Blogg

Ett helt nytt badrum

26 feb 2021

En mening som får de flesta att dra djupt efter andan av avund. Att renovera och göra något helt nytt när det gäller badrum är fortfarande renoveringens Rolls Royce. Något man drömmer om.

Nja, inte riktigt sant kanske. Man drömmer oftast inte om själva renoveringen. Utan mer om när den är klar. Ofta har man en inre bild av hur badrummet ska se ut. Har man en sambo kan man alltid hoppas att hen har liknande visioner. Annars kan det bli en lite längre process innan man kommer igång.

Vad är det man ska ta ställning till egentligen?

Ett av de största besluten är nog i alla fall kaklet. Om man nu vill ha kakel. Här kan man gå all in eller bli väldigt minimalistisk. När allt är rivet och innan plattläggaren får börja sitt jobb behöver man ta ett viktigt beslut till. För visst är det underbart med golvvärme? Det värmer upp hela rummet och ger den där varma och mysiga känslan för fötterna.

Sedan börjar det roliga. Ska det bli spa-feeling då finns det mycket att välja och vraka mellan. Vad säger mer spa än ett bubbelbad? Eller kanske vill man gå på en mera klassisk stil och ställa in ett riktigt gammaldags badkar med lejontassar? Bara tanken på att ligga i ett sådant med skum ända upp till öronen, ett glas bubbel och favoritförfattarens bok i sin hand - egen kvalitetstid!

Pricken över i:et är om man dessutom hyr in någon som jobbar med badrumsrenovering Uppsala. Då behöver man själv inte göra någonting. Du kan läsa mer om badrumsrenoveringar på denna hemsida: https://www.badrumsrenoveringuppsala.nu/

Att renovera badrummet är ett stort projekt

18 feb 2021

Ett badrum renoveras oftast mer sällan än andra rum i hemmet. Därför är det viktigt att när det äntligen händer ta sig tid att planera renoveringen ordentligt för önskat resultat.

I bostadens övriga rum kan det handla om att måla, tapetsera eller byta ut ett slitet golv för att ge rummen en fräschare look. När det gäller badrum är det annorlunda. Många gånger är både väggar och golv kaklade. Det innebär att det blir en hel del rivningsarbete innan man kan börja sätta upp nytt kakel. Innan de nya kakelplattorna sätts kan det vara en god idé att se över alla rör, och kontrollera att de inte rostat eller fått andra skador som kan leda till läckage, vilket så småningom kan resultera i mögelskador.

Plan för boende under tiden

Det kan hända att vattnet måste stängas av under en del av renoveringen. Dessutom saknar man toalett och dusch, om man inte har flera, vilket kan göra livet lite komplicerat. Kanske behöver man då låna dusch och toalett hos en vänlig granne.

När badrummet ska renoveras behövs flera olika yrkesgrupper och hemmet kan kännas dammigt och rörigt. Om man har möjlighet kan det vara en bra idé att ta med familjen på en liten semestertripp och låta rörmokare, elektriker och kakelsättare göra klart badrumsrenoveringen ostört. Det finns många fina platser att besöka i närheten om badrumsrenoveringen utförs i Sollentuna. På så vis blir alla nöjda och väl hemma igen väntar det nya fina badrummet.

En stadig stomme i byggnaden

7 feb 2021

Precis som kroppen så har även byggnader ett skelett som är till för att skapa stabilitet i konstruktionen. Det finns olika sätt att skapa det här skelettet och olika material att använda.

Stommen i en byggnad är lite av samma sak som skelettet i en kropp. Det är den delen av byggnaden som håller uppe hela konstruktionen och gör att resten kan fästas. I vissa byggnationer är stommen och väggarna samma sak. Det gäller för hus som byggs av lecablock eller liknande konstruktionsmaterial. Detsamma gäller för timmerhus, som även de har en vägg som dessutom håller upp huset. Men för de flesta andra hus, och högre byggnader, så är det en stomme som består av trä eller metall som används.

Arkitekt och byggnadsingenjör

Om man inte bygger ett hus helt själv så brukar det vara en arkitekt och/eller en byggnadsingenjör som ritar hur huset ska se ut och hur det ska vara konstruerat. Byggnadsritningarna är en beskrivning där man visar hur byggnaden ska se ut och hur de olika lagren ska byggas upp. Vid större byggnader brukar båda yrkesgrupperna vara inblandade, för att inget ska gå fel.

