Blogg

Väderskydd och fasadställningar

24 sep 2020

Få byggen om ens några håller sig enbart på marknivå. Arbeten med nybyggnation om ombyggnad behöver oftast ske året om. Alltså finns behov av väderskydd och även byggnadsställningar.

Idag är ett byggprojekt inget som kan sträckas ut över ett antal år. Tiden då pyramider byggdes under åratal av hårt arbete är för längesen över. De flesta byggnadsföretag arbetar under stor tidspress och har naturligtvis också kostnader att tänka på och om möjligt begränsa.

Ett effektivt arbete kräver mycket och realistisk planering. Glädjekalkyler angående tidsåtgång, materialåtgång och väderförhållanden är sällan till nytta i slutänden. Erfarenhet är bästa hjälpen när det gäller att förutse var hindren och förseningarna troligast kommer att inträffa.

Eftersom vi lever i ett land där det inte alltid finns optimala förutsättningar vädermässigt för byggnation bör en del extra eftertanke ägnas åt detta faktum. Under stora delar av året är klimatet kyligt och mörkt och i vissa delar av vårt vackra land även blåsigt och regnigt. Ja, jag tittar på dig, Göteborg!

Optimering av förutsättningarna

För att personalen ska kunna arbeta på bästa och mest effektiva sätt behöver man som arbetsgivare ge dem förutsättningarna för detta. Det innebär flera saker. Rätt material i rätt tid är grundläggande. Säkerhet och bra arbetsförhållanden är ett annat. Väderskydd måste anses vara en del av just detta, säkra och bra lösningar.

Kyliga temperaturer och hård vind samt nederbörd försvårar att arbete utförs på ett effektivt sätt. Ibland kan det innebära totalt stopp för arbetet av säkerhetsskäl eller för att materialet man arbetar med inte fungerar under vissa förhållanden. Väderskydd av det bättre slaget är nödvändiga.

Byggnation innebär som bekant att man arbetar med en mängd olika material. Det är inte sällsynt att man behöver uppvärmning av arbetsytor och större områden, något som ofta sker med gasol. Detta kan inte ske utan att väderskydd förhindrar att alstrad värme omedelbart försvinner igen.

Bra material ger bra resultat

Ett bygge som utförts med höga krav på kvalitet utmärker sig. Det blir snart uppenbart, både då arbetsgivaren tänkt på konsekvenserna - eller inte. Med väderskydd ökar man tiden då arbete kan utföras synbart. Man skapar bästa förutsättningar för en bra arbetsmiljö och ett väl utfört arbete.

Korrekt monterat väderskydd i Göteborg ger en kortare byggtid utan att kvalitén på arbetet påverkas negativt. Tvärtom. Frånvaro av kyla, regn och blåst ger ett bättre utfört arbete och en byggnad som håller för slutbeskitning och kvalitetskontroller. Nu och i framtiden.

Som nytt igen

11 sep 2020

Ett trädäck är skönt att sätta fötterna på under en varm sommardag. Det är mjukare än stensättning och lättare att hålla rent. Men hur gör man då när träet börjar se fult ut och ytan börjar bli ojämn?

Det finns många fördelar med en altan av trä istället för stensättning. Förutom att det är lättare att få trädäcket jämnt så finns det inte heller några större skarvar där stolsbenen kan fastna. Man kommer upp en bit från marken och därför har man inte heller några problem med ogräs mellan plankorna. Trä håller en skönare temperatur under hela året. Golvet har en flexibilitet när man går över det. Ytan är mjuk. Man kan få upp nivån så pass att man slipper trappor ut från huset. Om ytan sedan skulle börja se ful ut så finns det flera olika sätt att förbättra den. Däremot kan man endast rengöra plattor med högtryckstvätt och ibland räcker inte ens det till. Så för den som vill ha ett mjukt, plant underlag som är lätt att nå och möblera så är det oftast trädäck som man väljer.

Grått och torrt

Ett altangolv i trä som sköts med rengöring och olja kan hålla sig fint i många år. Har man dessutom valt ett golv som är tryckimpregnerat så ökar livslängden avsevärt och behovet av underhåll sjunker rejält. Men med tiden kan ändå träet ta stryk av väder, vind och varierande temperaturer. Ytan kan börja bli grå och det kan i sig ses som fint. Men när det börjar uppkomma sprickor och ändarna börjar resa sig. Ja då är det dags att man utför en rejäl slipning.

Bort med ytan först

När man ska renovera ett altangolv i trä så bör man börja med att se till så att alla skruvar är helt nedskruvade. Annars kan slipen skadas. Om någon gått av eller om det behövs några nya skruvar här och där så kan man fylla på där så önskas. När det är klart så kan man slipa golvet. Var noga med att hela tiden ha en jämn rörelse så att det inte blir gropar. Hellre ta för lite och ta en gång till. Efter slipningen dammsuger man golvet och undviker alla former av vätska. Ha gärna plast på skorna så det inte blir smutsigt. Sedan ska träet oljas in en eller helst två gånger. Därefter har man ett fint golv igen som kommer hålla i många år.

