Blogg

Detta bör du göra efter badrumsrenoveringen

20 jun 2020

Att utföra en badrumsrenovering kan både vara roligt och spännande, men det finns mycket att tänka på. Inte enbart i planeringen av badrummet, utan även efteråt. Vi har sammanställt en guide.

När allt jobb är slutfört i ditt badrum är det dags på att tänka på nästa steg. Om du anlitade en firma för att slutföra arbetet borde du få ett bevis på ett väl utfört arbete. Detta är bra att ha om det mot förmodan skulle uppstå något problem, som exempelvis en vattenskada. Beviset kommer hjälpa dig att få ditt försäkringsbolag att stå för detta. Om du utför arbetet själv kommer dock inte dig försäkring att stå för skadorna. Det är även noga att spara allt kring renoveringen, och inte slänga några kvitton. Se till att du har allt dokumenterat kring renoveringen. Ta bilder under projektet och samla allt på ett ställe. Detta gör även att du kan bevisa att en renovering har skett vid en eventuell försäljning. Vilket också gör att ditt hus är mer värt.

Att tänka på kring en badrumsrenovering

Det första du måste göra är att sätta en budget för hur mycket du kan lägga på renoveringen av ditt badrum. Efter att du har satt en budget kan du börja att planera vad du vill uppnå med din badrumsrenovering. Vill du renovera hela badrummet? Eller vill du bara uppdatera ett äldre badrum? Det är sedan dags att hitta en professionell firma som kan utföra arbetet i ditt hem. Det är självklart viktigt att hitta den rätta firman. Tyvärr finns det många oseriösa företag inom industrin idag. Det är därför viktigt att kolla tidigare referenser, men också se till att det är en registrerad firma. Om firman inte har F-skatt så gäller inte ROT-avdraget. Samla in några offerter från olika firmor för att hitta det bästa alternativet för dig.

Hur lång tid tar renoveringen?

Att renovera ett badrum är ofta ett stort projekt som kan ta flera veckor. Anledningen till att det är ett stort projekt är att det involverar både el och vatten. Det finns mycket som kan gå fel när det kommer till både el och vatten. Hur lång tid det tar beror också självklart på vad det är för sorts renovering du är ute efter. När du kontaktar en firma kommer de att ge dig en tidsram för hur lång tid arbetet i ditt badrum kommer att ta.

Varför är det så viktigt med rätt ventilation?

10 jun 2020

God ventilation i bostäder är mycket viktigt. Dålig ventilation kan leda till försämrad hälsa och skador. Hur märker man att ventilationen inte är tillräcklig och vad kan man göra åt det?

De allra flesta hör någon gång att ventilation är viktigt. När det kommer till privata bostäder så pratar man egentligen om olika typer av ventilation. Att få in frisk luft är också viktigt för hälsan, både din egen och husets. Skulle ventilationen vara undermålig kan det leda till fukt och mögelskador som kan uppstå framför allt i badrum eller andra utrymmen där det bildas kondens. Som privatperson är man själv ansvarig för att ha en korrekt ventilation och bor man i hyresrätt är det hyresvärden som är ansvarig. Så vad ska man tänka på när det kommer till ventilation?

Vanliga tecken på att ventilationen är bristfällig

När det kommer till villor så märker man av det på flera olika sätt. Vad gäller köket är ett vanligt tecken att matoset dröjer sig kvar. Själva matoset sprider sig gärna till andra rum och kan bidra till att inomhusmiljön blir sämre. Många gånger beror detta på att undertrycket vid spisen inte är tillräckligt bra. Då behöver man se över fläktens hälsa och det är också viktigt att rengöra filtret regelbundet.

Ett annat tecken är att det bildas kondens runt fönstret och kallvattenledningar. Problemet är inte bara att det kan uppstå fuktskador utan att skadliga partiklar stannar kvar inne i bostaden. En del får man göra själv när det kommer till ventilation men många gånger krävs det proffs. Bor man i en större stad är det lätt att söka rätt på ett företag och genom att exempelvis googla ”ventilation i Stockholm” så hittar man snabbt rätt kompetens.

Räcker det med att ha ett bra självdrag i bostaden?

Visst är det bra att ha ett visst självdrag men det räcker oftast inte. Dessutom kan självdrag leda till energiförluster vid uppvärmning. Boverket anger att uteluftsflödet lägst ska vara 0,35 liter per sekund och kvadratmeter bostadsyta och då räcker inte självdrag. Därför ska man satsa på mekanisk ventilation. När det kommer till mekanisk ventilation är det variationerna F, FT och FTX. Med F menas endast frånluft, FT står för till- och frånluft och FTX står för till- och frånluft med värmeåtervinning. Äger du en bostad och är osäker på om ventilationen är tillräcklig så ta kontakt med ett proffs som kontrollerar ventilationen.

Vad händer när man slipar målat trägolv?

16 maj 2020

Har du hittat fina gamla träplank under lagren med plastmattor i ditt hus? Inspirerande. Men försök visa tålamod och förbered dig noga. Här är några skäl för att vänta med hyra av slipmaskin.

