Blogg

När du ska bygga nytt

16 jan 2020

Ska du bygga ett nytt hus, eller en större fastighet? Om du har byggt hus innan, har du erfarenhet av ett större bygge. Då vet du antagligen att det är många saker som kan ändras under en byggprocess. Då gäller det att man kan lösa de olika problem som kan uppstå. Har man erfarenhet från tidigare byggen vet man hur man bör lösa uppkomna situationer.

Ska du anlita ett byggföretag för husbygget? Ska företaget ta ett totalansvar för bygget eller ska du anlita några olika hantverkare som alla gör sin del av de olika arbetsuppgifterna? Om du anlitar ett företag för totalentreprenad, behöver du inte oroa dig över någonting. Då kan du bara luta dig tillbaka och bli informerad om de olika etapperna. Väljer du att anlita olika hantverkare för olika arbetsuppgifter, innebär det att det är du som är byggherre och måste planera för hela byggprocessen och se till så att de vet om när de ska dyka upp och vad de ska utföra. 

Så många arbetsuppgifter vid husbygge

Att bygga ett hus innebär så många och komplexa arbetsuppgifter. Det räcker inte med att en arkitekt ritar huset och sedan bygger olika hantverkare de olika komponenterna, inredning och sedan är det bara att flytta in. Det krävs att någon leder arbetet framåt. Efter att arkitekten har gjort klart ritningarna måste en VVS-ritning, el-systemritning och ventilationsritning göras. Sedan ska någon ta ansvar för markarbetet, någon annan betonggjutningen och så vidare och så vidare. Och ett hus är inte klart bara för att väggar och golv finns på plats. Den svåraste delen brukar vara att få taket på plats.

Anlita bästa byggföretaget för arbetet

Har man väl beviljats lån, eller har sparade pengar som man nu är beredd att frigöra för husbygget är det ingen idé att snåla när det kommer till att välja byggföretag. Visserligen finns det säkerligen en och annan firma som tar överpriser – att det är dyrt behöver inte betyda att det är bäst – men att ta reda på så mycket om byggföretaget som det bara är möjligt är det bästa man kan göra, läsa om dem, fråga deras referenser, kontrollera dem hos Skatteverket, Kronofogden (om de har stora skulder eller inte betalar dem) så att man inte köper grisen i säcken. Erfarenhet, kunskap och kompetens är alla viktiga kriterier för att välja ett sådant byggföretag. De bör även ha alla ansvarsförsäkringar, ta ansvar och ha alla certifieringar. Läs mer om ett byggföretag här: http://www.fbpab.se.

Förnya ditt kök med de här enkla stegen

31 dec 2019

Köket är hemmets hjärta och ofta ett rum man vill renovera och förbättra. Det behöver inte vara dyrt. Förnya ditt kök med de här enkla stegen. 

Byt ut stänkskyddet 

Stänkskyddet är det som sitter bakom diskho och spis, ofta i form av kakel. Detta är något som tar upp stort fokus i rummet och dessutom något som kan kännas tråkigt och ofräscht om det har några år på nacken. Vill man förnya köket kan man börja här genom att byta ut det gamla stänkskyddet till ett nytt. Välj ett färgglatt kakel för att få in mer färg eller sätt en snygg tapet täckt av ett plexiglas. 

Fräscha upp skåpluckorna 

Ett annat steg till för att förnya sitt kök är att ge skåpluckorna lite kärlek. Plocka ner dom eller arbeta med dom på plats – båda alternativen fungerar. Måla i samma färg för en renare och fräschare känsla eller välj en helt ny. Att måla om är ett enkelt och snabbt sätt att förnya och det kostar inte särskilt mycket. Vill man ge luckorna ännu ett lyft kan man passa på att byta ut knoppar eller beslag till något mer modernt. 

Montera en ny bänkskiva 

En sliten bänkskiva är ingen trevlig syn – den kan rent av kännas motbjudande att arbeta på. En ny skiva kommer garanterat förnya köket och helhetsintrycket en hel del och är ett bra steg för den som vill att det gamla köket ska kännas nytt och fräscht. Idag finns otroligt många varianter att välja mellan och kanske passar en stenskiva bäst eller så föredrar man en enklare modell så som laminat. 

Byt blandare 

Det må vara en liten detalj men ändå tillräcklig för att lägga märke till. Det finns otroligt många snygga modeller i alla möjliga stilar och vare sig man vill ha ett lantligt kök eller ett mer modernt finns något att hitta. En snygg blandare ger en lyxig känsla och är absolut värd att investera i om man är ute efter att förnya sitt gamla kök. 

Byt ut detaljer och inredning 

Små detaljer gör mer än man tror för helhetsintrycket i ett rum och vill du förnya ditt kök ska du absolut se över detta. Plocka bort allt som är överflödigt för att skapa en mer stilren känsla och se till att följa en specifik färg när det kommer till just detaljer. 

Även inredningen är otroligt viktig och har man inte råd att köpa allting nytt så kan man antingen leta på loppis eller faktiskt rusta upp sådant som man redan har. Att måla köksbordet och dom tillhörande stolarna i samma färg som skåpluckorna skapar en häftig och modern helhet i hela köket. Vill man hålla det mer neutralt kan man istället välja svart eller vitt till sina möbler. Kanske har du även ett avlastningsbord eller någon annan möbel som kan målas in i samma färg. 

Läs mer om köksrenovering här: https://www.koksrenoveringstockholm.nu

Vem kan arbeta som arkitekt?

16 okt 2019

Arkitektyrket står högt upp på listan över drömjobb för många men långt ifrån alla tar sig hela vägen dit. Det är för det första hård konkurrens om utbildningsplatserna och det kan vara en fördel om man är kreativt och praktiskt lagd. Man kan såklart ta sig långt om man är driven och passionerad och verkligen drömmer om att jobba i branschen. Man kan lära sig mycket utan att egentligen ha dom ”rätta” egenskaperna men yrket passar helt klart inte för alla.