Skapa det perfekta rummet

9 sep 2020

Är du på jakt efter det som känns helt rätt för dig? Många har en inre bild av hur de önskar att hemmet såg ut. Kök och badrum är viktiga för helheten. Nu det är dags att låta drömmarna bli verklighet!

Ett välutrustat kök är en av de viktigaste faktorerna för att man ska trivas i sitt hem. Detsamma gäller badrummet. Många är vi som bär med oss en exakt bild av hur vi vill ha det. Det kan inte alltid bli som drömbilden, men det kan bli ganska nära.

Vad gör ett kök attraktivt? För den som är insatt handlar det dels om planeringen - ett bra kök är ett välplanerat kök. Att ständigt hamna med kylskåpsdörren i fel vinkel är irriterande, likaså avställningsytor som är för små eller felplacerade, Utrustningen är också viktig. Ett kök är knappast roligt att använda utan spis, kyl, micro och en bekväm matplats.

Badrummet som du längtar till

När köket är perfekt vill vi ha ett drömmigt badrum. Gott om plats är då ett vanligt önskemål. Bor man i eget hus vill man kanske ha plats för tvättmaskin. I övrigt är fräscht porslin nödvändigt. Dusch, jacuzzi eller vanligt badkar? Din egen smak får avgöra. Många föredrar dusch, men duscha kan man ju göra i badkaret också.

Den som har fönster har en fördel eftersom rummet blir ljusare och det kanske finns plats för någon fuktälskande krukväxt. Annars kan en ljus och rymlig effekt skapas med hjälp av speglar. Matchande textilier i form av mattor, duschdraperi och handdukar ger ett lyxigt och trevligt intryck.

Materialen som vinner i längden

Att starta en renovering av kök eller badrum är ett stort projekt som inte alls är gratis. Därför är det viktigt att tänka igenom vad man vill ha innan man börjar. Vad kan man offra och vad måste finnas med?

Det största beslutet handlar oftast om material för väggar och golv. Många menar att kakel är det givna förstahandsvalet. De har inte helt fel.

Kakel och klinker i kök och badrum håller otroligt länge utan att se åldrat eller slitet ut. Det finns i exakt så många färger och varianter som man kan föreställa sig, och några därtill. Det finns kvadrater, rektanglar, mosaik och hexagoner.

Vad man inte bör göra när man ska köpa kakel är att falla handlöst för den senaste trenden. Risken finns att dina barn kommer att fnissa åt dig tjugo år senare. Tidlöst är bäst.

Varför man bör dränera

4 aug 2020

Det är mycket viktigt att undvika att vatten samlas kring husgrunder och i svackor i trädgården. Men hur utför man en dränering på tomten och finns det någon firma som man kan ta in som hjälp?

Ett hus mår bäst ifall det står lite ovanför markytan på en tomt som sluttar lite ut från huset och ut från tomten. Men tyvärr är det ett scenario som inte är så lätt att uppfylla av många olika anledningar. Tomten kan exempelvis ligga i slänten på en kulle eller nere i en svacka där marken är på olika nivå. Och för hus som har källare är automatiskt tomten ovanför källarnivån. I dessa fall behöver man vara extra noga med att se till att vatten inte blir stående runt huset så översvämning, mögel eller någon annan skada kan ske på huset. Det vatten som kan bli stående på grund av regn, snö eller någon annan anledning behöver därför ledas bort från huset på något sätt. Det finns olika tekniker för hur det kan ske på bästa sätt.

Rör och stenar

Under och runt ett hus är det viktigt att man får en bra avrinning som gör att vattnet kan rinna långt ner i jorden och på det sättet spridas och rinna bort. Därför gräver man alltid ut ordentligt innan man bygger ett hus. Man fyller rejält med makadam och mindre stenar för att det ska finnas luft mellan stenarna för vattnet att kunna rinna igenom. Men ibland behöver man även använda sig av dräneringsrör för att forsla bort vattnet längre iväg från huset. Det är en slags tjocka rör som man gräver ner så att de leder vattnet bort från huset. Rören har små hål som gör att vattnet sakta sipprar ut och sprider sig på ett längre område och på det sättet blir inte vattnet stående.

Gräva och lägga

För att dränera krävs det att man gräver bort ganska stora massor och därför är det många som anlitar en firma istället för att göra det själva. Företag som arbetar med mark och anläggning gör allt som behövs inom markarbeten som dränering, grundläggning och rördragning av alla dess slag. När man hittat en firma som finns i närheten så brukar det börja med att man träffas på tomten och pratar igenom vad som ska göras. Oftast kan man också redan där få en ungefärlig prisuppgift på vad det kan komma att kosta. Läs mer om dränering på denna sida: https://www.dräneringhelsingborg.nu

Ordentlig planering underlättar badrumsrenoveringen

30 jul 2020

Drömmer ni om ett nytt badrum? Badrummet är utan tvekan ett av hemmets viktigaste rum, och inget man bör renovera själv. Det finns dock en hel del man kan göra innan man kallar in hantverkare.

