Förhoppningsvis har du gjutit betong förut. Om du inte har det bör du googla lite snabbt på “hur man gjuter betong”. För nu ska vi gå igenom vad du ska tänka på när du gjuter betong istället.
Valet av plats
När du gjuter betong så kan det bli ordentligt smutsigt. Det är både betongdamm och färdig betong som kan skvätta runt och förstöra kringliggande saker. Ska du bara blanda en liten sats betong för exempelvis gjutning av krukor och ljusstakar kan du vara i köket, men täck omkringliggande ytor med tidningspapper. När betongen väl har börjat härda så kan det orsaka fula fläckar och i värsta fall kan den vara svår att få bort. Om du ska gjuta större saker så bör du vara utomhus, gärna på ett underlag som tål lite betongskvätt. Även utomhus kan du täcka marken, exempelvis med golvskydd på rulle eller sopsäckar.
Vilka tillbehör behöver du?
De tillbehör som används kommer troligtvis inte kunna användas till någonting annat efteråt. Så oavsett om du gjuter betong för eget bruk eller i mer professionella sammanhang så använd material som enbart ska användas vid betongblandning. Du kan behöva en hink, manuell eller elektrisk blandare samt något att hälla ut blandningen med. Kom ihåg att om blandningen ligger för länge och börjar härda så ska du inte blanda upp den igen. Då är det bättre att blanda en ny betongsats.
Använd skyddskläder
Eftersom betongen kan skvätta så är det viktigt att använda oömma kläder, alternativt bra skyddskläder. Om du är utomhus är det även bra att använda ett par skor som du inte är rädd om. Betongdamm kan flyga upp i luften av lite vind och därför rekommenderas även munskydd så du inte andas in dammet och skyddsglasögon. Det kan klia i halsen och även irritera ögonen i onödan.
För hemmabruk eller professionellt?
Om du gjuter betong för hemmabruk så är det inte så höga krav, varken på design eller hållbarhet. Hållbarheten baseras på hur mycket vatten du har i din betongblandning. Ju mindre vatten, ju mer kornig blir betongen när den härdat. För hemmabruk, exempelvis för trädgårdsdekoration, ljusstakar och krukor, så är det inte så stora krav på hållbarhet. Dessutom så vill vi ofta ha finkornig betong med högre vattenhalt så det inte blir en kornig yta. Ska du gjuta mer professionellt så är det viktigt att tänka på vattenhalten och att det blir lång hållbarhet. Det kan handla om att gjuta fast pålar för en altan eller veranda och då är det viktigt att hållbarheten är hög så inte pålarna börjar svikta och förstör altanen.
Andra inlägg
- Bergsprängning i Stockholm med precision
- Villarelining Stockholm - vanliga frågor
- Låssmed i Stockholm – säkerhetssystem
- Byggställningar i Stockholm utgör säkerhetsfundamentet i byggprojekt
- Bra att veta när du ska välja stenskiva i Malmö
- Elektriker i Nacka för pålitliga elinstallationer
- Dränering i Västerås - en kamp mot fukt
- Badrumsrenovering i Eskilstuna – gör om ditt badrum till en oas
- Markarbeten i Kristianstad – grunden för hållbara byggprojekt
- Takläggare i Örebro levererar hög kvalitet och hållbara lösningar