Tuff konkurrens

Arkitektutbildningen finns på flera håll i landet, bland annat erbjuder populära Chalmers och KTH utbildningsplatser för ett hundratal elever varje år. Det är dock inte ovanligt att det är över 2000 sökande till drygt 130 platser så man får sikta in sig på att skaffa toppbetyg i mer eller mindre alla ämnen om man ska ha en chans att komma in. Det krävs alltså att man är disciplinerad och studievillig för att över huvud taget kunna komma in på en skola och utbilda sig till arkitekt.

Kreativt sinne

Att arbeta som arkitekt innebär till stor del att man jobbar kreativt. Man ritar både för hand och i olika datorprogram och det är en klar fördel om man har den förmågan naturligt. Givetvis kan man lära sig olika knep och tekniker för att bli bättre och utvecklas men är det inget som intresserar en sedan tidigare kan det bli svårt, hur lockade yrket än känns i övrigt. Viljan att skapa är viktig och kanske avgörande för att lyckas.

Praktiskt tänkande

Man bör även ha en förmåga att tänka praktiskt eftersom yrket inte enbart går ut på att rita byggnader och inomhusmiljöer helt fritt. Många gånger handlar jobbet om att ta fram praktiska lösningar och dessutom behöver man ofta förhålla sig till en budget Det kan finnas många begränsningar i det projekt man arbetar med och man måste hålla en balans mellan estetiken och ekonomin.

Matematisk förståelse

Utöver detta bör man även vara god förståelse inom matematik. Man brukar säga att antingen är man matematiskt eller kreativt lagd men för att kunna utbilda sig och arbeta som arkitekt är det alltså bra om man har båda delarna. Att rita och ta fram byggnader från grunden innebär både en hel del kreativt arbete i form av att skissa och rita men minst lika mycket att räkna och hålla koll på mått, vinklar och andra matematiska termer.

Man behöver kort och gott vara ganska mångsidig för att kunna arbeta som arkitekt. Den ideala arkitekten är driven och har gott om tålamod, villig att spendera många år i skolbänken samt brinner för att skapa både snygga och praktiska miljöer. Tror man att jobbet enbart går ut på att rita fritt bör man kanske läsa på lite mer eller helt enkelt välja en annan karriärväg att gå.

Hur högt ska en badrumsspegel sitta?

27 sep 2019

Att göra en badrumsrenovering handlar till lika delar om det praktiska som om det rent estetiska exempelvis; hur högt ska en badrumsspegel sitta? Den frågan är rätt typisk i sammanhanget; hur högt ska den sitta för att den ska vara så praktisk som möjligt och vilka mått gällande höjden får den att falla folk på läppen rent utseendemässigt?

Badrumsspegeln mäts ofta från den övre kanten. Gör man det så brukar rekommendationen vara att man sätter den 2 meter från golvet. Som alla vet så är dock smaken som baken och gällande speglar så finns det idag nästan ett obegränsat alternativ vad gäller storlek och former. Det innebär att många väljer en mer heltäckande spegel, medan andra kanske vill vara mer spartanska och sparsmakade. Oavsett vilket – håller man fokus på överkanten och låter spegeln sitta två meter upp mätt från golvet så känns det helt normalt.

Vilken spegel ska jag välja till badrummet

När du behöver en badrumsrenovering i Helsingborg

Håller man denna höjd i överkant så blir det av allt att döma helt okej. En spegel kan emellertid, som sagt, komma i olika former och storlekar också. Få väljer idag kanske det mer klassiska badrumsskåpet vid en omfattande renovering. Där och då vill man kanske ha det där lilla extra, den lite udda och unika lösningen som ger mer personlighet. Det är ingen dum tanke, men man bör ändå vara medveten om att speglar i synnerhet kan vara svåra att inreda mot- och med.

Vi tänkte därför nämna en grundtanke som fungerar överallt i hemmet och som man kan ha att utgå ifrån vid val av spegel till badrummet. Nämligen: Ju mindre badrum du har, desto större spegel kan du våga dig på. En spegel skapar nämligen illusionen av ett större rum och det kan innebära att ditt, lite mindre, badrum helt plötsligt känns väldigt luftigt och större än vad det egentligen är. Har du ett större badrum så blir valet av speglar lite mer fritt. Det kan dock vara värt att utgå lite från samma princip som vid ett mindre rum.

Moderna speglar ger det lilla extra

Att en spegel idag kan se väldigt varierande ut gällande form och storlek har vi gått igenom. Det vi även ska nämna är att dagens speglar ofta erbjuder det där lilla extra – den där saken som förenklar din vardag och som samtidigt höjer upplevelsen av ditt rum. Ett exempel på detta är badrumsspeglar med lampor och belysning.

Genom ett klick så kan du således underlätta din sminkning och ditt styling av håret genom den punktbelysning som erbjuds. Dessutom ger detta en härlig mysfaktor: har du de andra lamporna släckta så kommer belysningen runt spegeln att vara det enda som lyser upp; det ger en mysig och – faktiskt – ganska häftig atmosfär.

Väljer du hellre ett badrumsskåp?

Man ska heller inte underskatta vikten av god förvaring. Det rent estetiska kanske behöver kompromissas med det praktiska. En badrumsspegel kan därför vara ett bättre alternativ än en plan spegel. Här vill vi dock trycka på två saker.

Nummer ett: se till att skaffa ett skåp med tillräckligt djup för det skåpet i fråga ska användas till. Handlar det bara om klassiska badrumsprodukter - smink, tandborste, tandkräm, tvål och så vvidare – så kan ett grundare skåp fungera. Handlar det däremot om handdukar så måste det vara djupare.

Nummer två: se till att skåpet verkligen fungerar. En del badrumsskåp passar inte ovanför handfatet och det bör man kolla upp. Risken finns att man ideligen slår huvudet i kanten. Det gör dels ont och dels så är det också väldigt irriterande.