Många drömmer om att göra fyndet under vinyl- eller plastmattor. Redan vid visningar av äldre objekt är det en och annan som lyfter på golvet i hörnen för att se efter. Vad döljer sig under masonitskivorna? Kan det vara ett plankgolv? Kommer allt slit att betala sig? Är det värt besväret?

Golv och prisnivåer

De flesta mäklare menar att det är värt pengarna att renovera golven innan försäljning. Många spekulanter uppskattar att säljaren har gjort det ganska omfattande arbetet med slipning och ytbehandling. Det ser fint ut, men är ju också en typ av byggnadsvård och återbruk. Massiva golv tål ett antal slipningar. Det gäller både plankgolv och parkett. Tänk dig in i situationen själv. Hur hade du velat ha golvet om du var köparen? Hyr du in professionella golvslipare kan du göra rotavdrag för kostnaden. Vilka träslag är mest attraktiva och hur gör du med målade golv?

Trend och tradition

I Sverige och de övriga nordiska länderna har furu en särställning. Tallar växer långsamt och det gör att plankorna blir täta och stabila. Men att lägga träet i dagen har inte alltid varit trendigt. Förr var det inte meningen att golvet skulle synas. Det täcktes med plattor av plywood eller gips och ytan bestod av plastmattor eller linoleum. Ofta betyder det att det är mycket spik eller nubb som måste bort innan du kan slipa golvet. Självklart är det viktigt att få bort all metall innan slipning. Ingen tjänar på fusk med förarbetet.

Olja, såpa eller målarfärg

För att komma ner till den yta du önskar, är det viktigt att börja med det grövsta slippappret. Annars riskerar du att gammal färg eller annan ytbehandling kletar fast i pappret. Det är en vanlig nybörjarmiss. Ett knep om det ligger tjocka lager av fernissa eller färg på golvet är att droppa lite matolja på, innan slipning. Drömmer du om ett såpskurat golv, kom ihåg följande. Det ska rengöras med kallt vatten. Det ljusnar av solljus, så tänk på att de delar som är täckta av mattor blir mörkare. Ha tålamod. För att få fram det ljusa golvet måste du såpskura det ett antal gånger i starten. Sedan räcker det med en till två gånger årligen. Vi rekommenderar denna hemsida: https://www.golvslipninguppsala.nu/

Genom brandtätning kan man spara många människoliv

16 maj 2020

Strävar ni efter högsta möjliga säkerhet om brand skulle uppstå? Med tätning saktas förloppet ner vilket kan rädda liv. Det finns föetag specialiserade på brandtätning i Stockholm.

Då man bygger en fastighet planerar man även för brandsäkerheten och bygger in brandavskiljande väggar. Så kallade rökceller. Dessa väggar eller håligheter ska om det uppstår en brand hålla elden och röken instängd så länge som möjligt så att man hinner utrymma byggnaden och även släcka elden innan den har hunnit sprida sig. Ofta tar man hål i dessa brandväggar då man ska dra rör eller kablar. Då är det jätteviktigt att man ser till att det sen sluter tätt runt rören. Att man brandtätar som det heter. Att brandtäta är livsviktigt. Görs det inte på rätt sätt kommer byggnaden vid en brand att snabbt rökfyllas och människor överlever inte. Offentliga byggnader som skolor, sjukhus och badhus där många människor vistas är alltid brandtätade.

Även i hyreshus måste brandskyddet regelbundet ses över

Även hyreshus ska ha ett brandskydd. Som fastighetsägare måste man se till att man har bästa möjliga brandskydd i fastigheten och man bör systematiskt arbeta för att upprätthålla det. Detta gäller även för bostadsrättsföreningar men där är det föreningens styrelseordföranden som är ansvarig för att brandskyddet upprätthålls. Man måste se till att rökluckorna fungerar och är märkta så att de lätt hittas om en brand skulle uppstå. Också stigarledningar som finns i hus på över 8 våningar måste fungera och vara märkta. Lägenhetsdörrar ska vara tätade så att rök inte sprids ut i trapphus och till andra lägenheter och det ska finnas brandvarnare i alla lägenheter.

Olika byggnader har olika behov men en brandtekniker vet vad som är bäst

Om det börjar brinna är det viktigt att brand och rök förhindras att spridas. Ju längre man kan förhindra spridning desto bättre. Därför är det viktigt med brandtätning även i hyreshus. Olika byggnader har olika behov och det är omöjligt att själv avgöra hur man kan bättra på sitt brandskydd och vilket underhåll som behöver göras. Det finns företag med lång erfarenhet av brandtätning i Stockholm och som vet allt om hur man brandsäkrar en byggnad. En certifierad brandtekniker dokumenterar sitt arbete och lämnar alltid en ritning där man kan se var i byggnaden förbättringarna gjorts och vilken typ av tätning. Och vilken brandklass eller tätningens förmåga att stoppa branden från att sprida sig till angränsande rum. Läs mer på: https://www.brandtätningstockholm.se

Att bygga hus i Skåne kan vara lösningen då husjakten inte ger något resultat

16 maj 2020

Trivs ni också bäst i öppna landskap och med närheten till hav och strand? Drömmer ni kanske om ett vackert stenhus på Österlen? Det finns företag som är specialiserade på att bygga hus i Skåne.