Men vid villor och liknande så kan det vara en av yrkesgrupperna som gör all planering. Vid byggnationer av villor är det vanligast att man gör en stomme av trä, eller som sagt murar upp den av exempelvis lecablock. Men för större byggnader är det vanligast att man använder sig av stål. Ett material som har högre styrka och hållbarhet. Läs mer om stålkonstruktioner här: stålkonstruktioner.nu

När du söker bygglov behövs bygglovsritningar

8 jan 2021

Vill du bygga om eller bygga nytt och behöver få ett bygglov beviljat? Då är det riktigt smart att investera i professionella ritningar. Ta hjälp av en byrå som är van vid att söka bygglov.

När du bestämt dig för att bygga nytt, bygga ut eller bygga om krävs det ofta att du ansöker hos kommunen om bygglov. För att din ansökan ska vara komplett krävs då bland annat bygglovsritningar. Var smart och anlita en professionell arkitekt eller konstruktör med vana av just bygglovsprocessen.

Du kan tjäna en hel del tid och möda genom att ta hjälp av en byrå som är van att följa kunder genom bygglovsansökan och hela den process det innebär. Du får högkvalitativa digitala bygglovsritningar som dels gör din ansökan mer snygg och seriös och som dels gör det enklare att kommunicera med en byggare.

Alla ritningar som behövs vid bygglov

Kanske låter det enkelt att ansöka om ett bygglov, men det är troligtvis mer komplicerat än du tror. Gäller det byggnation av ett bostadshus så behövs förstås planritningen som visar huset i genomskärning ovanifrån. Förutom denna behöver du sektionsritningar, som visar huset från sidan i genomskärning.

Även fasadritningar ska ingå i din ansökan om bygglov samt en så kallad situationsplan som beskriver fastigheten ovanifrån. Här ska det framgå vad som ska byggas eller rivas och även avstånd till vägar, tomtgränser, husen omkring osv. På en bygglovsritning ska det naturligtvis även framgå fastighetsbeteckning, skala och datum för när ritningen har skapats.

Ditt nästa byggprojekt

4 jan 2021

Att äga ett hus är ett projekt för livet. Begreppet “klart” finns inte, det finns alltid något som behöver åtgärdas. Det är både roligt och frustrerande. Vilken åtgärd behöver din bostad?

Alla som någon gång ägt en fastighet förstår vad som menas. Arbetet tar aldrig slut. Visst, ett projekt avslutas, men sedan väntar nästa. Eller så dyker det upp ganska oväntat. Allt från trasiga tak till outhärdliga tapeter i vardagsrummet. Oftast är det ett nöje att arbeta med bostaden. Det ligger i den mänskliga naturen att ständigt vilja förbättra hemmet. Det har vi gemensamt med resten av djurvärlden. Ibland är det till och med så att om vi för tillfället inte har några konkreta husförbättringar på gång så hittar vi på något. Hemmet är vår trygga punkt och där vill vi ha det bra och trivas.

Vad har du tänkt att fixa härnäst?

Mycket av det som behövs göras i vår bostad tar vi hand om själva. Det är lite terapi över det hela ibland, att fixa och dona och arbeta fysiskt. Andra bitar fungerar inte alls att ta hand om själv. Takbyte och reparationer kräver kunskaper och redskap som amatörer inte vanligen har. Likaså el och VVS. Vi inte bara bör avstå, vi måste låta bli dylikt. Där det finns behov kan det vara angeläget att få projekten färdiga. Ibland är felen besvärliga på riktigt och kräver åtgärder vi inte ens hinner med, eller orkar. I de lägena känns det oerhört bra att det finns proffs att tillgå. Läs mer om byggprojekter och renovering på denna webbsida: https://leijonhufvud.info/

Som fastighetsägare har man det yttersta ansvaret för brandskyddet

21 dec 2020

Ett bra brandskydd kan rädda liv och hjälpa till att minimera skadorna på fastigheten. Som fastighetsägare bör man därför regelbundet se över brandskyddet och försöka förbättra det.