Hur mycket kostar det att renovera hus?

26 sep 2019

De hugade husspekulanterna vet att orden visst renoveringsbehov översatt från mäklarsvenska till vanlig svenska innebär en omfattande renovering - men hur mycket kostar det egentligen att renovera hus? Det är en fråga som är väldigt svår att svara på då det hela utgår från vad som ska göras, vilka rum som ska renoveras, hur mycket man kan göra själv samt vilket material som ska användas. En gemensam nämnare finns emellertid: det blir nästan alltid dyrare än vad man trott från början.

Att renovera ett hus kan innebära stora överraskningar vad gäller den ekonomiska biten. Kostnaderna bör därför planeras ner på detaljnivå då man sammanställer sin budget. Även om du kan göra saker på egen hand så måste du räkna med exempelvis kostnader för hyra av hjälpmedel och maskiner. Allting kostar och ju mer man lyckas budgetera för - desto färre överraskningar får man i slutändan.

Vi ska även poängtera en annan sak innan vi fortsätter. Nämligen det faktum att tid också är pengar. Fritt översatt: har du verkligen tid att renovera, är du beredd på att göra avkall på nästan allt vad fritid heter och försumma familjelivet genom att arbeta långa dagar, sena nätter och alla helger? Har du ett normalt jobb så finns det inte många timmar kvar för renovering.

Vårt råd är att man gör en ärlig bedömning även kring detta. I många fall kan en kompromiss vara att föredra och där du gör vissa saker på egen hand medan du tar professionell hjälp för andra moment. Har du möjlighet att använda Rot-avdraget så kan du dra av 30% av de totala arbetskostnaderna med ett årligt tak på 50.000 kronor. Detta är personligt; är ni två i hushållet så kan ni – om ni båda är berättigade – använda era respektive avdrag och således ha ett gemensamt tak om 100.000 kronor. Det gör skillnad.

Planera rätt och börja i rätt ände

När du vill få husrenovering i Stockholm

Vi kan säga att det handlar om en mer omfattande husrenovering och där vi tittar närmare på de kostnader som en sådan för med sig. Här kommer vi att utgå från att du tar hjälp och att du inte gör någonting själv - mer än att kanske måla om lite inomhus; rent estetiska och relativt enkla ingrepp således.

Det viktigaste vid en omfattande renovering av ett hus är att man börjar i rätt ände. Eller - om man så vill - börjar med det trista. Man kan dela upp renoveringar i tre olika punkter:

  • Skalet.
  • Ekonomi
  • Smink och uppfräschning.

Den senare punkten är den absolut roligaste att hålla på med; att måla om, lägga nytt golv, sätta in ett nytt kök - saker som gör skillnad och lyfter interiören. Det är emellertid den sista man ska göra. Istället ska man börja med att se till själva skalet och här följer några av de saker som inkluderas i detta samt kostnader - ungefärliga - för dessa projekt:

Skalet: Byta tak - ungefärlig kostnad för ett tegeltak med en storlek om 130 kvm ligger på 150.000 kronor. Detta inkluderar material och här har vi även räknat med Rot-avdraget.

Dränera: Ska du dränera om så bär det en kostnad på - där varje sida av huset är 8.5 meter lång - ungefär 90.000 kronor. Här rä den stora posten rent arbete och där gör Rot-avdraget skillnad. Tänk på att detta projekt är viktigt. Rätt dränering är ett måste för att huset ska må bra och att ni - genom detta välmående - får frisk luft och en bättre levnadsmiljö.

Byta fasad och tilläggsisolera. Ska du byta fasad så är rådet att du även passar på att tilläggsisolera. Dessa projekt går hand i hand, enligt oss. På sikt handlar det om en ren investering då du markant kan täppa till de rena energiförluster som slinker ut genom väggarna - här brukar man peka på ungefär 20 %. Det är ganska mycket i rena pengar. Kostnaden för att byta fasad och tilläggsisolera ett hus på 1.5 plan med en storlek om 120 kvm ligger på ungefär 115.000 kronor. Där räknas material, arbete och även hyra av ställning.

Där hade vi tre exempel på renoveringar av husets skal. Satliga dessa tre är att anse som nödvändiga och har en hög kostnad som gemensam nämnare. Just kostnaden är, enligt oss, svår att påverka här. Visst, taket kan man kanske lägga själv och i ett annat, billigare material - men gällande en dränering och byte av fasad bör man ta hjälp; i synnerhet om det inkluderar tilläggsisolering.

Så mycket kostar ekonomiska renoveringar

Tilläggsisolering skulle kunna räknas in i den kategori som räknas som ekonomisk renovering. Det vill säga en renoverings om sker i syfte att du ska kunna tjäna pengar i framtiden. Genom att ta en investering så får du hela tiden en möjlighet att tjäna pengar. Här följer några exempel:

Ekonomiska renoveringar

Byte till bergvärme. Finns det möjlighet att installera bergvärme så är det en klar investering för framtiden. Bergvärme kan sänka de årliga kostnaderna för energi med upp till 80%. Samtidigt så är det en rakt igenom miljövänlig lösning. Nackdelen ligger i priset. Lite beroende på hur mycket man får borra så kan man räkna - inklusive rot och installation av pump - med att det kostar ungefär 120.000 kronor. Ge och ta 20.000 kronor mer eller mindre, beroende på var du bor, hur marken ser ut samt vilket företag du anlitar.

Byta fönster. Att byta till energifönster kommer att sänka kostnaderna markant. Här försvinner väldigt mycket energi. Har du nytt tak, tilläggsisolerad fasad och nya fönster i kombination med bergvärme så har du all möjligheter till ett exceptionellt billigt boende. Ska du byta nio fönster och två stycken dörrar (som också släpper ut varm luft och släpper in kall sådan) så ligger kostnaden på över 150.000 kronor. Här är materialet det som kostar mest.