Tänk er ett stenhus med milsvid utsikt över Skånes öppna landskap. Kanske ser man till och med havet och känner de salta vindarna en blåsig dag. Det är inte alltid så lätt att hitta drömhuset som har allt det där som man eftersöker. Kanske har man hittat tomten med sol från morgon till kväll men där står inget hus. Oavsett om det är en hel hästgård, ett kollektiv eller enfamiljshus man vill ha så finns det företag som kan bygga arkitektritade och unika stenhus på beställning. Ibland har de till och med tomter att erbjuda på attraktiva platser.

Välj själva till vilken färdigställandegrad ni vill ha drömhuset byggt

Om man vill bygga sitt eget hus ska man vända sig till ett företag med lång erfarenhet och med stor kunskap av att bygga olika slags hus. De använder nämligen oftast samma byggsystem till alla sina hus även om designen skiljer sig eller om det är ett stort eller litet hus. Detta brukar kunna få ner kostnaden avsevärt. Ska man bygga hus i Skåne är det också bra med ett företag som vet vilka förutsättningar som gäller där. Det finns många hustillverkare i Skåne. Man kan själv välja till vilken färdigställandegrad man vill ha huset byggt. Kanske är man en hemmafixare och vill göra stora delar av insida själv eller så vill man ha allt färdigställt då man flyttar in.

Materialval och miljötänk går hand i hand

Design och estetik är oftast det första man tänker på då man planerar sitt hus och det är ju inte så konstigt. Man vill ju ha ett vackert hem som man trivs att vistas i och dit man kan välkomna vänner och familj. Men att också från början tidigt i planeringen ha ett miljötänk är minst lika viktigt. Idag är vi mer medvetna om olika byggmaterials påverkan på miljön. Man bör därför använda sig av material som kräver minimalt underhåll och har lång livslängd. Ett bra byggföretag är väl insatta i vilka material som är bra och använder sig av naturliga byggmaterial och som är klassade som sunda. Det ger också ett bra inomhusklimat och en låg energiförbrukning. Något som också är bra både för miljön och plånboken.

Vilket golv ska man välja till badrummet?

14 maj 2020

Tar du hjälp av specialister redan på planeringsstadiet kan du luta dig tillbaka och låta dem göra hela jobbet. Varför inte åka iväg på semester för att sen komma hem till ett nytt badrum?

Det är viktigt att välja ett golv som är speciellt framtaget för badrum. Det finns förstås flera anledningar till det. En av de mest uppenbara är att det ska vara tätt, så att man undviker fuktskador, men det är också viktigt att golvmaterialet inte är halkigt i sig, eftersom vatten och hudvårdsprodukter som kommer i kontakt med golvet kan göra det extra halt.

Vilket golv passar dig?

Idag är även design viktigt, så förutom att det ska vara funktionellt ska golvet dessutom gärna vara vackert att se på. Vilket osökt leder oss in på typer av golv. Sten är ett av de populäraste materialen när det kommer till badrumsgolv. I kategorin hittar man olika stentyper som exempelvis granit, skiffer, marmorgranit och kalksten. Materialen med dess olika färgskiftningar är naturliga och tidlösa. Ett klinkergolv är både stilrent och lättstädat. Här kan man välja små eller stora klinkerplattor, eller varför inte kombinera. Välj olika färger och designa ett eget mönster som är unikt just för ditt badrum. Kanske är det så att man vill lägga mera av sin budget på andra detaljer i badrummet. Då finns det ett budgetalternativ, och det är våtrumsmattan. Det kunde från första början låta som ett lite tråkigare alternativ. Men idag behöver det inte alls vara så. Numera finns det massor av olika färger och mönster som gör ditt badrum till precis det du vill ha.

En känsla av lyx

Att renovera sitt badrum och göra det till en vacker plats där man får njuta av egen tid, det är mindfulness om något. Vill man dessutom få den där extra spa-känslan, ja då finns det inget som slår golvvärme. Föreställ dig att du har varit ute. Du känner dig lite trött och frusen. Väl hemma går du direkt in till ditt nyrenoverade, vackra badrum. Du tänder ljuset, dimmar det lite så att du får det där speciella skenet. Medan du tappar upp ditt bad lägger du kläderna i tvättkorgen och njuter av värmen i rummet. Värmen som börjar nere vid fötterna och sprider sig upp i kroppen och ut i rummet. Du tillåter dig att slappna av. Du känner att du är trygg, du är hemma. Vi rekommenderar att läsa vidare på denna sajt: https://www.badrumsrenoveringarstockholm.nu/

Användbara tips inför fasadmålningen

13 maj 2020

Den viktiga exteriören. Vilken kulör passar ditt hus? Hur personlig kan fasaden bli? Är det många regler att rätta sig efter? Vad är hållbart i längden? Här kommer några goda råd på vägen.