En badrumsrenovering är ett större projekt och det är inte så ofta vi byter varken ytskikt och inredning. Därför kan det vara värt att lägga ner lite extra tid och pengar på att få det riktigt bra. Börja med att mäta upp badrummets yta så att ni sedan kan planera in de förändringar som ni eventuellt vill göra. Kanske vill ni få plats med bättre förvaring eller en ny tvättmaskin? Eller drömmer ni om ett badrum med både dusch och badkar? Fundera också på vilken stil ni vill ha; retro, romantiskt, modern etc. Besök någon av alla de butiker med kakel och badrumsinredning som finns i Göteborg och låt er inspireras och få en känsla för de olika materialen.

Undvik vattenskador - passa på att byta ut gamla rör

När man ändå dragit igång med renoveringen är det bra om man passar på att byta ut gamla rör så att de inte senare går sönder och ger upphov till fuktskador i det nya badrummet. I en kuststad som Göteborg där vintrarna är råa och kalla så kan det även kännas skönt och lyxigt med uppvärmda golv, så fundera på om det inte kan vara värt att lägga de där extra pengarna för att få golvvärme. Belysning är något som man kan variera i ett badrum. Många väljer att sätta in både spotlights med dimmer och ett mer starkt och riktat ljus ofta - vid spegeln. Säkra eluttag är också ett måste i dagen badrum.

Viktigt att anlita certifierade hantverkare

Alla installationer som tätskikt, kakel, golvvärme, rörledningar, el, etc. kräver kunniga och certifierade hantverkare då byggnormerna i våtrum är högre. I en stor stad som Göteborg brukar det inte vara några problem att hitta rätt hantverkare då det finns gott om byggföretag specialiserade på badrumsrenoveringar. Hör av er till ett par olika företag och be dem om en offert för att sedan jämföra priserna. Att välja ett företag som kan hjälpa till med alla moment såsom att exempelvis våtsäkra och installera el underlättar och är oftast även mer ekonomiskt. Skriv sedan ett ordentligt kontrakt där allt som ska göras finns med, inklusive slutpris och datum för när badrummet ska vara klart och redo för slutbesiktning.

Varför det är bra att isolera

15 jul 2020

Att få sänkt månadskostnad och hålla värmen inne i huset istället för att den ska flyga ut genom fönstret, det är vi nog alla överens om att vi vill. Läs vidare om fördelarna med att isolera.

Det finns faktiskt väldigt många fördelar med att isolera sitt hus på ett ordentligt sätt. Utan isolering så blir det svårt att behålla värmen i huset, vilket leder till höga kostnader för el och uppvärmning. Isolering finns - eller ska finnas - i alla hus. Isolering kan också ibland behöva bytas ut eller byggas på för att den skall ge önskad effekt. Har du funderat på att isolera ditt hus själv men är osäker på vilken typ av isolering du behöver eller hur du ska gå tillväga så kan du alltid kontakta en hantverkare. De har erfarenhet av isolering och finns tillgängliga för rådgivning.

Hur ser isoleringen ut i fastigheten?

Innan man isolerar eller tilläggsisolerar så kommer fastigheten i fråga att besiktas av proffs som vet hur det ska se ut. De kommer se över hur isoleringen i huset ser ut just nu, vilket skick den är i och hur mycket tillägg som måste läggas in. Ska man isolera på egen hand - vilket kanske inte är det roligaste att göra när man håller på och bygger eller renoverar - så behöver man ha koll på hur det går till. Fråga gärna någon som kan sin sak om du är osäker. Det är mycket bättre att det blir rätt från början än att man ska behöva göra om det hela i efterhand. Det finns flera olika typer av isolering. Det finns också isolering som passar på olika ställen beroende på var det ska isoleras. Det är inte särskilt svårt att isolera, och man kan isolera både inifrån och utifrån.

Isolera huset inifrån eller utifrån

Om man väljer att isolera inifrån, så kallad tilläggsisolering, så riskerar man att ytterväggen blir kall och mindre motståndskraftig mot yttre faktorer. Man kan även isolera från utsidan, vilket många föredrar då det sparar på utrymmet eftersom rummet tenderar att bli lite mindre när man gör det från insidan. Genom att se över sin isolering kan man alltså spara mycket pengar, dels på uppvärmningen men också på eventuella framtida skador som annars kan uppstå. Isoleringen gör så att värmen stannar inomhus och kylan utomhus. Det är ju precis så det ska vara. Se över din isolering idag, och be ett proffs om råd!

Detta bör du göra efter badrumsrenoveringen

20 jun 2020

Att utföra en badrumsrenovering kan både vara roligt och spännande, men det finns mycket att tänka på. Inte enbart i planeringen av badrummet, utan även efteråt. Vi har sammanställt en guide.