Äntligen dags att fräscha till

Så, nu har vi äntligen kommit till det roliga: att förändra huset interiört. Tyvärr är även detta kostsamt. Åtminstone om man ser till de två vanligaste renoveringarna som brukar utföras.

Badrumsrenovering: Priset för en badrumsrenovering är ytterst varierande, detta då man har ett så pass stort urval gällande material. Om man räknar med allt från rivning till det färdiga resultatet (inkluderat inredning och dragning av vatten samt installation av ny el) så kan ett badrum på tio kvadrat - som kaklas och frå klinker på golvet - kosta någonstans kring 150.000 kronor. Som sagt dock: här kan du påverka priset rejält genom vilken inredning du väljer.

Köksrenovering. Även vid en köksrenovering så finns ett stort urval och där kan välja mellan ren budget och lyxprodukter. Du kan även exempelvis sköta rivning och sätta stommar och montera skåp på egen hand. Räknar man med ett kök i en mellanprisklass där även nya vitvaror inkluderas så hamnar en rimlig prislapp på ungefär 220.000 kronor.

Sammanfattningsvis så kan vi alltså säga att det är dyrt att renovera och att man kanske ska inta en viss försiktighet i samband med att orden - visst renoveringsbehov - nämns i ett prospekt. Man bör definitivt rådgöra med en besiktningsman innan man går vidare med husaffären i fråga, det är vårt råd.

Senaste badrumstrenderna

17 sep 2019

Det är riktigt spännande för alla som funderar att renovera sitt badrum. De senaste badrumstrenderna är så färggranna, och har fört med sig så många spännande färger i badrum. Den senaste trenden är den att badrummet så lite som möjligt ska skilja sig från resten av bostaden, så gott det nu går. Det innebär att man i de senaste badrumstrenderna kan hitta både en och två fåtöljer, med ett litet soffbord i badrummet. Här kan man slappna av, läsa si ntidning, lösa korsord eller lyssna på musik. Vill man, kan man installera en spegel med både lampor och musikutrustning, så att man alltid kan lyssna på musik, även när man badar, eller duschar. Hela spegeln kan då både lysa upp badrummet och spela musik till det man vill göra i badrummet.

Vilka färger vill du ha i badrummet?

I årets trender i badrum finner man rosa, Salvia-grönt som är en blandning mellan grönt, grått och beige, vi ser även färgstarka badrum i gult, rött, orange eller i ljust blått med stora inslag av grått. Det finns även de skandinaviska färgerna, som vitt och trädetaljer. Det finns även svarta detaljer i årets badrumsinredning. Man kan då välja svarta blandare, svarta profiler i duschstället eller helsvarta väggar och, eller golv. Då kan man behöva något som bryter mot det svarta och klä en vägg i en annan färg, för att det inte ska kännas som att gå in i ett stort och svart hål när man går in i badrummet.

Vilka material vill du ha i badrummet?

När man väl har bestämt sig för vilka färger som man önskar i badrummet är det sedan dags att bestämma vilka material som man önskar. Beroende hur mycket man är beredd att satsa sina resurser på badrummet, kan man välja mellan olika prisbilder; stenmaterial kan kosta mellan 5.000-10.000 kronor per kvadratmeter. Kakel kan kosta allt mellan 2.000-5.000 kronor per kvadratmeter och väljer man vinylmatta och våtrumstapeter eller våtrumsfärg i badrummet kan man komma undan med mindre än 1.000 kronor per kvadratmeter. Det har blivit populärt med tapeter på nytt i badrum. Det är då tapeter som klarar av fukten i badrummet. Plastmattan är också numera anpassad till badrummets våtutrymmen och är mindre plastig, än den gamla plastmattan som man använde på 1970-talet. Oavsett vilka material man väljer, kan man få fräscht och fint i badrummet. Det viktiga är att anlita bästa möjliga byggföretag för sin badrumsrenovering i Uppsala, om det är där man bor. Lycka till!

Så kan du öka värdet på ditt hus

11 sep 2019

Står du inför att sälja - så här kan du öka värdet på ditt hus innan försäljning. För många så handlar en försäljning om att man vill maximera vinsten. Det är naturligt och i synnerhet så har de senaste årens stigande - i det närmaste explosionsartade - huspriser gjort att man snarare ser en liten vinst som en förlust än som en att man gjort en bra affär.

Man vill alltid nå det högsta möjliga priset och för att göra detta så väljer många att aktivt söka vägar som ger mer klirr i kassan. En del sätt är bra, andra är sämre och vi tänkte här sammanställa de som ger dig större möjligheter att nå den maximala vinsten vid din husförsäljning. Kort sagt: så här kan du öka värdet på ditt hus.

Ljust modernt badrum

Viktigt med avvägningar

Först och främst så gäller det att slå hål på en del myter om vad som en potentiell köpare av ett hus egentligen söker. Det börjar nämligen just där - som säljare av ett hus så måste du tänka i 180 grader och försöka se saken ur en köpares perspektiv Vad vill köparen ha, hur mycket är du beredd att göra och hur kan just ditt hus bli mer tilltalande för den stora massan och - idag, i synnerhet - bli en snackis på exempelvis sociala medier?

Den första myten gäller så kallade renoveringsobjekt. Läser du i en inredningstidning så kan du lätt förledas i att tro att de flesta vill ha ett objekt att, så att säga, sätta tänderna i, förändra radikalt och sätta sin egen prägel på. Sanningen är att dessa objekt tilltalar cirka tre procent av alla husköpare och att de flesta är ganska bekväma av sig. Det tar tid att renovera, det kostar pengar och de flesta vill ha ett färdigt hus som man bara kan flytta in i. Så ser sanningen ut och den innebär att du som säljare alltså med fördel kan öka värdet genom att renovera innan försäljning. Till exempel en badrumsrenovering, vilket du kan läsa mer om på denna hemsida: https://www.badrumsrenoveringnacka.se

Man bör dock alltid göra en avvägning också. Hur mycket kan en eventuell renovering komma att öka värdet och hur mycket kostar den att göra? Ha alltid kontakt med mäklaren innan för goda råd.