Många gillar att uttrycka sig genom färger och former. För somliga räcker det att visa vem man är genom kläder, skor och väskor. Andra vill jobba med större ytor. Ett nytt hem blir då som en tom canvas som ska målas i rätt kulör. Det ska inte råda någon tvekan om vem som bor där. En del föredrar att hålla samma stil från utsidan och in. Ett hus från 1800-talets slut, ska vara just det. Andra gillar kontraster och vill ha mode från olika tidsepoker som blandas. En traditionell utsida som kombineras med en ultramodern inredning i rummen, till exempel. Vad gillar du?

Varje byggnad är en del av något större

Har du lyckats med att hitta ett hus med stark karaktär? Är ditt hem ritat av en känd arkitekt eller är det ett av få exemplar från sin tid? Då kan du räkna med att det finns begränsningar kring vilka friheter du kan ta dig. Varje kommun har sina regler för vilka objekt som är skyddsvärda, som det heter. Naturligtvis kan du ta upp en diskussion om vad du vill göra och argumentera för den. Det är självklart att ditt hem måste fungera i vår tid. Valet av material och kulör ska hålla länge och vara hållbart. Ta diskussionen steg för steg. Var beredd att anpassa dig och justera några detaljer här och där längs vägen.

Ta begränsningarna med fattning

Låt säga att det inte gick din väg, helt och hållet. Du kunde inte måla husets fasad i neongrönt, lila eller orange. Det är bara att bita ihop och gå vidare. Måla enligt instruktionerna från fackmän på målerifirman och tjänstemännen på kommunen. Nu kan du ta ut svängarna inomhus istället. Även om takhöjd och planlösning är skyddat finns det utrymmen du kan leka med. Eventuellt finns plats för en bod på tomten eller kanske kan du använda garaget för kontor eller lekrum för barnen? Välj färgglada och unika kakel till badrum och kök, eller måla taket i sovrummet i en extrem kulör. Självklart kan du låta möbler, gardiner och mattor stå för det personliga. Det är en kostnadseffektiv lösning och en god idé om du ska sälja huset i framtiden. Många spekulanter ryggar tillbaka inför alltför fantasifulla fasader som ser ut som hemmagjorda konstverk. Vi tipsar att läsa mer om fasadmålningen på denna sida: https://norrmalmsmaleri.se/

Hur använder man fiberduk under plattsättning?

10 maj 2020

Hur använder man fiberduk vid plattsättning? Det har blivit allt vanligare att man använder sig av fiberduk i samband med plattsättning och där man genom detta också kan förhindra gräs och ogräs från att slå rot och börja växa mellan plattorna. Det är bra, men många gör fel.

Det man ska tänka på är att fiberduken ska läggas direkt efter att man grävt ut området för plattsättningen. Lägger man fiberduken - som tyvärr många gör - direkt under plattorna så kommer det inte att förhindra ogräset och dessutom så finns det en stor risk i att man måste riva upp och göra om projektet; detta som en följd av att plattorna glider omkring ovanpå duken.

Så lägger du ut plattorna

Vi tar det hela från början och visar - genom fem steg - hur du lyckas med plattsättningen och hur du får en uteplats, eller uppfart, som står emot tidens tand och som håller sig rak och vacker genom åren och oavsett väderlek. Vi kör igång direkt!