När allt jobb är slutfört i ditt badrum är det dags på att tänka på nästa steg. Om du anlitade en firma för att slutföra arbetet borde du få ett bevis på ett väl utfört arbete. Detta är bra att ha om det mot förmodan skulle uppstå något problem, som exempelvis en vattenskada. Beviset kommer hjälpa dig att få ditt försäkringsbolag att stå för detta. Om du utför arbetet själv kommer dock inte dig försäkring att stå för skadorna. Det är även noga att spara allt kring renoveringen, och inte slänga några kvitton. Se till att du har allt dokumenterat kring renoveringen. Ta bilder under projektet och samla allt på ett ställe. Detta gör även att du kan bevisa att en renovering har skett vid en eventuell försäljning. Vilket också gör att ditt hus är mer värt.

Att tänka på kring en badrumsrenovering

Det första du måste göra är att sätta en budget för hur mycket du kan lägga på renoveringen av ditt badrum. Efter att du har satt en budget kan du börja att planera vad du vill uppnå med din badrumsrenovering. Vill du renovera hela badrummet? Eller vill du bara uppdatera ett äldre badrum? Det är sedan dags att hitta en professionell firma som kan utföra arbetet i ditt hem. Det är självklart viktigt att hitta den rätta firman. Tyvärr finns det många oseriösa företag inom industrin idag. Det är därför viktigt att kolla tidigare referenser, men också se till att det är en registrerad firma. Om firman inte har F-skatt så gäller inte ROT-avdraget. Samla in några offerter från olika firmor för att hitta det bästa alternativet för dig.

Hur lång tid tar renoveringen?

Att renovera ett badrum är ofta ett stort projekt som kan ta flera veckor. Anledningen till att det är ett stort projekt är att det involverar både el och vatten. Det finns mycket som kan gå fel när det kommer till både el och vatten. Hur lång tid det tar beror också självklart på vad det är för sorts renovering du är ute efter. När du kontaktar en firma kommer de att ge dig en tidsram för hur lång tid arbetet i ditt badrum kommer att ta.

Varför är det så viktigt med rätt ventilation?

10 jun 2020

God ventilation i bostäder är mycket viktigt. Dålig ventilation kan leda till försämrad hälsa och skador. Hur märker man att ventilationen inte är tillräcklig och vad kan man göra åt det?

De allra flesta hör någon gång att ventilation är viktigt. När det kommer till privata bostäder så pratar man egentligen om olika typer av ventilation. Att få in frisk luft är också viktigt för hälsan, både din egen och husets. Skulle ventilationen vara undermålig kan det leda till fukt och mögelskador som kan uppstå framför allt i badrum eller andra utrymmen där det bildas kondens. Som privatperson är man själv ansvarig för att ha en korrekt ventilation och bor man i hyresrätt är det hyresvärden som är ansvarig. Så vad ska man tänka på när det kommer till ventilation?

Vanliga tecken på att ventilationen är bristfällig

När det kommer till villor så märker man av det på flera olika sätt. Vad gäller köket är ett vanligt tecken att matoset dröjer sig kvar. Själva matoset sprider sig gärna till andra rum och kan bidra till att inomhusmiljön blir sämre. Många gånger beror detta på att undertrycket vid spisen inte är tillräckligt bra. Då behöver man se över fläktens hälsa och det är också viktigt att rengöra filtret regelbundet.

Ett annat tecken är att det bildas kondens runt fönstret och kallvattenledningar. Problemet är inte bara att det kan uppstå fuktskador utan att skadliga partiklar stannar kvar inne i bostaden. En del får man göra själv när det kommer till ventilation men många gånger krävs det proffs. Bor man i en större stad är det lätt att söka rätt på ett företag och genom att exempelvis googla ”ventilation i Stockholm” så hittar man snabbt rätt kompetens.

Räcker det med att ha ett bra självdrag i bostaden?

Visst är det bra att ha ett visst självdrag men det räcker oftast inte. Dessutom kan självdrag leda till energiförluster vid uppvärmning. Boverket anger att uteluftsflödet lägst ska vara 0,35 liter per sekund och kvadratmeter bostadsyta och då räcker inte självdrag. Därför ska man satsa på mekanisk ventilation. När det kommer till mekanisk ventilation är det variationerna F, FT och FTX. Med F menas endast frånluft, FT står för till- och frånluft och FTX står för till- och frånluft med värmeåtervinning. Äger du en bostad och är osäker på om ventilationen är tillräcklig så ta kontakt med ett proffs som kontrollerar ventilationen.

Vad händer när man slipar målat trägolv?

16 maj 2020

Har du hittat fina gamla träplank under lagren med plastmattor i ditt hus? Inspirerande. Men försök visa tålamod och förbered dig noga. Här är några skäl för att vänta med hyra av slipmaskin.