Dessutom så påverkar det även var man bor. En omfattande renovering av en villa i Stockholm kommer utan tvekan att ge en högre vinst än vad motsvarande projekt kan inbringa vid en villa i Sorsele. Man måste alltid se till marknaden också.

Detta ska du fokusera på för att öka värdet

Här följer en lista över ingrepp som samtliga kan leda till en ökad vinst vid en försäljning.

  • Taket. Ett nytt tak kan ge hela huset ett lyft och då det dessutom handlar om ett ganska trist projekt att ta tag i som nyinflyttad så kan man tjäna rejält på ett takbyte. I samma andemening kan vi även nämna fasaden och en uppfräschning av den. Två ganska stora projekt - men båda får huset att se helt nyrenoverat ut och det tilltalar i sin tur köparna.
  • Måla om. Måla om väggarna och taket och använd ljusa kulörer. Det gör att huset upplevs som fräschare och större. En billig investering som kan ge rejäl förtjänst.
  • Rensa ut. Som köpare vill man mötas av luftiga utrymmen - det gäller även källaren. Se till att rensa ut och skapa rymd i hemmet.
  • Besiktiga. Gör alltid en besiktning innan försäljning. Genom att låta en professionell besiktningsman gå igenom huset så slipper du framtida problem med exempelvis dolda fel och andra konflikter med köparen. Det här är en trygghet för båda parter.
  • Anlita en stylist. Du älskat dina möbler och hur alla föremål är placerade i ditt hem. Men, det är just dina möbler, dina föremål och dina val av placering det handlar om. Det innebär inte per automatik att alla andra älskar dina lösningar. En professionell stylist kan skapa ett hus som är tilltalande för alla och det handlar definitivt om en sund investering att ta inför en försäljning. Här kan du tjäna pengar!
  • Röj upp och städa innan! En självklarhet kan tyckas, men faktum är att många säljare inte orkar städa innan en visning. Det är något som kan stå dem dyrt. Orkar man inte städa på egen hand så kan man med fördel anlita en städfirma för ändamålet och använda Rut-avdraget för att komma billigare undan. Ingen får sina spenderarnerver kittlade av smutsiga ytor, äckliga toaletter, damm i hörnen eller skitiga fönster. Städa innan och potentiella köpare kommer att bli avsevärt mycket mer intresserade av att öppna plånboken.

 

Får man renovera på helger?

5 sep 2019

Får man renovera på helger eller måste man låta hammaren vila i syfte att visa grannarna respekt? Frågan är en het potatis då den dels handlar om just respekt, men även om tid: vi har ofta ledigt på just helgerna och det är också då vi har tid att renovera i våra hem. Vi svarar så gott vi kan.

Som sagt. Det är ingen enkel fråga att reda ut då två stycken så starka faktorer och argument ställs mot varandra. Å ena sidan måste man kanske renovera under lördag och söndag då man har tiden som krävs just då. Å andra sidan så vill man även respektera grannarnas ledighet som även den infaller under just helgen.

Okej, här är svaret: det handlar om sunt förnuft. Tråkigt, men sant. Du får i stort sett renovera när du vill utan att din BRF kan använda några som helst sanktioner mot dig; vill du så kan du alltså ställa dig och borra i hur många timmar som helst. Inget kan stoppa dig. Renoveringar låter mycket och de tar ofta tid. Saknar du tid under vardagarna och måste renovera på helgen så är det något som måste få ske. Grannarna kan inte stoppa dig.

Verktyg - hammare, såg mm som ligger på bord

Föreskrifter är inga lagar

Vissa vill här räcka upp en hand och peka på att vissa BRF:er har tydliga föreskrifter gällande renoveringstider. Exempelvis kan det stå att renoveringar endast får ske under vardagar och att renovering under helgen endast får ske i nödfall och då vara av det enklare slaget som att sätta upp tavlor eller borra upp en spegel. Föreskrifter är att anse som rena rekommendationer - det handlar inte om lagar. Således: ta fram slagborren, spikmaskinen och skruvdragaren - här är det bara att sätta igång att renovera.

Eller? Nej, som vi nämnde ovan: det handlar om respekt också. Du ska trots allt bo i lägenheten och du ska träffa grannarna dagligen. En omfattande renovering under känsliga tider på dygnet kan innebära att konflikter trissas upp och att du blir behandlad som en paria. Med viss rätt, skulle vi även vilja säga. Det handlar om sunt förnuft och att behandla andra som man vill bli behandlad själv.

Informera, involvera och inkludera grannarna

De flesta är till syvende och sist att anse som fullt resonliga människor. Det vill säga, ska du renovera så kommer dina grannar att ha förståelse för detta: vem vill inte ha fint i den egna bostaden och vad är det som säger att det inte är grannen som behöver renovera nästa gång?

Nyckeln till att kunna renovera på helgen är att informera grannarna om vad som står för dörren. Skriv en lapp och häng upp i porten. Ring på hos de grannar som bor närmast och berätta vad som är på gång. Säg till styrelsen så att de kan lägga ut informationen på er hemsida. Ju mer grannarna får veta – desto bättre kan de planera sin helg för att slippa oljudet din renovering för med sig.

Du bör även hålla dig till vissa tider för grannsämjans skull. Håll dig till dagtid – mellan 10-16.00 är en bra riktlinje på helgerna. Drar du över den tiden så bör du återigen förklara detta – och varför – för dina närmaste grannar.

Ett sätt att, så att säga, knyta ihop säcken och vifta med en vit flagga då renoveringen är färdig kan vara att bjuda på en liten fest. Köp lite vin, grilla lite korv och se till att alla grannar blir bjudna. Ni har förmodligen någon liten allmänning eller föreningslokal som kan användas. Om du inte vill visa hur renoveringen blev till slut, vill säga.