  1. Gräv. Det första du ska göra är att mäta ut området och markera ut detta med hjälp av pinnar där du fäst riktsnören. Dessa får dig att gräva rakt och där du hela tiden håller dig inom ditt markerade område. Man kan lägga marksten på vilken yta som helst, men däremot så bör man ta hänsyn till vilken typ av mark det handlar om. Är det en tjockare, hårdare jord - eller en större yta - så kan man med fördel använda en grävmaskin snarare än en spade. Hur djupt ska man då gräva? Ja, handlar det om en uteplats så brukar 15-25 centimeter räcka. Är det däremot en garageuppfart så bör man gå lite djupare och sikta på mellan 35-45 centimeter. Se alltid till att ha ett fall om 1-2 centimeter så att vattnet kan rinna undan. Ett tips: se till att kolla husritningen innan du börjar gräva. Du vill definitivt inte skada någon vatten- eller avloppsledning eller gräva av en kabel till bredbandet. Undersök innan!
  2. Fiberduken läggs ut. Börja med att jämna ut ytan. Gå med vattenpasset - eller bättre upp: laser - och kontrollera att den är jämn. Därefter lägger du ut fiberduken. Ett viktigt steg som inte ska slarvas bort. Låt duken täcka hela området och låt den även gå upp längs kanterna. Skär av med en kniv eller klipp med en kraftigare sax. Sant är att en fiberduk hindrar ogräs från att komma upp - lika sant är dock att den viktigaste uppgiften ligger i att separera bärlagret från jorden.
  3. Lägg bergkrossen. Bergkross - tidigare kallat stenkross - läggs ut som ett tredje steg. Här rekommenderas att du hyr en markvibrator som komprimerar bärlagret och som gör att bergkrossen i fråga packas tätare. Det bärande lagret ska alltid vara så hårt packat som möjligt. Lägg ut bergkross och gå därefter med en kratta för att jämna ut. För extra täthet så ska du även vattna bergkrossen och här ska det bli ordentligt blött - använd en vattenslang. Kör med markvibratorn och var noggrann med att fallet - det om 1-2 cm för vattenavledning - hålls intakt. Då du köper din bergkross så kan du rådfråga hur mycket du kommer att behöva. Se till att du har måtten på gropen samt på hur pass djupa stenarna du ska lägga ut är. Personalen kan genom detta göra en grundlig uppskattning och uträkning.
  4. Dags för stenmjöl. Stenmjöl ska läggas ut i steg fyra. Den gör ytan jämnare. Du kan använda markvibratorn för att packa stenmjölet tätare - precis som vid bergkrossen så ska det vara komprimerat för bästa effekt och resultat. Stenmjöl i 0-4 mm är det som normalt rekommenderas då det är enklare att foga med, men det kan även fungera med storleken 0-8 mm. För att kontrollera jämnhet och fall så kan du placera ut järnrör längs stenläggningen. De ska då läggas parallellt och med ett mellanrum om ungefär 100 cm; något som alltså - vid större projekt - kan innebära ganska många rör. För att jämna ut så kan du använda en planka och dra rören med - det görs bäst om ni är flera stycken då trycket fördelas på ett jämnare sätt. Då allt ser bra ut så tar du bort rören och pudrar på med mer stenmjöl.
  5. Lägg stenarna: Dags för det avslutande - och roligaste! - steget: att lägga markstenen. En sak är viktig här: kapa aldrig en sten med mer än en tredjedel av längden. Då går de av. Lägg markstenen i förband och kapa ytterstenarna lika mycket. Jobba därefter uppifrån och ned. Banka lite försiktigt med en uretanklubba för att kontrollera stabiliteten. Det ska vara en distans om ungefär tre mm mellan varje sten. Då alla stenar är på plats så häller du på fogsand och avslutar med att sopa ned allt i springorna. Låt inte fogsanden ligga kvar efteråt - sopa området rent. Klart!

Vad arbetar en elektriker med?

4 maj 2020

Elektricitet finns överallt i samhället men vad arbetar just en elektriker med och finns det olika slags elektriker? Hur anlitar man en elektriker och vilken utbildning krävs för yrket?

Väldigt mycket drivs idag av elektricitet och därför är yrket elektriker ett mycket behövt och uppskattat yrke. Elektricitet delas in i högspänning och lågspänning, vilket också betyder att det är två olika grenar och utbildningar inom yrket. Det finns även elektriker som rör sig mellan de båda, på exempelvis industrier och fabriker av olika slag. Högspänning är det som är i de grova ledningar som man ser i elstolpar, över tågrälsar och de finns även nedgrävda. Lågspänning är det som finns tillgängligt i bland annat våra hus och hem. Det är vad som driver lampor, tvättmaskiner, spisar med mera. Därför är det också oftast lågspänningselektriker som man träffar på i vardagen. Elektriker arbetar med att få elektricitet att röra sig i ledningar så att allt som drivs av elektricitet fungerar som det ska.

Utbildning till elektriker

Om man vill studera till elektriker så finns det flera olika utbildningar att gå. De flesta gymnasier som har praktiska utbildningar erbjuder linjen. Det går även att som vuxen utbilda sig genom teknikhögskolan eller genom att läsa linjen på distans. KomVux har också linjen om man tycker att man hellre vill läsa den där. Utbildningen har varierande längd beroende på vilket av valen man gör, men det är i grunden en treårig gymnasieutbildning där teori blandas med praktiska övningar. Man har även arbetspraktik på något företag för att få komma ut i det riktiga arbetslivet och se hur det fungerar där. Det är även ett mycket bra sätt att komma i kontakt med kommande arbetsgivare, och många har redan under sin praktik fått erbjudande om anställning efter utbildningens slut.

Elfirmor till hjälp

När något går fel hemma så kan det kännas tryggt att veta att hjälpen inte är längre bort än ett samtal. Elfirmor finns det överallt i landet och även om man bor på en mindre ort så brukar det finnas flera att välja bland. Om det gäller ett mindre och akut jobb så kan det vara så att man bara tar första bästa som har tid, men om det gäller ett större jobb så är det bra att ta in en offert så man vet hur mycket utfört arbete kommer kosta. Sedan är det bara att välja och anlita. Vi rekommenderar att läsa mer på denna hemsida: https://www.elektrikeråkersberga.se

Hur man gör vackra gångar i trädgården

3 maj 2020

Stenar är ett av de material som ofta används vid trädgårdsdesign, men hur gör man vackra partier i trädgården med stenar? Vad kan man använda stenar till och hur gör man en vacker stengång?