Som fastighetsägare och bostadsrättsförening ska man hela tiden arbeta för att förebygga, hindra och begränsa bränder. Detta kan man exempelvis göra genom brandtätning och brandskyddsmålning och se till att det finns släckutrustning och tydliga utrymningsvägar som fungerar. Brandtätning är viktigt på så vis att den förhindrar giftiga rökgaser och eld från att spridas i byggnaden innan den har hunnit utrymmas. Brandtätningen håller därför röken och elden i så kallade brandceller under en viss tid. Alla hålrum måste tätas och det är viktigt att komma ihåg att täta även vid nyinstallationer av kablar och rör och andra renoveringar.

Så fungerar en brandskyddsmålning

Brandskyddsmålning är ett väldigt bra komplement till brandtätning och innebär att man målar väggar och konstruktioner med en speciell färg. Skulle en brand uppstå expanderar färgen och ett skum bildas. Skummet skyddar ytan och gör att elden inte sprider sig lika lätt. Färgen minskar också rökutvecklingen och håller temperaturen nere. Ofta är det bärande konstruktioner av stål som brandskyddsmålas för att ras inte ska ske lika lätt, men brandskyddsfärger finns för olika material och det är viktigt att man använder rätt färg. Den extra tid som brandtätning och brandskyddsmålning ger kan var det som behövs för att människor ska hinna ut och brandkåren hinna fram i tid för att rädda byggnaden från att brinna ner. Läs mer om brandskyddsmålning på denna hemsida: https://www.brandskyddsmålning.net

Ta in en expert på brunnsborrning

18 dec 2020

Ska ni installera bergvärme i ert hus och behöver hjälp av någon med att borra? Detta är ett jobb för en certifierad brunnsborrare och är alltså ingenting som ni ska göra på egen hand.

Många väljer idag att installera bergvärme som energikälla i sina hus. Det är ett komplicerat förarbete eftersom man då måste gräva och borra efter vatten. Det här är ingenting som man gör själv på egen hand, utan man måste anlita en expert på just brunnsborrning. Behöver ni hjälp med brunnsborrning på Värmdö till exempel? Kika runt på nätet efter någon som kan hjälpa er med den saken. Det krävs en certifierad brunnsborrare för sådana här typer av saker, så ge er inte på det jobbet själva.

Borra efter vatten

Hur det går till vid en brunnsborrning kan se lite olika ut beroende på hur huset ligger och hur det står till med närliggande byggnader och så vidare. Ofta så behöver brunnsborraren spränga och då behöver det vidtas åtgärder för att se till att inte någon eller något skadas. Närliggande hus kan påverkas och allt sådant måste tas i beaktning.

Kort sagt så anlitar man en brunnsborrare för att finna vatten. En sådan kan alltså hjälpa er att finna vatten oavsett om det handlar om vatten för bergvärme eller någonting annat såsom vattenförsörjning till exempel. Kika på nätet och hitta en firma som erbjuder brunnsborrning i just er kommun. Där brukar man också kunna se och läsa andras recensioner om företaget ifråga.

Äntligen dags för köksrenovering hemma?

12 dec 2020

Är det dags att förnya köket där hemma? Vilka behov har ni och vilka val gör ni? Nya vitvaror och nya skåp eller byter ni helt enkelt väggfärg och möblemang? Vad ingår i er omgörning av köket?

Att renovera kök och badrum är något av det dyraste och även mest besvärliga du gör i ett hem. Utan badrum måste ni i princip flytta ut. Utan kök behöver ni laga mat på annat vis och kanske ha kyl och frys tillfälligt i vardagsrummet.

Köksrenovering är samtidigt något av det roligaste ni kan göra i ert hem. Det ger så mycket glädje och ny energi till hela hemmet när det äntligen är klart. Så hur omfattande blir er renovering? River ni ut allt ner till stommen eller byter ni endast färg på väggarna?

Gör det ordentligt direkt

Ska ni renovera så gör det ordentligt direkt. Se till att anlita en proffsig firma som tar på sig hela er köksrenovering i Göteborg och välj gärna någon med totalentreprenad. På så vis blir det smidigast möjligt för er som kund. En kontaktperson och alla behövliga hantverkare på en samlingsfaktura.