Så populärt med balkonginglasning

17 aug 2019

Det är ju så populärt med balkonginglasningar. Det är många som har upptäckt det praktiska med att glasa in hela balkongen. En balkonginglasning innebär att den som bor där, får ett extra uterum, som ger möjlighet till utevistelse, men ändå i skydd av både tak och fönster. Glaset gör  att man slipper tappa närheten till naturen, men ändå får skydd mot väder och vind. Det finns många fördelar med en inglasad balkong och vi går igenom de mer eller mindre uppenbara fördelarna här.

Odlingarna blir bättre 

Är du intressera va att odla? Det har ju blivit så trendigt att odla sin egen grönsak. Alla som har en lite plätt, ska ju numera odla sin sallad, tomat och gurka. Har du ingen plätt, utanfrö altanen, kan du alltid odla på din balkong. Varför inte odla och hänga upp, jordgubbar man kan odla hängande i korgar om man så önskar. En inglasad balkong ger möjlighet till både värme och ljus, oavsett vilket väder, det blir som ett eget växthus, med de inglasade fönster som inglasningen erbjuder. Prova och odla på din egen trädgård.

Det blir en snyggare fasad

Det är ju även så populärt med fasader av glas. Ser man till att glasa in sin balkong, och förutsatt att alla balkonger blir inglasade på samma sätt och med samma slags glas, får man en otroligt fin fasad. En gemensam fasad med inglasade balkonger utgör en otroligt fin fasad. En inglasad balkong blir så mycket finare än en som inte har någon inglasning alls.

Du slipper alla avgaser 

Genom att glasa in balkongen, slipper du få in avgaser, buller och annat som stör de som bor i bostaden. Du slipper få in allt som kan störa ute från gatan. Med en inglasning slipper du tänka på hur du är klädd när du går ut på balkongen. Du kan till och med sova tryggt och skönt på en inglasad balkong, året runt om du så önskar. 

Letar du efter hantverkare?

Om du letar efter en firma som kan komma ut och göra en inglasning, kan du börja med att googla "balkkonginglasning" och sedan den ort där du önskar dig en balkonginglasning, till exempel "balkonginglasning Stockholm" där du sedan byter ut Stockholm mot Göteborg, Malmö, Linköping, Motala, eller var du bor. Sedan är det bara att ta kontakt, fråga om offert och referenser. Ofta har de ett sortiment av balkonginglasningar. Man bör alltid höra sig för om man bor i en bostadsrätt, om föreningen har en särskild hantverkare som gör alla balkonginglasningar. Läs mer om balkonginglasningar på: https://www.balkonginglasning.nu.

Måla om!

1 aug 2019

Såhär i semestertider märker vi lättare våra bostäders fel och brister eftersom vi vistas mer i våra hem. Vi blir varse att bostaden har slitits efter dagligt användande och så klart av tidens tand. Vad kan man göra åt saken? Det enklaste och billigaste sättet att fräscha upp ett slitet hem är att måla om det.

Är man någorlunda händig är det inget problem att måla om själv. Men visst blir resultatet oftast bättre om man tar hjälp av en professionell målare. Anlitar man hjälp kan man också med fördel använda det populära ROT-avdraget som ger ett 30 procentigt avdrag på arbetskostnaden. Avdraget gör företaget direkt på fakturan.

Förändra rummet

Då får man ett helt nytt hem med en ny och härlig känsla. Med en ny färgkulör kan man förvandla ett rum från grunden. Beoende på färgval kan man åstadkomma vilken känsla man vill. Den en gång så vackra färgen har mist sin lyster och blivit solblekt och tråkig. Eller så har den kanske blivit hopplöst omodern.

Välj rätt färg

Det är mycket viktigt att välja färg och kulör noggrant. Man ska veta att ett målat rum håller sig i 10-20 år så man gör klokt i att välja en passande färg. Det finns massor med färger och nyanser som alla har olika egenskaper. Det finns till exempel varma och kalla färger beroende på vilken känsla man vill att rummet ska ha. Man kan också få till läckra rum men olika mönster.

Vilket rum ska målas om?

Det finns oändliga möjligheter när man målar ett rum. När det gäller sovrummet vill de allra flesta få till en lugnande känsla för att få lugn och ro. Det kan fås med kalla färger. I köket är det till exempel vanligt med ljusa och glada färger. I vardagsrum och liknande kan det vara fint med varma och mjuka färger som till exempel toner i rött. I barnens rum kan man gör mycket roligt och vackert. Man kan ta ut svängarna och måla i starka och roliga färger som man kanske inte vill ha i andra rum. Det kan vara chockrosa, illgrönt eller gult för att få en härlig och lekfull känsla. Det går också att kombinera med målade bilder på till exempel sagofigurer.  

Viktigt med noggrant förarbete

Men för att ett nymålad vägg ska bli snygg och hålla länge måste man några förbereda väggen innan man målar. Den gamla väggen måste slipas och man måste även spackla över ojämnheter för ett bra resultat. 

 

Märkning av rör

27 jul 2019

Vid ombyggnationer och renoveringar av fastigheter elelr villor är det viktigt med noggrann rörmärkning. Det är en förutsättning för att det ska bli rätt och för att förhindra olyckor, och såklart för nästkommande fackman som ska göra arbeten. Slav med märkning är orsaken till många problem årligen.

Det finns regler och riktlinjer på hur märkningen ska göras. Samma gäller självfallet för elen i dagens digitala och uppkopplade samhälle.

Rörmärkning i fastigheter

I en fastighet finns ett stort antal rör för till exempel vatten, avlopp, gas, ventilation med mera. Det säger sig själv att det måste vara ordning och reda. 

Märkningen av rörsystem måste följa gällande riktlinjer. Det innebär att det i klartext ska framgå vad rören innehåller. Märkningen ska bestå av pilar och med rätt färg beroende vad röret innehåller. Det gäller också att märkningen ska hålla för slitage i form av värme, kyla, väder och vind, vatten, smuts och kemikalier. Märkningen är så klart onödigt att ha om den lossnar eller blir oläslig.