Användningen av stenar är ett gammalt sätt att dra nytta av de gåvor som finns i naturen. Fornminnen visar hur man använde stenar till eldstad, murar, gångar och hus. Och det är ungefär samma användningsområde idag, fast att stenarna oftast är behandlade och formade numera. Stenar till trädgårdsanläggning finns i olika storlekar och former. Det finns allt från smått grus och natursten till gångar och uppfarter. Huggen sten från stenhuggerier, som gör en rå och naturlig stillbild. Men de vanligaste stenarna till murar och gångar är egentligen inte stenar utan former gjutna i betong och liknande material. Vanligt är att man blandar material och former. Kanske några större plattor i mitten, omgivna av mindre rektangulära stenar och ytterst natursten i matchande färger. Hur man väljer att göra är helt upp till ens smak och att det ska passa med husets stil och trädgårdens färger.

Trädgårdsdesign för alla

Eftersom stenar kommer i priser från högt till gratis, så finns det alltid möjlighet att anlägga sin trädgård med det materialet. Ett stenparti med växter, en liten mur, en gång eller stenar runt och i dammen. Kanske stenar som kanter runt rabatterna eller stenar med hål i på pinnar som dekoration. Hur man än väljer att dekorera så kan man antingen själv eller med hjälp, försköna sin trädgård med stenar i olika färger, former och storlekar. Att blanda det mjuka i växter med det hårda i stenar ger en kontrast och en extra livfullhet till trädgården. Och det bästa av allt är ju att alla stenar som man använder kan vara helt gratis. Antingen gräver man upp stenen i sin egen trädgård eller så finns det alltid de som vill bli av med såväl sten som de fyrkantiga betongplattor som är vanliga inslag i trädgårdsgångar och uteplatser.

Företag som stensätter

Om man vill få hjälp att göra en perfekt gång eller uteplats så kan man ta hjälp av ett företag som arbetar med stensättning. Genom erfarenhet och rätt verktyg, kan de skapa de där vackra stensättningar som håller sig perfekta genom åren, med rätt markarbeten och anpassning. Av stensättaren kan man även få tips och råd på färgsättning och vilka stenar som passar trädgården. 

Med bra stensättare får stenen en själ!

2 maj 2020

En sten är en annan sorts juvel, något som sätter prägel på vår miljö. Så använd fackmän som exempelvis företaget Stensättare i Stockholm för att få hjälp att välja rätt sten för rätt tillfälle.

Med tv-serien ”Den vita stenen” började barn att leta och samla stenar, stenar mjuka och lena som nästan blev lite magiska med en själ. Vad vi borde lära oss av det är just att stenar faktiskt är levande, ett naturmaterial som besjälar den miljö de finns i. Om det så är en kantig stenbumling i skogen som får vår fantasi att flöda och föra tankarna till tomat och troll, eller en fin, elegant sten som finns vid kanten i trädgården för att ha ljuskällor på som istället skapar en stämning och känsla av mys och lyx. Stenar finns i många material och i många skepnader. För att förstå vad en sten och vilken typ av sten avseende material och utseende kan betyda för miljön, så bör erfaren fackman som exempelvis hos Stensättarna i Stockholm anlitas.

Stensättaren - din guide till hållbarhet och estetik

Vilken sten som passar var och när kanske inte kan tyckas kräva någon närmare eftertanke, kompetens eller erfarenhet. Men ack så fel! Stenar finns i så många utförande och sorter och vilken som fungerar rent funktionsmässigt och som ger rätt stämning och intryck för ändamålet är inte något som en lekman brukar ha kunskap om. Istället är det en kunskap som en stensättare besitter. Därför är det att rekommendera att använda sig av en stensättare när något arbete med stenar ska utföras - oavsett om det handlar om en stenmur, en liten sten vid uppfarten till tomten eller stenläggning vid poolen i trädgården. En stensättare kan också föreslå nödvändigt förarbete och markarbete så att stensättningen och stenen håller och så att problem inte uppstår längre fram.

Ett professionellt företag är som en sten - ett företag med mångsidig service och med många kompetenser

Anlitar du ett etablerat stensättarföretag kan ni även få hjälp med annat som anläggande av trädgård, sten- och grusvägar/gångar, målning, byggnation och renoveringsarbeten. Berätta vilka dina önskemål och behov är och du får ett professionellt utlåtande om vad som behöver göras för att realisera din dröm. Därefter får du en kostnadskalkyl och tidsplan för hur långt tid utförandet kan ta, samtidigt som du alltid har en garanti för utfört arbete med när fackmän gör arbetet - enklare och säkrare kan det inte bli! Läs mer på: https://www.stensättarestockholm.se

Vilken målare ska man välja i Göteborg?

28 apr 2020

Vilken målare ska man välja i Göteborg och - behöver man ens anlita en sådan? Vi börjar med det senare. Många underskattar arbete som en målare gör och detta gäller i synnerhet vid målning av fasader. Det handlar om ren yrkeskunskap och det handlar om att gemene man inte får fram samma fina resultat. Men, det kräver också rätt målare - något som kan vara problematiskt att hitta i en så pass stor stad som Göteborg.