Så vad är det som ska ske, vad drömmer ni om i ert kök? Nytt kakel på väggarna, vill ni ha glittrande mosaik över spishällen eller tänker ni er en mer jordnära färgskala? Tänk till från grunden, skapa en härlig blandning mellan material som ger en känsla av harmoni. Går ni all in på häftiga material och mycket färg eller vill ni ha stilla och försiktigt?

Det är dags att vräka källarspökena

7 dec 2020

Ärligt talat, har du inte lämnat din källare till spöken länge nog? Det är dags att börja utnyttja fulla ytan i din villa. Skräprum kan bli - ja, vad du vill faktiskt! Spa, mysrum, gästboende.

Alltför många av oss är alltför långt ifrån att utnyttja fulla kapaciteten i vårt boende. Medan vi trängs i ett antal rum finns ytor som lämnas helt outnyttjade. Många fristående hus har hela källarvåningar som är dåligt planerade och mest används till att ställa in sommarens utemöbler i.

Man behöver inte ett rum för matvaror, ett för diverse skräp och en tvättstuga på tjugo kvadratmeter. Samt ett rum till för skräp. Livet kan bli betydligt roligare när man tar tag i saken och ser till att faktiskt göra källaren till en del av bostaden. Det är inte svårt att förstå när man tänker på saken.

Vad vill du åstadkomma?

Familjer och individer är olika och har inte samma intressen. När man väljer att renovera källaren börjar man med en vision. Du vill ha filmrum, grannen vill ha spa, kusinen önskar plats för långväga gäster. Alla projekt börjar med en dröm.

Rent konkret börjar ditt ombyggnadsprojekt med att fuktsäkra källaren. Luftväxling och bra miljö kommer först oavsett vad som sedan kommer att byggas. Byggfirman du anlitar hjälper dig med både planering och det fysiska arbetet. De kan ge vettiga råd utifrån sin erfarenhet. Du behöver inte köpa ett större hus, du behöver bara utnyttja de ytor du faktiskt redan har att använda. Läs mer om källarrenovering på denna hemsida: https://www.källarrenoveringstockholm.se

Vilken färg blir det idag?

5 dec 2020

Med enkla åtgärder kan man få ett golv som ser nytt ut. Men vilka golv kan man förändra och hur gör man? Här kommer tips på hur man kan förändra ett befintligt golv på ett enkelt och billigt sätt.

Golv som går att slipa om ger bostaden stora möjligheter till förändringar men med små kostnader. Men vilka golv går att slipa? När man köper ett golv så kan man titta på om det står att det är slipningsbart. Ofta står det även hur många gånger som golvet kan slipas och det kan vara från tre gånger och uppåt.

De golv man köper från hyllan som är slipningsbara är trägolv av olika slag. Det kan vara parkettgolv eller plankgolv. Men det går även att slipa om betonggolv om man vill.

Olika slags behandlingar

När man slipar ett golv så är det oftast när golvet börjar bli äldre och kan ha fått en del skador som repor eller solblekning. Men det går förstås också att slipa om ett golv för att man vill ha ett nytt ytskikt.

De företag som anlitas för golvslipning på Östermalm är vana vid att anledningen till golvslipningen kan vara varierande. Men det viktiga är vad man vill med sin golvslipning. Om det är för att laga eller reparera ett golv så kan man nämligen passa på att göra det samtidigt. När man sedan har en jämn och ren yta så finns det en värld av möjligheter för vilken ytbehandling man kan välja.

När olyckan är framme och du behöver en takläggare

26 nov 2020

Har du fukt under takåsarna? Läckage så det droppar från innertaket? Kontakta genast försäkringsbolaget och även en expert som kan besiktiga och åtgärda så ni kan känna er trygga hemma.

Märker du att det börjar lukta konstigt hemma på ett unket och fuktigt vis så bör du leta reda på orsaken direkt. Kanske har du fått en vattenskada av något trasigt rör eller så kan det komma från skador i yttertaket eller fasaden. Kontakta en besiktningsman som kan hjälpa er att lokalisera skadan och täta den så att fukten kan få torka upp. Har ni ett tak som är beklätt med tegel eller betongplattor så kan det handla om ett byte av ett par trasiga pannor. Är taket riktigt gammalt kan det dock behövas bytas helt och hållet.