Material och tekniker för märkning

Det vanligaste materialet för rörmärkning är laminerad och miljövänlig polypropylen (PP).  Det är ett tåligt material som tål stora temperaturskillnader och hög värme upp till 120 grader och är såklart UV-resistent.

Idén med rörmärkningen är självfallet att informera om rörets innehåll. Det finns ett antal standardfärger som indikerar om innehållet. Färgerna är standardiserade av branschen själv. 

Färgerna som används är grön (vatten), blå (färskvatten), orange (brandfarliga gaser), violett (frätande och giftiga gaser och vätskor), ljusbrun (övriga gaser), svart (övriga vätskor), grå (vattenånga), brun (brandfarliga vätskor), ljusröd (massor och suspensioner), ljusblå (luft och vakum), gul (oxiderade gaser och vätskor), röd (brandskydd) och en vit färg för övrigt.

Montering av märkning

Minst lika viktigt som materialet är det att man fäster märkningen på ett korrekt och hållbart sätt. Den får helt enkelt inte lossna. Det är såklart viktigt att märkningen placeras på ett sätt så det går enkelt att läsa. 

För att märkningen ska fästas måste först och främst röret vara noga rengjort för att tejpen ska fastna på ett bra sätt. Efter rengöring och torkning av platsen där märkningen ska sitta fäster man tejpen runt röret. Det rekommenderas att tejpen sedan överlappar sig själv med några centimeter.

När röret befinner sig utomhus är det viktigt att man tänker på att använda ett UV-skyddat material samt att sätta skyddstejp över tejpen. Viktigt också att använda väl synliga farosymboler när innehållet är farligt för hälsan.  

Dags att måla om fasaden?

21 jun 2019

Är det dags att måla om fasaden hemma? Om så är, är det en bra tid att göra det nu. Man kan behöva en torr period när man målar om fasaden så att man slipper väta och nederbörd som gör det svårare att då färgen att torka. Dessutom brukar det inte vara så roligt att måla utomhus när det regnar eller snöar. Ska du anlita målare eller ska du göra det själv? Anlitar du målare går det snabbare än när man gör det själv, men gör man det själv är det viktigt att arbeta med underlaget ordentligt så att målningen blir snygg. Du vet väl om att du mycket väl kan måla om både puts- och tegelfasader? Det viktiga är att du ser till att reparera putsen eller teglet innan du målar.

Anlita målare i Sollentuna

Om du bor i Sollentuna, utanför Stockholm kan du anlita ett 40-tal målare i Sollentuna för jobbet. Det är en god idé att anlita någon som arbetar i närheten då man som privatperson får dra av på Rot-avdraget för själva arbetskostnaderna men inte för resorna till och från ditt hus och man vill ju inte lägga pengar på att målarna kommer till huset och målar det, eller hur? Inte heller målarfärgen får du dra av, så det är en god idé att jämföra priserna på målarfärgen innan du köper den. Om du ska byta färg på fasaden behöver du bygglov. Se till att ansöka det i god tid innan ommålningen av fasaden.

Att arbeta med underlaget

Om det är så att den gamla färgen på fasaden har börjat flagna är det viktigt att få bort färgen innan ommålning. Är fasaden av trä är det bäst att använda en skrapa och skrapa bort färgen. All färg måste inte bort, men de ställen där färgen har flagnat behöver skrapas. Har du puts som har börjat krackelera bör du lägga på ny puts innan du målar. På samma sätt bör du kontrollera teglet innan det målas om. Om du har fog som har nötts bort mellan teglet, bör du förnya med nu puts innan du målar. Du kommer att få nästan som ett nytt hus med en ny fasad om du målar om tegelfasaden. Att regelbundet måla om fasaden är bra, inte bara för det estetiska intrycket av huset utan också för att du på så sätt förlänger hållbarheten på huset med ny färg på fasaden. Lycka till!

Måla om därhemma

17 jun 2019

Har du blivit inspirerad av vänners hem eller av något av alla byggprogram på TV? Är det dags att göra något åt det alltmer slitna hemmet? Det finns som bekant massor att göra när det gäller att fräscha upp hemma. Det är bara fantasin som sätter gränsen. Men man behöver inte riva väggar och lägga nytt golv. Man kommer långt med punktinsatser där det finns mest behov. Det kostar betydligt mindre pengar, för en helrenovering är en dyr historia. Varför inte slipa golven och måla om vissa rum för ett helt ny känsla hemma?

Måla om väggarna

Väggarna är det första man aer när man kliver in i ett rum. Färgen påverkar våra sinnen mycket. Vissa färger ger en harmonisk känsla medan andra ger än känsla av glädje. I sovrummet vill man såklart ha så lugna färger som möjligt medan i ett vardagsrum ska vara mer glatt och mysigt. I köket vill man ofta ha trevliga färger. 

Väggarna slits

Med åren slits tapeterna och väggfärgen börjar blekna. Väggarna slits ganska mycket i ett hem. Hål efter tavlor och inredning och blekta färger ger ett trist intryck. Det behöver man ta ner gamla tapeter eller slipa bort den gamla färgen. För att en målad vägg ska bli lyckad är det mycket viktigt med noggrant förarbete.

Förberedd väggen inför målningen

När man tagit ner tapeten och slipat bort färgen måste man se till att sprickor, skador, skarvar med mera tas bort. Det gör med spackel som vid behov slipas så ytan blir jämn. Man måste se till att ytan är så jämn och fin som möjligt. Detta är avgörande för att slutresultatet ska bli bra.

Sedan är det viktigt att noggrant torka och tvätta väggen fri från slipdamm och annan smuts. Allt för att den nya färgen ska fästa ordentligt och att den nymålade ytan inte ska bli ojämn. 