Många drömmer om att göra fyndet under vinyl- eller plastmattor. Redan vid visningar av äldre objekt är det en och annan som lyfter på golvet i hörnen för att se efter. Vad döljer sig under masonitskivorna? Kan det vara ett plankgolv? Kommer allt slit att betala sig? Är det värt besväret?

Golv och prisnivåer

De flesta mäklare menar att det är värt pengarna att renovera golven innan försäljning. Många spekulanter uppskattar att säljaren har gjort det ganska omfattande arbetet med slipning och ytbehandling. Det ser fint ut, men är ju också en typ av byggnadsvård och återbruk. Massiva golv tål ett antal slipningar. Det gäller både plankgolv och parkett. Tänk dig in i situationen själv. Hur hade du velat ha golvet om du var köparen? Hyr du in professionella golvslipare kan du göra rotavdrag för kostnaden. Vilka träslag är mest attraktiva och hur gör du med målade golv?

Trend och tradition

I Sverige och de övriga nordiska länderna har furu en särställning. Tallar växer långsamt och det gör att plankorna blir täta och stabila. Men att lägga träet i dagen har inte alltid varit trendigt. Förr var det inte meningen att golvet skulle synas. Det täcktes med plattor av plywood eller gips och ytan bestod av plastmattor eller linoleum. Ofta betyder det att det är mycket spik eller nubb som måste bort innan du kan slipa golvet. Självklart är det viktigt att få bort all metall innan slipning. Ingen tjänar på fusk med förarbetet.

Olja, såpa eller målarfärg

För att komma ner till den yta du önskar, är det viktigt att börja med det grövsta slippappret. Annars riskerar du att gammal färg eller annan ytbehandling kletar fast i pappret. Det är en vanlig nybörjarmiss. Ett knep om det ligger tjocka lager av fernissa eller färg på golvet är att droppa lite matolja på, innan slipning. Drömmer du om ett såpskurat golv, kom ihåg följande. Det ska rengöras med kallt vatten. Det ljusnar av solljus, så tänk på att de delar som är täckta av mattor blir mörkare. Ha tålamod. För att få fram det ljusa golvet måste du såpskura det ett antal gånger i starten. Sedan räcker det med en till två gånger årligen. Vi rekommenderar denna hemsida: https://www.golvslipninguppsala.nu/

Genom brandtätning kan man spara många människoliv

16 maj 2020

Strävar ni efter högsta möjliga säkerhet om brand skulle uppstå? Med tätning saktas förloppet ner vilket kan rädda liv. Det finns föetag specialiserade på brandtätning i Stockholm.

Då man bygger en fastighet planerar man även för brandsäkerheten och bygger in brandavskiljande väggar. Så kallade rökceller. Dessa väggar eller håligheter ska om det uppstår en brand hålla elden och röken instängd så länge som möjligt så att man hinner utrymma byggnaden och även släcka elden innan den har hunnit sprida sig. Ofta tar man hål i dessa brandväggar då man ska dra rör eller kablar. Då är det jätteviktigt att man ser till att det sen sluter tätt runt rören. Att man brandtätar som det heter. Att brandtäta är livsviktigt. Görs det inte på rätt sätt kommer byggnaden vid en brand att snabbt rökfyllas och människor överlever inte. Offentliga byggnader som skolor, sjukhus och badhus där många människor vistas är alltid brandtätade.

Även i hyreshus måste brandskyddet regelbundet ses över

Även hyreshus ska ha ett brandskydd. Som fastighetsägare måste man se till att man har bästa möjliga brandskydd i fastigheten och man bör systematiskt arbeta för att upprätthålla det. Detta gäller även för bostadsrättsföreningar men där är det föreningens styrelseordföranden som är ansvarig för att brandskyddet upprätthålls. Man måste se till att rökluckorna fungerar och är märkta så att de lätt hittas om en brand skulle uppstå. Också stigarledningar som finns i hus på över 8 våningar måste fungera och vara märkta. Lägenhetsdörrar ska vara tätade så att rök inte sprids ut i trapphus och till andra lägenheter och det ska finnas brandvarnare i alla lägenheter.

Olika byggnader har olika behov men en brandtekniker vet vad som är bäst

Om det börjar brinna är det viktigt att brand och rök förhindras att spridas. Ju längre man kan förhindra spridning desto bättre. Därför är det viktigt med brandtätning även i hyreshus. Olika byggnader har olika behov och det är omöjligt att själv avgöra hur man kan bättra på sitt brandskydd och vilket underhåll som behöver göras. Det finns företag med lång erfarenhet av brandtätning i Stockholm och som vet allt om hur man brandsäkrar en byggnad. En certifierad brandtekniker dokumenterar sitt arbete och lämnar alltid en ritning där man kan se var i byggnaden förbättringarna gjorts och vilken typ av tätning. Och vilken brandklass eller tätningens förmåga att stoppa branden från att sprida sig till angränsande rum. Läs mer på: https://www.brandtätningstockholm.se

Att bygga hus i Skåne kan vara lösningen då husjakten inte ger något resultat

16 maj 2020

Trivs ni också bäst i öppna landskap och med närheten till hav och strand? Drömmer ni kanske om ett vackert stenhus på Österlen? Det finns företag som är specialiserade på att bygga hus i Skåne.