Tapeten faller i golvet

Ett läskigt men tyvärr vanligt tecken på fukt är när tapeter börjar släppa från väggarna. Är det en yttervägg och ni kan känna en viss doft eller se mörkare partier så kan det vara riktig fara å färde. Har fukten kommit in i huset så har det med relativt stor risk pågått ett tag. När du tar hjälp av en takläggare i Uppsala kommer hen att genomföra en besiktning. Hen kommer att lyfta de takpannor som är trasiga och se hur skadat taket är. Från att ha lokaliserat skadan får de sedan bryta sig in i husbeklädnaden för att se hur långt in fukten har trängt. Har du otur kan vattnet ha runnit ner längs väggarna.

Gör något nytt, unna dig en balkonginglasning

25 nov 2020

Att glasa in en balkong gör att du får nytt utrymme för att vara och för förvaring. Plötsligt kan du förvara dina möbler utomhus hela året eller sitta och dricka kaffe utomhus i september.

Om du inte har lust eller ekonomi till att åka utomlands varje år kanske du kan unna dig att skapa en egen oas på hemmaplan. Genom att glasa in din balkong kan du skapa ett mysigt utrymme där du kan känna exotiska vibbar året om. Okej, på vintern kanske det inte känns som Bahamas på en inglasad balkong, men annars. Vår och höst kanske du brassar på med lite infravärme för att uppnå rätt stämning men det är det väl värt. Inred med exotisk stil genom att använda bambu i mängder. Insynsskydd av bambu, kanske innertak av bambu och varför inte bambukäppar att låta klängväxterna klättra på.

Låt din fantasi flöda

Helt klart ska du unna dig att göra en balkonginglasning i Uppsala och du ska göra det nu. När jobbet är gjort kan du snabbt föra in all bambu du önskar. Kanske vill du hänga upp en hängmatta där du kan ligga och sippa på dryck ur en kokosnöt. Du vill ha stora palmer, levande växter ute på balkongen och så länge du har fönstren fördragna kommer det kännas som ett exotiskt klimat. Då trivs både du och dina växter maximalt. För extra stämning ska du givetvis placera mängder av kulörta lyktor och färgglada kalebasser på din balkong. Vindspel som klingar sakta om du öppnar upp en stund. Tänk exotiskt, tänk semester och bara gå loss och inred!

Den ultimata mysfaktorn

Förutom din hängmatta vill du ju ha plats för besökare på din inglasade balkong. Ni kan sitta på puffar eller på kuddar. Kanske har du en utfällbar bädd som ni kan sitta på. Mängder av kuddar i olika färger är ett måste och mysiga filtar för kvällstimmarna. Vad sägs om att röka en vacker vattenpipa på din balkong. Låt den stå på en hylla och skapa stämning när den inte används. Vad mer tycker du om? Vad vill du dekorera med som får dig att tänka på exotiska resmål? En spikmatta? En Buddhafigur eller varför inte en prydnadselefant. Förutom stora och maffiga palmer vill du givetvis ha slingriga klätterväxter på din balkong. Växter som klättrar och skapar grönska samt blommar i magiska färger och former. Det är väl exotiskt om något!

Brasvärme med hög mysfaktor

24 nov 2020

Njuter du av att vistas vid en öppen spis? Skulle du installera en öppen spis om du kunde? Vill du mura upp en öppen spis i ditt nya hem? Vad är det viktigaste att veta när det gäller öppen spis?

Människan har i alla tider samlats runt elden av olika anledningar. För att söka skydd mot djur, för att värma sig och för att laga mat. Men även för att samlas runt den och berätta historier och myter. Lära sig och lära ut, dela sina upplevelser och sin kunskap. Om du tänker efter har du säkert upplevt något liknande.

Men visste du att när man så småningom i den mänskliga historien lärde sig att kontrollera elden, inträdde några viktiga och banbrytande steg mot en kulturell evolution? Inte bara det. Elden har faktiskt bidragit till människans förökning genom att den nattliga aktiviteten ökade. Det sägs att eldar har upprättats av människan så tidigt som för 1.5 miljoner år sedan. Så vi har hängt med ett tag som människor och kanske är det just tack vare elden. Genom den har man kunnat bränna lergods och i dessa gods har man sedan preparerat och tillagat sina proteiner.