Måla väggen

Först och främst målas ett första lager med en grundfärg som den valda färgen ska fästa på och för att målningen ska hålla så länge som möjligt. Det är mycket viktigt med att använda rätt utrustning. Köp alltid nya penslar då gamla penslar tanderar att bli dålig med åren. För stora ytor är det bäst och snyggast att använda roller. För mindre och svåråtkomliga ytor passar det bäst med penslar. Ett tips är att köpa flera storlekar på penslar och några roller. Var noga med färgkvaliten! Fråga färghandeln om råd vad som passar bäst där du ska måla.  

Behöver du en badrumsrenovering?

11 jun 2019

En badrumsrenovering är ett ganska stort projekt som kräver mycket planering i förväg. Det är också ganska kostsamt när man gör en större renovering. Det gäller att sätta sig ner med familjen och fastställa sina behov och krav på det nya badrummet så inget missas. Det gäller såväl design och funktionalitet. Badrummet har hög status i våra bostäder och vid en korrekt renovering kommer det att hålla under lång tid framöver. Tänk på att se över ventilationen och vid behov skaffa ett nytt ventilationssystem. 

Ett mysigt badrum ger avkoppling i vardagen. Tänk att krypa ner i ett varmt bad i den nya vackra badkaret, kanske med med bubblor.

Nytt badrum med personlig stil

Hur skulle ditt perfekta badrum se ut? Är du en bad- eller duschperson? I ett stort badrum kanske inte hushållet kan enas och det blir både och. En härlig och snygg duschkabin. Och ett snyggt designbadkar bredvid. Det finns ett stort utbud på badrumsporslin. Kanske väljer du en snygg och praktisk vägghängd toalettstol. Passa på att byta ut det gamla trista handfatet mot en nytt snyggt handfat, kanske i en läcker färg. Varför måste allt vara vitt? 

Riv ner gamla våtrumstapeterna eller slitna kaklet i förmån för ett nytt snyggt kakel i snygga färger och mönster. Och lägg nytt klinkergolv. Det kommer göra enorm skillnad.

Låt dig inspireras av inredningsmagasin, byggprogram på TV i jakten på det perfekta badrummet. Och fråga om tips och råd i butiker eller från erfarna hantverkare.

Anlita ett badrumsproffs

En renovering av badrummet är inget man gör i handvändning. Om man inte själv är i branschen rekommenderas det att ta in professionell hjälp. Var noga med att kontrollera behörigheter och certifikat. För dig som privatperson kan du få 30 % avdrag på arbetskostnaden via ROT-avdraget. Det gälelr för alla personer över 18 år. En hantverkare med erfarenhet av att renovera badrum vet precis vad som gäller för att genomföra en korrekt renovering.

Hur går renoveringen till?

Alla renoveringar börjar med en noggrann besiktning av badrummet för att säkerställa dess status och för att kunna planera hur renoveringen ska genomföras. 

Vid totalrenovering inleds arbetet genom att plocka bort lös och fast inredning. I vissa fall byter man ut vattenledningar och byter ut dessa. Sedan river man kakel, klinkers, våtrumsmattor med mera. Hittas fuktskador behöver dessa åtgärdas innan man fortsätter.

När allt är rivet görs passande underarbete genom slipning och annat som krävs innan nytt kakel monteras efter kundens önskemål. Toalettstol, handfat och dusch/bad monteras och vatten kopplas in.

Vill du anlita en erfaren och kompetent byggfirma på Södermalm kan du läsa mer här: badrumsrenoveringsödermalm.com.

Ska du lägga nytt golv eller slipa om?

6 jun 2019

Innan man bestämmar sig för vad man ska göra med sitt golv där hemma, bör man tänka på att olika material behöver olika mycket arbete. Har du ett betonggolv, kan du gott och väl slipa om det. I princip kan du slipa om så gott som alla slags golv, plastgolv, trägolv, linoleumgolv och som sagt betonggolv. I en vanlig bostad är det egentligen onödigt att ha ett betonggolv, så det är ett ganska grovt golv och brukar inte vara så omtyckta. Betonggolv ska man egentligen bara ha i en bostad om man för övrigt har den stilen. Annars är det bäst att ha betonggolv i affärer och på ställen där det rör sig mycket folk. Betonggolv slits inte ner, såvida inte man har tunga maskiner på golvet, som i tunga industrier till exempel.

Få hantvekare som vill riva ner saker

Om man skulle vilja ta fram det ursprungliga golvet bör man anlita hantverkare som tar fram det ursprungliga golvet. Det är inte lätt alla gånger att hitta sådana hantverkare som tar på sig rivningsarbeten. De flesta hantverkare arbetar helst med renoveringar. Ytterst få hantverkare arbetar med att riva ner saker, så om du hittar sådana hantverkare är det bäst att hålla i dem och inte tappa kontakten med dem, nästa gång som du kanske behöver riva ner saker hemma, eller på kontoret på jobbet. 

Finns firma som arbetar med rivning i Stockholm

Om du vill få tag i en rivningsfirma i Stockholm som arbetar med rivningar av olika slag bör du börja med att googla "rivningsfirma Stockholm" så att du får några kontaktuppgifter och förslag på rivningsfirmor i Stockholm. Då kan du sedan ta kontakt med några av dem och fråga dem om offert och referenser. Välj sedan den som ger bäst offert och referenser. Det finns ju olika saker som man kan vilja riva ner; enskilda väggar, eller hela våningsplan eller ibland till och med hela hus som ska rivas ner. När du har tagit reda på vilket pris som de vill ha för sitt jobb är det sedan upp till dig att bestämma vilken rivningsfirma som du vill anlita. Det finns åtminstone cirka 200 sådana rivningsfirmor i Stockholm så du har i alla fall ett litet urval att välja mellan. Det är viktigt när man väljer vilka man ska anlita, att välja någon som väljer att arbeta miljövänligt och är medvetna om klimatet och anpassa sitt arbete därefter. 

← Äldre inlägg