vitt på att motion och kostvanor är avgörande för vår hälsa och livskvalitet. Fetman ökar trots denna vetskap och även bland barn och unga. Från regeringens håll satsas det på olika åtgärder som till exempel friskvårdsbidrag som ger avdrag på maximalt 5 000 kronor.

Vissa företag har eget gym eller motionshall eller rabatter på till exempel simhallar, rackethallar och gymkedjor. Annars går det att utnyttja friskvårdsbidraget på utvalda aktiviteter. Det är företaget som väljer vad som ska ingå. Hos vissa företag kan man även använda friskvårdsbidraget på tränings- och motionsutrustning. 

Investera i ett utegym

Vad kan man som företag göra mer än att bara erbjuda aktiviteter som gäller för friskvårdsbidraget? Vissa företag erbjuder gratis träning i egen motionshall eller gym. Men något som blivit mer populärt de senaste åren är att anlägga ett utegym i anslutning till företaget. 

Det ger personalen chansen att träna gratis året runt med kort varsel på till exempel lunchen. Det ger utemiljön mer attraktiv. Det ger också en markering att företaget bryr sig om personalens hälsa och välbefinnande. Det gör även att företaget i fråga blir mer attraktivt för studenter och arbetssökande.  

Bostadsrättsföreningar och fastighetsägare har också börjat se fördelarna med ett vackert och funktionellt utegym för sina boenden. 

Samma gäller kommuner som kan göra parker, stigar och andra allmänna platser mer attraktiva. I många fall ligger det utegym nära lekparker som gör att stressade föräldrar kan träna samtidigt har uppsikt när barnen leker.

Funktionell träning utomhus

Vi människor trivs ute och när vi rör på oss mår vi som bäst. Vad passar då bättre än att träna ute och få frisk lut istället för att träna i en svettig lokal?

Ett utegym erbjuder allsidig motion som är fokuserad på funktionell träning. Det innebär rörlighet, styrka, balans och koordination. Maskinerna som är extra kraftiga och tåliga för att klara vårt klimat, ger en bra möjlighet att träna alla muskelgrupper samtidigt. Det finns till exempel maskiner för premenadträning, löpning, överkropp, armar och balansträning.

Eftersom maskinerna är utformade på ett sätt för att utnyttja kroppsvikten är det en skonsam träningsform med liten risk för skador och överansträngning.

Beroende på verksamhetens behov och krav går det att få en skräddarsydd lösning. Till exempel går det att få ett handikappanpassat gym eller maskiner som passar barn om så önskas. 

 

När det är dags för renovering

28 mar 2019

När det gamla badrummet har sett sina bästa dagar är det dags att renovera. Det finns många aktörer på marknaden. Det gäller att hitta en seriös och pålitlig hantverkare för att det ska bli ett bra resultat och en problemfri process. Anlita aldrig svart arbetskraft! Man har ingen som helst garanti för att arbetet blir korrekt utfört och heller ingen aning kompetens och kunnande. Och skulle det bli problem i framtiden så gäller inte försäkringen. Så det rekommenderas att ta hjälp av en erfaren och kompetent firma som ska göra den efterlängtade badrumsrenoveringen

Har badrummet några år på nacken känns troligen kaklet inte så snyggt och modernt som det en gång var och man drömmer om ett nytt och fräscht kakel och kanske ny toalett och dusch eller badkar. 

Tecken på att det är dags att renovera

Man märker tydligt på kakel och klinkers att de är missfärgare och har småskador efter många års användande. Toalett och handfat brukar också bli missfärgade och skadade efter många års användande. Moderna WC är betydligt mer snåla med vatten så det är ytterligare en anledning att tag i renoveringen.

Om det är missfärgningar på golv, väggar och tak kan det tyda på fukt- eller vattenskador. Då är det viktigt att inte vänta för då kan det blir väldigt stora och dyra skador. I svåra fall måste väggarna rivas och intilliggande rum också kontrolleras. 

Vad finns det för alternativ?

