Renoveringar blir allt vanligare

Den vanligaste förändringen i sin bostad sker inuti den. Av förklarliga skäl - det är där man lever och det är där som man bor. Det är därför givet att det är i vardagsrummet, i köket, i badrummet och i hallen som man väljer att renovera och göra snyggt. Någots om många också gör. Ökningen av renoveringar i Sverige har efter några lavinartade år kommit att dämpas - men det handlar fortfarande om att väldigt många väljer att anlita yrkesmän och göra om i sina bostäder.

Ökningen har en enkel och logisk förklaring i att det blivit billigare. Sedan Rot-avdraget infördes och där man kan dra av 30% av den totala arbetskostnaden för en renovering utförd av en fackman med ett årligt tak på 50.000 kronor så har också svenskarnas plånböcker stått på vid gavel. Från början kunde man dessutom dra av halva beloppet, men de har alltså korrigerats till 30%.

Anlita en takläggare och få ett vackrare hus

Utsidan på ett hus är inte lika flitigt renoverad. På sin höjd så kanske en villaägare i Stockholm väljer att måla om huset i jakt på en tydlig förändring. Det fungerar, men det är inte det enda som går att genomföra i syfte att höja estetiken. Att måla om kan vara välbehövligt, men vi menar att man ska göra det då det krävs och inte enbart för sitt höga nöjes skull. Detta av den enkla anledningen att det blir för dyrt. Andra saker kan vara bättre att lägga pengarna på och vi börjar med en enkel fråga: hur mår egentligen ditt tak?

Taket är en bortglömd del av huset. En del som fyller en extremt viktig funktion både sett till skyddet det ger och sett till hur hela intrycket av ett hus blir för exempelvis en förbipasserande. Ett korrekt lagt tak - givet material naturligtvis - har en lång livslängd, men det håller inte för evigt. Ibland kan vissa korrigeringar krävas och ibland så är det också dags att helt byta ut taket.

Står man inför det senare scenariot så har man en ypperlig chans att ge huset man äger en helt ny karaktär. Men, man bör ta professionell hjälp av en takläggare då det väl är dags. Här finns en vi kan rekommendera: http://www.takläggarestockholm.net.

Varför du ska anlita en takläggare i Stockholm

Det är fullt möjligt - och tillåtet - att lägga tak på egen hand. Oavsett vilket material du väljer. Vi skulle dock inte rekommendera det. Visst, du kommer att tjäna pengar på att göra jobbet på egen hand. Frågan är bara om du kommer att tjäna på det beslutet i det långa loppet? Låt oss rada upp några argument till varför vi anser att du ska låta en takläggare lägga ditt nya tak till din villa i Stockholm och se om vi kan få dig på lite bättre tankar:

  • Ett bättre jobb: Det tyngsta - och bästa - argumentet. Om du aldrig lagt ett tak - hur ska du då kunna mäta dig med erfarenheten och kompetensen hos en utbildad takläggare? Du är en lekman, han har det som ett yrke. Det tak du lägger själv kanske får en livslängd som är tio år kortare än vad taket som en takläggare lagt får. Det handlar om kvalitet och i slutändan om ekonomi. Tvingas du byta tak tio år tidigare - kanske ännu tidigare också - så är kostnaden du lägger på ett företag inom takläggning väldigt blygsam. Materialet är det som kostar mest.
  • Ett tätare tak ger bättre ekonomi: Taket funktion handlar inte bara om att skydda mot regn, mot snö, vind och mot andra naturliga element. Det fyller även en funktion som ligger i att hålla kvar värmen inomhus - och stänga ute kylan. Faktum är att taket ofta är den absolut största anledningen till en högre kostnad för uppvärmning och energi. Det gör en gigantisk skillnad om man låter en takläggare lägga ett tak - som blir tätt - jämfört med om en lekman gör det (och förmodligen inte får ett lika omslutande, tätt resultat).
  • Rot-avdraget: Vi tar det ännu en gång: det behöver inte vara så dyrt att anlita en takläggare i Stockholm. Även den tjänsten faller in under det Rot-avdrag vi beskrev ovan. Du kan således dra av 30% av den totala arbetskostnaden på din deklaration. Det enda som krävs är att du först kollar på Skatteverkets hemsida och säkerställer att du får använda denna skatterabatt och att det företag du anlitar är registrerat för F-skatt.
6 Aug 2018