Om du ska bygga till något eller renovera i hemmet, är det ofta som en hantverkare behöver anlitas. Hantverkare är i regel inte särskilt svåra att hitta. Däremot bör man känna till att det finns både bra och dåliga hantverkare. Alltså bör man försöka sålla ut dem som är oseriösa, för att istället välja bland de aktörer som är seriösa. Det finns flera sätt att gå tillväga för att hitta en hantverkare – som verkligen kan sitt jobb.
Enklast är det kanske i storstäder som Stockholm och Göteborg. Här finns ett stort tjänsteutbud och följaktligen många hantverkare att välja mellan. Även om det finns fler bra hantverkare i storstäder som Stockholm – finns det också fler oseriösa. Följande tips kan användas för att hitta de bästa hantverkarna.
Be om referenser
Ett bra sätt att förvissa sig om hantverkarens skicklighet är att be om referenser från några av dennes tidigare kunder. Var sedan inte rädd för att lyfta upp luren och ställa kritiska frågor till dem – det är precis det som referenserna är till för.
Det här kan du fråga:
Blev resultatet så som planerat?
Kom ni överens om en tidsplan. Höll hantverkaren den?
Uppstod avgifter eller kostnader som inte var avtalat på förhand? Vilka?
Gjordes arbetet noggrant?
Uppstod några fel under arbetet? Hur hanterade hantverkaren det?
Fundera gärna på fler frågor som kan ställas. Allt om hur jobbet utfördes och hur hantverkaren hanterade ev. problem är intressant för dig att veta.
Har hantverkaren F-skatt?
Innan du anlitar en hantverkare, bör du kontrollera att denne innehar en F-skattsedel. Det här bör finnas skriftligen – antingen i avtal eller på fakturan. Om hantverkaren inte har F-skattsedel, utan endast A-skattsedel, betraktas du enligt regelverket som arbetsgivare. Det här innebär att det blir du som har ansvar för att dra av skatt, betala arbetsgivaravgift och ha hand om försäkringarna.
Använd dig av Kronofogden
Ett annat sätt att känna sig mer trygg med hantverkaren, är att kolla upp dennes register hos Kronofogden. Det här görs enkelt genom ett samtal till myndigheten. Om du får beskedet att hantverkaren har stora skulder registrerade, kanske det är dags att vända sig till en annan firma.
Enligt konsumenttjänstlagen har du nämligen rätt att föra klagomål på ett arbete i upp till ett decennium efter att arbetet är slutfört. Om hantverkaren har hunnit gå i konkurs – exempelvis till följd av stora skulder – är den här rätten dock inte så mycket värd. Om du inte vill ringa, går det bra att även skicka brev. Var du ska skicka brevet beror på var hantverkarens firma är registrerad. Är den registrerad i till exempel Stockholm, är det också till Kronofogdens kontor i Stockholm brevet skall skickas till.
Skriv avtal på förhand
Det här bör understrykas. Att skriva ett avtal på förhand gör att du löper mindre risk för missförstånd och oväntade kostnader. Risken att känna sig missnöjd med arbetet som helhet reduceras avsevärt genom ett avtal på förhand. Det här skyddar både dig och hantverkaren. Skriv ner pris, vad som ska utföras och annat som kan tänkas vara viktigt att ha skriftligt.
Andra inlägg
- Bergsprängning i Stockholm med precision
- Villarelining Stockholm - vanliga frågor
- Låssmed i Stockholm – säkerhetssystem
- Byggställningar i Stockholm utgör säkerhetsfundamentet i byggprojekt
- Bra att veta när du ska välja stenskiva i Malmö
- Elektriker i Nacka för pålitliga elinstallationer
- Dränering i Västerås - en kamp mot fukt
- Badrumsrenovering i Eskilstuna – gör om ditt badrum till en oas
- Markarbeten i Kristianstad – grunden för hållbara byggprojekt
- Takläggare i Örebro levererar hög kvalitet och hållbara lösningar