Tänk er ett stenhus med milsvid utsikt över Skånes öppna landskap. Kanske ser man till och med havet och känner de salta vindarna en blåsig dag. Det är inte alltid så lätt att hitta drömhuset som har allt det där som man eftersöker. Kanske har man hittat tomten med sol från morgon till kväll men där står inget hus. Oavsett om det är en hel hästgård, ett kollektiv eller enfamiljshus man vill ha så finns det företag som kan bygga arkitektritade och unika stenhus på beställning. Ibland har de till och med tomter att erbjuda på attraktiva platser.

Välj själva till vilken färdigställandegrad ni vill ha drömhuset byggt

Om man vill bygga sitt eget hus ska man vända sig till ett företag med lång erfarenhet och med stor kunskap av att bygga olika slags hus. De använder nämligen oftast samma byggsystem till alla sina hus även om designen skiljer sig eller om det är ett stort eller litet hus. Detta brukar kunna få ner kostnaden avsevärt. Ska man bygga hus i Skåne är det också bra med ett företag som vet vilka förutsättningar som gäller där. Det finns många hustillverkare i Skåne. Man kan själv välja till vilken färdigställandegrad man vill ha huset byggt. Kanske är man en hemmafixare och vill göra stora delar av insida själv eller så vill man ha allt färdigställt då man flyttar in.

Materialval och miljötänk går hand i hand

Design och estetik är oftast det första man tänker på då man planerar sitt hus och det är ju inte så konstigt. Man vill ju ha ett vackert hem som man trivs att vistas i och dit man kan välkomna vänner och familj. Men att också från början tidigt i planeringen ha ett miljötänk är minst lika viktigt. Idag är vi mer medvetna om olika byggmaterials påverkan på miljön. Man bör därför använda sig av material som kräver minimalt underhåll och har lång livslängd. Ett bra byggföretag är väl insatta i vilka material som är bra och använder sig av naturliga byggmaterial och som är klassade som sunda. Det ger också ett bra inomhusklimat och en låg energiförbrukning. Något som också är bra både för miljön och plånboken.

Vilket golv ska man välja till badrummet?

14 maj 2020

Tar du hjälp av specialister redan på planeringsstadiet kan du luta dig tillbaka och låta dem göra hela jobbet. Varför inte åka iväg på semester för att sen komma hem till ett nytt badrum?

Det är viktigt att välja ett golv som är speciellt framtaget för badrum. Det finns förstås flera anledningar till det. En av de mest uppenbara är att det ska vara tätt, så att man undviker fuktskador, men det är också viktigt att golvmaterialet inte är halkigt i sig, eftersom vatten och hudvårdsprodukter som kommer i kontakt med golvet kan göra det extra halt.

Vilket golv passar dig?

Idag är även design viktigt, så förutom att det ska vara funktionellt ska golvet dessutom gärna vara vackert att se på. Vilket osökt leder oss in på typer av golv. Sten är ett av de populäraste materialen när det kommer till badrumsgolv. I kategorin hittar man olika stentyper som exempelvis granit, skiffer, marmorgranit och kalksten. Materialen med dess olika färgskiftningar är naturliga och tidlösa. Ett klinkergolv är både stilrent och lättstädat. Här kan man välja små eller stora klinkerplattor, eller varför inte kombinera. Välj olika färger och designa ett eget mönster som är unikt just för ditt badrum. Kanske är det så att man vill lägga mera av sin budget på andra detaljer i badrummet. Då finns det ett budgetalternativ, och det är våtrumsmattan. Det kunde från första början låta som ett lite tråkigare alternativ. Men idag behöver det inte alls vara så. Numera finns det massor av olika färger och mönster som gör ditt badrum till precis det du vill ha.

En känsla av lyx

Att renovera sitt badrum och göra det till en vacker plats där man får njuta av egen tid, det är mindfulness om något. Vill man dessutom få den där extra spa-känslan, ja då finns det inget som slår golvvärme. Föreställ dig att du har varit ute. Du känner dig lite trött och frusen. Väl hemma går du direkt in till ditt nyrenoverade, vackra badrum. Du tänder ljuset, dimmar det lite så att du får det där speciella skenet. Medan du tappar upp ditt bad lägger du kläderna i tvättkorgen och njuter av värmen i rummet. Värmen som börjar nere vid fötterna och sprider sig upp i kroppen och ut i rummet. Du tillåter dig att slappna av. Du känner att du är trygg, du är hemma. Vi rekommenderar att läsa vidare på denna sajt: https://www.badrumsrenoveringarstockholm.nu/

Användbara tips inför fasadmålningen

13 maj 2020

Den viktiga exteriören. Vilken kulör passar ditt hus? Hur personlig kan fasaden bli? Är det många regler att rätta sig efter? Vad är hållbart i längden? Här kommer några goda råd på vägen.