Att hitta rätt målare är enkelt i mindre städer; man vet vilka målare som finns och man har också - genom kontakter - kunnat skaffa sig en bild över både pris och kvalitet. I större städer så kan konkurrensen ligga en i fatet då man ska välja företag. Detta gäller inom alla branscher och oavsett om du behöver en målare, en snickare eller en rörmokare i Göteborg så kommer det att krävas mer undersökning och en större ansträngning från din sida. Om inte - ja, då riskerar du att bli väldigt missnöjd.

Så hittar du en pålitlig målare i Göteborg

Först och främst så ska vi titta på anledningen till varför du ska vara uppmärksam innan du väljer att gå vidare med en specifik målare i Göteborg och varför du inte kan välja den första bästa - läs billigaste. Det enkla svaret är att det finns en stor skillnad i kvalitet och att bristerna mellan företag synts allra tydligast efter att att rot-avdraget infördes. Det var nämligen då som man såg att många företag startade upp som en följd av att behovet och efterfrågan växte. De flesta av dessa är bra - men några lämnar, diplomatiskt uttryckt, mer att önska.

Fuskjobben har ökat under senare år och detta inom alla områden som seglar under Rot-avdragets flagga. Målare är inget undantag - tvärtom. Det som skiljer en målare är att jobbet kan se bra ut till en början, men där man efter något år - säg efter en vinter - ser att det handlar om frapperande misstag. Där och då är det ofta svårt att nå en ny överenskommelse och där kan man som privatperson tvingas inleda en tvist med den målare man anlitat i Göteborg. Det kostar pengar - och den finns ingen säker utgång.

Därför är det bättre att agera preventivt och direkt anlita ett pålitligt företag som ger dig valuta för pengarna.

Vi tänkte visa hur du ska göra för att säkerställa kvalitet.

  • Flera offerter - flera träffar. Ta in så många offerter som möjligt. Det går att lämna uppgifter online och beskriva arbetet som ska utföras - men vi skulle ändå vilja slå ett slag för det fysiska mötet också. Det vill säga att målare kommer hem till dig, undersöker och gör en bedömning av kostnad och arbetstid. Genom detta kan du nämligen också se vilka målare som verkar bra och vilka du kanske inte känner förtroende för. magkänsla är långt ifrån allt, men det är fortfarande viktigt.
  • Välj bort dyra och billiga målare. Man ska försöka motstå frestelsen i att välja den billigaste målaren i Göteborg. Priset kan vara ett sätt - det enda - att locka till sig kunder med. Välj även bort de dyraste; där kommer priset inte att motsvara kvaliteten på jobbet.
  • Undersök: Du måste ringa tidigare kunder, du ska kolla omdömen på internet, du kan se om det finns några anmärkningar - eller skulder - hos Kronofogden. Vill du använda rot-avdraget så måste företaget vara registrerat för F-skatt. Ju fler stenar du vänder på, desto säkrare val kommer du att göra.
  • Avtal och betalning: Läs igenom avtalet och se till att du verkligen förstår allt som är skrivet i det. Finns garantier, har man försäkring, vad händer om tidsramen inte hålls och så vidare? Gällande betalningen så ska den ske efter att jobbet är klart. Betala aldrig i förskott - det är det säkraste sättet att bli lurad på.

Hur lång tid brukar golvslipning ta?

20 apr 2020

Golvslipning är något som kan få dina gamla trägolv att se ut som nya igen. Det är ett billigare alternativ än att helt byta ut dina golv. Använd ROT-avdraget och anställ en golvslipare.

Hur lång tid golvslipningen kommer att ta beror helt och hållet på hur stort ditt golv är. Det beror också på hur slitet ditt golv är och vilken behandling du vill ha. Det kan ta allt mellan en dag till några dagar beroende på storleken. Det bästa är att kontakta en professionell golvslipare för att be om en kostnadsfri offert. Firman kommer då ut och kan ge dig information om hur lång tid det kommer att ta. Glöm heller inte bort att du kan använda ROT-avdraget för golvslipning. Detta ger dig en 30 % skatteavdrag på arbetskostnaden som gäller upp till 50 000 kronor per år. Golvslipning är inte något som behöver utföras ofta, utan det räcker vart 10-15 år. Så golvslipning är utan tvekan en investering att göra för ditt hem.

Tecken på att du behöver golvslipning

Att du behöver golvslipning finns det många tecken på. För det första ser golvet slitet ut och det finns många repor. Trägolv behöver speciellt bli omhändertaget för att det lätt kan bli slitet. Både möbler och djur kan slita ordentligt på dina trägolv. Ett annat tecken är att ditt golv är ojämnt och det finns djupa repor. Golvslipning är både bättre för din ekonomi och det ser dessutom snyggare ut än att lägga nya golv. Om du har ett äldre hus vill du heller inte ha nyare golv, utan du vill behålla charmen på golven. Golvslipning gör detta möjligt.

Anställ professionell golvslipare

Om du har tålamodet, redskapen och kunskapen kan du utföra golvslipning själv. Det är däremot lätt att det blir fel, och när du gör det själv kommer det heller inte med en garanti. Du måste också hyra en maskin och lära dig att använda denna. Maskinen som behövs vid golvslipning väger mellan 50-70 kilo och kan vara svår att använda. Det är viktigt att du inte råkar slipa för mycket på ett ställe på golvet. Detta kommer att leda till att ditt golv inte blir jämt. Istället är det värt att anställa en firma för att sköta arbetet. En professionell firma lämnar också en garanti på deras arbete. Så blir resultatet inte som du önskar, eller blir något fel fixar de detta åt dig.

