Som husägare gäller det att hålla koll på fasaden. Ytskiktet på huset är oerhört utsatt under året, för sol, regn, vind och snö. För att hålla länge behöver fasaden ständigt underhåll. För det mesta räcker det med att tvätta fasaden, minst en gång per år, men beroende på läget kan det behöva göras oftare. I Stockholm står husen relativt skyddade, men ju längre ut i skärgården man kommer utsätts fasaden för mer och mer hårt väder.
Förr eller senare kommer färgen att börja flagna. Då krävs att du tvättar fasaden och skrapar bort de färgflagor som sitter löst. Du kan också passa på att kontrollera virket och byta ut de delar som är skadade. Därefter slipar du och målar med samma färg som använts tidigare. På det här sättet kan man hålla sin fasad i gott skick ganska länge utan att behöva åla om hela fasaden. Det kräver dock att man är lite på tå och regelbundet inspekterar fasaden.
Hur ofta bör man måla om fasaden?
Alla fasader behöver dock målas om med jämna mellanrum. För Stockholm kan man räkna med att man behöver måla om fasaden ungefär vart 10:e år, men med gott underhåll kan det räcka med vart 15:e år. Att måla om en hel fasad är ett stort projekt, men det går att göra själv om ni är några stycken som hjälps åt. Det som är viktigt att tänka på är att du är noga med förarbetet, använder rätt färg, bra verktyg, målar i rätt väderlek och också att du tänker på säkerheten för alla som målar. Om du har personer som hjälper dig med målningen så är det du som är ansvarig för deras säkerhet.
Förarbetet viktigt för ett lyckat resultat
En professionell målare lägger en stor del av tiden på förarbetet. När det gäller fasadmålning handlar det om ordentlig rengöring med mögeltvätt och att skölja med slang noggrant efteråt. Därefter måste fasaden få torka ordentligt. Sedan måste all lös och flagande färg borstas bort med stålborste. Den färg som inte lossnar av sig själv kan du låta sitta kvar. Kontrollera också att trät inte är för fuktigt. Det kan du göra med en fuktmätare, som du kan låna eller hyra i färghandeln. Fuktkvoten i trät ska inte överstiga 16%.
För att komma åt överallt kan man använda sig av stegar, men du bör också överväga att hyra en byggnadsställning. En byggnadsställning gör arbetet betydligt mer bekvämt och gör att det går snabbare. Dessutom är det betydligt säkrare när man jobbar på hög höjd. Det finns många firmor i Stockholm som hyr ut byggnadsställningar, och du får då ställningen levererad och uppsatt. En byggnadsställning kan även förses med presenning, som gör att du kan måla även vid dåligt väder.
Grundmålning och målning
Du bör välja en grundfärg som passar till den färg du ska täckmåla med. De flesta färgtillverkare erbjuder system för olika färgtyper, så välj bara den grundfärg som passar ihop med täckfärgen, det vill säga tillhör samma system. Vid grundmålning räcker det med en strykning. Vinklade så kallade fasadpenslar och rollers i flera storlekar gör det lättare att komma åt överallt. Skaffa även gärna några förlängningsskaft till rollrarna så går arbetet mycket smidigare.
Efter grundmålningen bör färgen torka en dag innan det är dags för nästa strykning. Sedan är det dags för täckmålning. En viktig sak att tänka på vid valet av färg är förstås att du bör måla med samma färgtyp som den som använts på fasaden tidigare, till exempel oljefärg, akrylat eller slamfärg. Om du vill byta kulör på fasaden kan du även behöva ansöka om bygglov, eftersom ett färgbyte innebär en ändring av fasaden. Kolla alltid med byggnadsnämnden på Stockholms kommun om du tänker byta färg på fasaden.
Anlita målare i Stockholm
Att måla om fasaden är ett stort projekt, och i Stockholm väljer många att anlita målare för att få arbetet gjort så snabbt och smidigt som möjligt. Fördelen med det är att du får en professionell målning med gediget förarbete som gör att fasaden håller längre innan nästa ommålning. Jobbar man själv är det lätt att man slarvar lite när man blir trött, och det kan bli svårt att få till ett perfekt resultat. Det behöver du inte oroa dig för om du anlitar en professionell målare i Stockholm.
Här kan du läsa mer om hur professionella målare arbetar.
Andra inlägg
- Bergsprängning i Stockholm med precision
- Villarelining Stockholm - vanliga frågor
- Låssmed i Stockholm – säkerhetssystem
- Byggställningar i Stockholm utgör säkerhetsfundamentet i byggprojekt
- Bra att veta när du ska välja stenskiva i Malmö
- Elektriker i Nacka för pålitliga elinstallationer
- Dränering i Västerås - en kamp mot fukt
- Badrumsrenovering i Eskilstuna – gör om ditt badrum till en oas
- Markarbeten i Kristianstad – grunden för hållbara byggprojekt
- Takläggare i Örebro levererar hög kvalitet och hållbara lösningar