Många gillar att uttrycka sig genom färger och former. För somliga räcker det att visa vem man är genom kläder, skor och väskor. Andra vill jobba med större ytor. Ett nytt hem blir då som en tom canvas som ska målas i rätt kulör. Det ska inte råda någon tvekan om vem som bor där. En del föredrar att hålla samma stil från utsidan och in. Ett hus från 1800-talets slut, ska vara just det. Andra gillar kontraster och vill ha mode från olika tidsepoker som blandas. En traditionell utsida som kombineras med en ultramodern inredning i rummen, till exempel. Vad gillar du?

Varje byggnad är en del av något större

Har du lyckats med att hitta ett hus med stark karaktär? Är ditt hem ritat av en känd arkitekt eller är det ett av få exemplar från sin tid? Då kan du räkna med att det finns begränsningar kring vilka friheter du kan ta dig. Varje kommun har sina regler för vilka objekt som är skyddsvärda, som det heter. Naturligtvis kan du ta upp en diskussion om vad du vill göra och argumentera för den. Det är självklart att ditt hem måste fungera i vår tid. Valet av material och kulör ska hålla länge och vara hållbart. Ta diskussionen steg för steg. Var beredd att anpassa dig och justera några detaljer här och där längs vägen.

Ta begränsningarna med fattning

Låt säga att det inte gick din väg, helt och hållet. Du kunde inte måla husets fasad i neongrönt, lila eller orange. Det är bara att bita ihop och gå vidare. Måla enligt instruktionerna från fackmän på målerifirman och tjänstemännen på kommunen. Nu kan du ta ut svängarna inomhus istället. Även om takhöjd och planlösning är skyddat finns det utrymmen du kan leka med. Eventuellt finns plats för en bod på tomten eller kanske kan du använda garaget för kontor eller lekrum för barnen? Välj färgglada och unika kakel till badrum och kök, eller måla taket i sovrummet i en extrem kulör. Självklart kan du låta möbler, gardiner och mattor stå för det personliga. Det är en kostnadseffektiv lösning och en god idé om du ska sälja huset i framtiden. Många spekulanter ryggar tillbaka inför alltför fantasifulla fasader som ser ut som hemmagjorda konstverk. Vi tipsar att läsa mer om fasadmålningen på denna sida: https://norrmalmsmaleri.se/

Hur använder man fiberduk under plattsättning?

10 maj 2020

Hur använder man fiberduk vid plattsättning? Det har blivit allt vanligare att man använder sig av fiberduk i samband med plattsättning och där man genom detta också kan förhindra gräs och ogräs från att slå rot och börja växa mellan plattorna. Det är bra, men många gör fel.

Det man ska tänka på är att fiberduken ska läggas direkt efter att man grävt ut området för plattsättningen. Lägger man fiberduken - som tyvärr många gör - direkt under plattorna så kommer det inte att förhindra ogräset och dessutom så finns det en stor risk i att man måste riva upp och göra om projektet; detta som en följd av att plattorna glider omkring ovanpå duken.

Så lägger du ut plattorna

Vi tar det hela från början och visar - genom fem steg - hur du lyckas med plattsättningen och hur du får en uteplats, eller uppfart, som står emot tidens tand och som håller sig rak och vacker genom åren och oavsett väderlek. Vi kör igång direkt!