Nutidens öppna spisar

I den tid vi lever i nu behöver vi inte ha elden som skydd på alla ställen i världen. Men hur vi än vrider och vänder på det så finns det en del platser där så är fallet. Och där lagar man fortfarande mat över öppen eld. I de nordiska länderna har man mer öppna spisar för att värma upp sitt hus eller värma sig själv inomhus och framför allt för den höga mysfaktorn. För så är det fortfarande. Du kanske tillhör dem av oss som älskar att sitta framför en brasa i evighet och bara se på när elden brinner för att så småningom falna till den underbara glöden. Långt in i vår tid var den öppna spisen den vanligaste värmekällan.

Lagar och åter lagar

Det finns gott om regler men också möjligheter för att kunna ha en öppen spis i Stockholm. Det är lättare än man tror men det finns säkert en hel del regler och anvisningar som du kanske inte hade en aning om. Att installera en öppen spis i sitt hem kräver att man ansöker om bygglov, till att börja med. Sedan gäller det att sätta skorstenen på rätt plats. Gör en anmälan och invänta besked innan du startar ditt projekt med öppen spis.

Ditt målade hem

22 nov 2020

Det behövs inga drastiska mått för att göra ditt hem drastiskt mycket snyggare. Ett gammalt och luggslitet rum får ett helt annat utseende med nymålade väggar. Förändring kan vara enkelt.

Människor i allmänhet är väldigt måna om sina hem. Det ligger djupt i vår natur att dekorera vårt hem på lämpliga sätt. I grunden handlar det troligen om trygghet och om att samla och säkra våra dyrbaraste tillhörigheter. I bostaden kan vi verkligen koppla av, slappa och ha det bekvämt.

Målning och tapetsering är i hög grad ett uttryck för denna vår önskan att hålla hemmet välkomnande och trevligt. Ett välmålat hus och rum i vackra färgnyanser gör hemmet attraktivt och mysigt. Om vi vänder på saken ger ett slarvigt målat hus ett väldigt trist intryck och vi fullkomligt avskyr att ha tapeter eller väggfärg som inte stämmer med vår personliga smak.

Hur lätt är det att måla - kompetens och tidsåtgång?

I ärlighetens namn måste de flesta av oss erkänna att vi inte är professionella målare och att resultatet kan bli därefter. När det gäller val av material och färg är vi helt i händerna på försäljare av detsamma. När det gäller själva målandet är vi dessvärre helt i händerna på oss själva om vi inte väljer att anlita målare.

Ett nymålat rum kräver minst tre sorters färg - en för väggar, en för fönster- och dörrkarmar och en för taket. Lägg sedan till tidsåtgången - hur många lediga kvällar har du? Det är aldrig fel att slå en signal till en målarfirma.

Slipa trägolvet själv

19 nov 2020

Det är ett dammigt och tungt arbete att själv slipa ett trägolv, men belöningen är stor då ett vackert och nyslipat golv kan lyfta ett helt rum. Här följer några tips på vad man ska tänka på.

Trä är ett av de äldsta golvmaterialen i vårt land och kanske beror de på den goda tillgången på skog. Har man ett trägolv ska man vara rädd om det och inte rengöra det med vare sig starka rengöringsmedel eller genomdränkta skurtrasor.

Ett gammalt trägolv har ofta en fin patina även om det är slitet och ett visst slitage ger ofta en charm och visar på husets historia. Men ibland blir golv för trista och behöver få nytt liv igen. Ett mörkt och tråkigt trägolv kan få en ljus och sidenmatt yta bara på några timmar om man slipar det. Vill man behålla träets ljusa fina färg väljer man sedan en ytbehandling som hjälper till att bevara den.

Använd rätt slippapper

När man slipar trägolv är det viktigt att man väljer rätt slippapper. Man börjar med grovt för att mot slutet av golvslipningen avsluta med fint papper, och man får en sidenmatt yta. För att ytbehandlingen ska bli jämn och skydda golvet och hålla riktigt länge är det viktigt att man slipar jämnt och att det inte finns några slipspår. Det finns maskiner för golvslipning att hyra i både byggvaruhus och hos golvföretag. Till hörn och kanter kan man behöva använda en lite mindre slipmaskin för att komma åt ordentligt. Läs mer om golvslipning på denna hemsida: https://www.golvslipningkungsholmen.se/ 

← Äldre inlägg