Vid skador uppkomna av fukt och vatten krävs att man river kakel och klinkers för att åtgärda källan till problemen. Det kan vara en trasig vattenledning eller otäta avlopp i handfat eller dusch. Då måste detta självfallet åtgärdas omgående. Sedan är det dags för att välja nytt kakel och klinkers. Idag finns en uppsjö av material och färger. Leta efter inspiration i inredningsmagasin och på internet. Det är lätt att hitta något som passar.

Kanske är det dags att ta bort det slitna badkaret eller duschen. Det finns massor med vackra badkar i olika prisklasser och utföranden. Det finns även spa-varianter med bubblor. När det gäller duschkabiner har även där utvecklingen och designen kommit långt. Det finns vanliga enklare kabiner men det finns även exklusiva slutna varianter med ånga och massage inbyggt.

När man behöver byta toalettstol finns det ett stort utbud att välja på i olika prisklasser. Det finns oerhört vattensnåla och effektiva produkter idag. Man kan också förändra mycket med ett nytt snyggt exklusivt handfat.

Tips när du ska gjuta i betong

18 mar 2019

Är du husägabetongre och behöver utföra betonggjutning för ett projekt? Många väljer att anlita en firma för det, men det är inte heller ovanligt att man gör det själv. Gör man det själv gäller det givetvis att man läser på och skaffar sig de förkunskaper som krävs, om man inte redan har dem. Fördelen med att anlita en firma för det är att man kan känna sig trygg med att jobbet blir bra gjort. Nackdelen är givetvis att det kostar mer i form av pengar. Samtidigt kostar det såklart tid att göra det själv.

För den som ska göra det själv finns det en del fallgropar att undvika. Det finns ett antal viktiga steg i processen som kan vara lätta att missa för den som ska göra en betonggjutning för första gången. Här ger vi ett antal tips för formgjutning, efterhärdning, blandning och gjutning av plana ytor.

Det starkaste tipset är dock att anlita en kompetent firma som gjuter betong: www.malardalensbetong.se

För dig som ska formgjuta

 • Formen är viktig. Det kanske enskilt viktigaste momentet för att lyckas med formgjutning är formen. Den måste vara robust, stabil och tät. Här lämpar det sig väl att använda 25 mm virke – ohyvlat.

 • Vattna formen innan du häller i betong. Som nämnt ovan är det viktigt att formen är helt tät innan du häller i betong. Ett tips som främjar detta är att vattna formen ordentligt. Det här gör så att virket sväller och fyller eventuella sprickor. Det här kommer med annan fördel också – att träet inte tar vatten av betongen, vilket kan störa blandningen.

För dig som ska gjuta en plan yta

 • Var noggrann med avdragningsbanorna. Vid betonggjutning av en planyta brukar man använda sig av avdragningsbanor. Det är mycket viktigt att du säkerställer att dessa är parallella med varandra, på såväl bredd som höjd.

 • Fyll tomrummen försiktigt. När du har plattat betongen är det viktigt att du är försiktig när du fyller i tomrummen. Här är det enkelt att man missar lite, eller tar lite för mycket.

Blandning av betong

 • Behöver du verkligen en cementblandare? Det är vanligt att man hyr en cementblandare när man ska göra en betonggjutning själv. Det är dock långtifrån alla gånger som det faktiskt behövs. Istället kan man blanda betongen i en skottkärra (om man har mindre mängder) eller på en skiva av plywood. På så vis sparar man in på en utgift, även om den kanske inte må vara så stor.

 • Om du hyr – jämför. Om du har större mängder betong och behöver en cementblandare kan det löna sig rejält att jämföra. Priserna som olika företag väljer kan variera en hel del.

Armering

 • Använd armeringskorg. När ett fäste ska bära något annat är det lämpligt att betongen armeras. Ett bra redskap att använda sig av då är en armeringskorg.

Efterhärdning

 • Håll ytan fuktig. Det är viktigt att betongen inte torkar ut för snabbt och att man håller ytan fuktig. Det här kan göras med fuktiga mattor till exempel. Ett smidigare sätt är dock att helt enkelt spraya den med membranhärdare. Du slipper då tänka på vattningen.

← Äldre inlägg