  1. Gräv. Det första du ska göra är att mäta ut området och markera ut detta med hjälp av pinnar där du fäst riktsnören. Dessa får dig att gräva rakt och där du hela tiden håller dig inom ditt markerade område. Man kan lägga marksten på vilken yta som helst, men däremot så bör man ta hänsyn till vilken typ av mark det handlar om. Är det en tjockare, hårdare jord - eller en större yta - så kan man med fördel använda en grävmaskin snarare än en spade. Hur djupt ska man då gräva? Ja, handlar det om en uteplats så brukar 15-25 centimeter räcka. Är det däremot en garageuppfart så bör man gå lite djupare och sikta på mellan 35-45 centimeter. Se alltid till att ha ett fall om 1-2 centimeter så att vattnet kan rinna undan. Ett tips: se till att kolla husritningen innan du börjar gräva. Du vill definitivt inte skada någon vatten- eller avloppsledning eller gräva av en kabel till bredbandet. Undersök innan!
  2. Fiberduken läggs ut. Börja med att jämna ut ytan. Gå med vattenpasset - eller bättre upp: laser - och kontrollera att den är jämn. Därefter lägger du ut fiberduken. Ett viktigt steg som inte ska slarvas bort. Låt duken täcka hela området och låt den även gå upp längs kanterna. Skär av med en kniv eller klipp med en kraftigare sax. Sant är att en fiberduk hindrar ogräs från att komma upp - lika sant är dock att den viktigaste uppgiften ligger i att separera bärlagret från jorden.
  3. Lägg bergkrossen. Bergkross - tidigare kallat stenkross - läggs ut som ett tredje steg. Här rekommenderas att du hyr en markvibrator som komprimerar bärlagret och som gör att bergkrossen i fråga packas tätare. Det bärande lagret ska alltid vara så hårt packat som möjligt. Lägg ut bergkross och gå därefter med en kratta för att jämna ut. För extra täthet så ska du även vattna bergkrossen och här ska det bli ordentligt blött - använd en vattenslang. Kör med markvibratorn och var noggrann med att fallet - det om 1-2 cm för vattenavledning - hålls intakt. Då du köper din bergkross så kan du rådfråga hur mycket du kommer att behöva. Se till att du har måtten på gropen samt på hur pass djupa stenarna du ska lägga ut är. Personalen kan genom detta göra en grundlig uppskattning och uträkning.
  4. Dags för stenmjöl. Stenmjöl ska läggas ut i steg fyra. Den gör ytan jämnare. Du kan använda markvibratorn för att packa stenmjölet tätare - precis som vid bergkrossen så ska det vara komprimerat för bästa effekt och resultat. Stenmjöl i 0-4 mm är det som normalt rekommenderas då det är enklare att foga med, men det kan även fungera med storleken 0-8 mm. För att kontrollera jämnhet och fall så kan du placera ut järnrör längs stenläggningen. De ska då läggas parallellt och med ett mellanrum om ungefär 100 cm; något som alltså - vid större projekt - kan innebära ganska många rör. För att jämna ut så kan du använda en planka och dra rören med - det görs bäst om ni är flera stycken då trycket fördelas på ett jämnare sätt. Då allt ser bra ut så tar du bort rören och pudrar på med mer stenmjöl.
  5. Lägg stenarna: Dags för det avslutande - och roligaste! - steget: att lägga markstenen. En sak är viktig här: kapa aldrig en sten med mer än en tredjedel av längden. Då går de av. Lägg markstenen i förband och kapa ytterstenarna lika mycket. Jobba därefter uppifrån och ned. Banka lite försiktigt med en uretanklubba för att kontrollera stabiliteten. Det ska vara en distans om ungefär tre mm mellan varje sten. Då alla stenar är på plats så häller du på fogsand och avslutar med att sopa ned allt i springorna. Låt inte fogsanden ligga kvar efteråt - sopa området rent. Klart!

Vad arbetar en elektriker med?

4 maj 2020

Elektricitet finns överallt i samhället men vad arbetar just en elektriker med och finns det olika slags elektriker? Hur anlitar man en elektriker och vilken utbildning krävs för yrket?

Väldigt mycket drivs idag av elektricitet och därför är yrket elektriker ett mycket behövt och uppskattat yrke. Elektricitet delas in i högspänning och lågspänning, vilket också betyder att det är två olika grenar och utbildningar inom yrket. Det finns även elektriker som rör sig mellan de båda, på exempelvis industrier och fabriker av olika slag. Högspänning är det som är i de grova ledningar som man ser i elstolpar, över tågrälsar och de finns även nedgrävda. Lågspänning är det som finns tillgängligt i bland annat våra hus och hem. Det är vad som driver lampor, tvättmaskiner, spisar med mera. Därför är det också oftast lågspänningselektriker som man träffar på i vardagen. Elektriker arbetar med att få elektricitet att röra sig i ledningar så att allt som drivs av elektricitet fungerar som det ska.

Utbildning till elektriker

Om man vill studera till elektriker så finns det flera olika utbildningar att gå. De flesta gymnasier som har praktiska utbildningar erbjuder linjen. Det går även att som vuxen utbilda sig genom teknikhögskolan eller genom att läsa linjen på distans. KomVux har också linjen om man tycker att man hellre vill läsa den där. Utbildningen har varierande längd beroende på vilket av valen man gör, men det är i grunden en treårig gymnasieutbildning där teori blandas med praktiska övningar. Man har även arbetspraktik på något företag för att få komma ut i det riktiga arbetslivet och se hur det fungerar där. Det är även ett mycket bra sätt att komma i kontakt med kommande arbetsgivare, och många har redan under sin praktik fått erbjudande om anställning efter utbildningens slut.

Elfirmor till hjälp

När något går fel hemma så kan det kännas tryggt att veta att hjälpen inte är längre bort än ett samtal. Elfirmor finns det överallt i landet och även om man bor på en mindre ort så brukar det finnas flera att välja bland. Om det gäller ett mindre och akut jobb så kan det vara så att man bara tar första bästa som har tid, men om det gäller ett större jobb så är det bra att ta in en offert så man vet hur mycket utfört arbete kommer kosta. Sedan är det bara att välja och anlita. Vi rekommenderar att läsa mer på denna hemsida: https://www.elektrikeråkersberga.se

← Äldre inlägg