Till dig som går i tankar om att bygga ett nytt hus

14 apr 2020

Lyckan är att planera för ett alldeles eget nytt hem. En plats där man kan få alla sina drömmar uppfyllda. En plats där man kan bilda familj och se barnen växa upp. En plats att bli gammal på.

Att drömma är en sak. Men när det kommer till allt det praktiska är det viktigt att lägga upp en plan för det som ska ta form. Att noga läsa igenom alla regler och förordningar är en av de viktigaste förberedande sysslorna. Eller så kan man hyra in ett byggföretag som kan ta hand om alla detaljer och se till att man inte får bekymmer under byggets gång.

Lyxigt men fullt möjligt

Att planera husets och trädgårdens utseende är något av det roligaste man kan göra. Men tänk att ha en arkitekt vid sin sida som kan peka ut saker man själv inte alls har tänkt på. Små detaljer som kan göra stor skillnad i det långa loppet. Dessutom är de fantastiskt duktiga på att göra planlösningar. Inte bara så att det blir snyggt utan även praktiskt. Man vill ju inte behöva gå genom ett sovrum för att komma till vardagsrummet eller tvingas gå ut till garaget i spöregn om det går att göra garaget till en del av huset och på det viset endast passera en dörr och sedan vara vid bilen.

Att göra det mesta av det som finns naturligt

Genom att planera bra kan man utnyttja solljuset så att det når in i de rum man önskar. Göra dem ljusa och inbjudande. Vill man reglera ljuset kan man alltid sätta upp en markis för att få lite skugga. På så sätt hindrar man också rummet från att bli allt för varmt, särskilt under sommarmånaderna. Samtidig kan det vara praktiskt att lägga sovrummen på den lugnaste sidan av huset så att man inte störs av trafik eller av grannens barn som cyklar på vägen utanför. Önskar man dessutom en altan, tänk då på vad man vill använda den till. Vill man använda den som solterrass, njuta av en god middag ute medans kvällssolen fortfarande värmer gott eller bara ha möjligheten av njuta av stillhet och en vacker soluppgång till morgonkaffet? Eller varför välja? Ska man bygga det egna drömhuset så bör hela familjen bli nöjd med resultatet. Bygg en terrass som går hela vägen runt huset och på så sätt kan man sitta på bästa platsen jämt. Allt detta kan du få med arkitektritade hus.

PVC-fönster den nya trenden

9 apr 2020

Letar du nya fönster? Då kan PVC-fönster vara en god idé! PVC-fönster är det moderna alternativet till det klassiska glasfönstret och går att få i många olika storlekar.

Att sätta in PVC-fönster är en trend som växer hos husägarna i Sverige. Men vad är då PVC-fönster? Detta fönster är gjort i plast istället för det klassiska glasfönstret. Anledningen till att fönstret har kommit att bli så populärt är för att det är i princip underhållsfritt. Det klassiska glasfönstret kräver underhåll med jämna mellanrum eftersom ramen då är gjord i trä. PVC-fönstret har oftast en ram av aluminum och detta gör fönstret underhållsfritt. Det enda man behöver göra är att torka rent med en trasa om det blir damm och smuts på fönstret. Ett PVC-fönster är både ett praktiskt och hållbart alternativ för ditt hus. Det är en god investering som kommer ge dig många år utan att behöva tänka på underhåll.

Klassiska modeller med modern teknik

Om man är lite mer åt det traditionella hållet så kan det vara intressant att veta att det är möjligt att köpa fönster online i en klassisk modell som är PVC. Ett fönster med spröjs är en modell som aldrig går ur tiden och ser riktigt fint ut på huset. Speciellt om man vill åt en lantligt stil på så är spröjs det man vill ha. Genom en teknik som är i ständig förändring så kan du få ett traditionellt fönster men med en modern design. Med en modern design kan du lätt få ett energisnålare hus vilket är bra för både dig och miljön. Ett PVC-fönster är gjort i ett sådant utförande som är ett ej ledande material. Det gör att fönstret har en god isolering. Med en god isolering så hålls energi inne i huset. Därför så passar dessa fönster bra i ett så kallat passivhus. Ett passivhus har som mål att spara på energin inne i huset men också ta tillvara på energin som kommer från naturliga källor.

Mer än bara fönster

När man bygger sitt hus och funderar på utförandet så kan det vara en god idé att ha samma material på både fönster och dörrar. Det är populärt att bygga altaner som är uppvärmda och blir som extra rum i huset. Då kan det passa fint att sätta in även dörrar i PVC och kan vara snyggt som ett skjutparti. Materialet går att få i de flesta utformningar, det kan vara enkeldörrar eller pardörrar. Ja med detta material finns det många möjligheter!

← Äldre inlägg