Hur mycket kostar det att renovera hus?

De hugade husspekulanterna vet att orden visst renoveringsbehov översatt från mäklarsvenska till vanlig svenska innebär en omfattande renovering - men hur mycket kostar det egentligen att renovera hus? Det är en fråga som är väldigt svår att svara på då det hela utgår från vad som ska göras, vilka rum som ska renoveras, hur mycket man kan göra själv samt vilket material som ska användas. En gemensam nämnare finns emellertid: det blir nästan alltid dyrare än vad man trott från början.

Att renovera ett hus kan innebära stora överraskningar vad gäller den ekonomiska biten. Kostnaderna bör därför planeras ner på detaljnivå då man sammanställer sin budget. Även om du kan göra saker på egen hand så måste du räkna med exempelvis kostnader för hyra av hjälpmedel och maskiner. Allting kostar och ju mer man lyckas budgetera för - desto färre överraskningar får man i slutändan.

Vi ska även poängtera en annan sak innan vi fortsätter. Nämligen det faktum att tid också är pengar. Fritt översatt: har du verkligen tid att renovera, är du beredd på att göra avkall på nästan allt vad fritid heter och försumma familjelivet genom att arbeta långa dagar, sena nätter och alla helger? Har du ett normalt jobb så finns det inte många timmar kvar för renovering.

Vårt råd är att man gör en ärlig bedömning även kring detta. I många fall kan en kompromiss vara att föredra och där du gör vissa saker på egen hand medan du tar professionell hjälp för andra moment. Har du möjlighet att använda Rot-avdraget så kan du dra av 30% av de totala arbetskostnaderna med ett årligt tak på 50.000 kronor. Detta är personligt; är ni två i hushållet så kan ni – om ni båda är berättigade – använda era respektive avdrag och således ha ett gemensamt tak om 100.000 kronor. Det gör skillnad.

Planera rätt och börja i rätt ände

När du vill få husrenovering i Stockholm

Vi kan säga att det handlar om en mer omfattande husrenovering och där vi tittar närmare på de kostnader som en sådan för med sig. Här kommer vi att utgå från att du tar hjälp och att du inte gör någonting själv - mer än att kanske måla om lite inomhus; rent estetiska och relativt enkla ingrepp således.

Det viktigaste vid en omfattande renovering av ett hus är att man börjar i rätt ände. Eller - om man så vill - börjar med det trista. Man kan dela upp renoveringar i tre olika punkter:

  • Skalet.
  • Ekonomi
  • Smink och uppfräschning.

Den senare punkten är den absolut roligaste att hålla på med; att måla om, lägga nytt golv, sätta in ett nytt kök - saker som gör skillnad och lyfter interiören. Det är emellertid den sista man ska göra. Istället ska man börja med att se till själva skalet och här följer några av de saker som inkluderas i detta samt kostnader - ungefärliga - för dessa projekt:

Skalet: Byta tak - ungefärlig kostnad för ett tegeltak med en storlek om 130 kvm ligger på 150.000 kronor. Detta inkluderar material och här har vi även räknat med Rot-avdraget.

Dränera: Ska du dränera om så bär det en kostnad på - där varje sida av huset är 8.5 meter lång - ungefär 90.000 kronor. Här rä den stora posten rent arbete och där gör Rot-avdraget skillnad. Tänk på att detta projekt är viktigt. Rätt dränering är ett måste för att huset ska må bra och att ni - genom detta välmående - får frisk luft och en bättre levnadsmiljö.

Byta fasad och tilläggsisolera. Ska du byta fasad så är rådet att du även passar på att tilläggsisolera. Dessa projekt går hand i hand, enligt oss. På sikt handlar det om en ren investering då du markant kan täppa till de rena energiförluster som slinker ut genom väggarna - här brukar man peka på ungefär 20 %. Det är ganska mycket i rena pengar. Kostnaden för att byta fasad och tilläggsisolera ett hus på 1.5 plan med en storlek om 120 kvm ligger på ungefär 115.000 kronor. Där räknas material, arbete och även hyra av ställning.

Där hade vi tre exempel på renoveringar av husets skal. Satliga dessa tre är att anse som nödvändiga och har en hög kostnad som gemensam nämnare. Just kostnaden är, enligt oss, svår att påverka här. Visst, taket kan man kanske lägga själv och i ett annat, billigare material - men gällande en dränering och byte av fasad bör man ta hjälp; i synnerhet om det inkluderar tilläggsisolering.

Så mycket kostar ekonomiska renoveringar

Tilläggsisolering skulle kunna räknas in i den kategori som räknas som ekonomisk renovering. Det vill säga en renoverings om sker i syfte att du ska kunna tjäna pengar i framtiden. Genom att ta en investering så får du hela tiden en möjlighet att tjäna pengar. Här följer några exempel:

Ekonomiska renoveringar

Byte till bergvärme. Finns det möjlighet att installera bergvärme så är det en klar investering för framtiden. Bergvärme kan sänka de årliga kostnaderna för energi med upp till 80%. Samtidigt så är det en rakt igenom miljövänlig lösning. Nackdelen ligger i priset. Lite beroende på hur mycket man får borra så kan man räkna - inklusive rot och installation av pump - med att det kostar ungefär 120.000 kronor. Ge och ta 20.000 kronor mer eller mindre, beroende på var du bor, hur marken ser ut samt vilket företag du anlitar.

Byta fönster. Att byta till energifönster kommer att sänka kostnaderna markant. Här försvinner väldigt mycket energi. Har du nytt tak, tilläggsisolerad fasad och nya fönster i kombination med bergvärme så har du all möjligheter till ett exceptionellt billigt boende. Ska du byta nio fönster och två stycken dörrar (som också släpper ut varm luft och släpper in kall sådan) så ligger kostnaden på över 150.000 kronor. Här är materialet det som kostar mest.

Äntligen dags att fräscha till

Så, nu har vi äntligen kommit till det roliga: att förändra huset interiört. Tyvärr är även detta kostsamt. Åtminstone om man ser till de två vanligaste renoveringarna som brukar utföras.

Badrumsrenovering: Priset för en badrumsrenovering är ytterst varierande, detta då man har ett så pass stort urval gällande material. Om man räknar med allt från rivning till det färdiga resultatet (inkluderat inredning och dragning av vatten samt installation av ny el) så kan ett badrum på tio kvadrat - som kaklas och frå klinker på golvet - kosta någonstans kring 150.000 kronor. Som sagt dock: här kan du påverka priset rejält genom vilken inredning du väljer.

Köksrenovering. Även vid en köksrenovering så finns ett stort urval och där kan välja mellan ren budget och lyxprodukter. Du kan även exempelvis sköta rivning och sätta stommar och montera skåp på egen hand. Räknar man med ett kök i en mellanprisklass där även nya vitvaror inkluderas så hamnar en rimlig prislapp på ungefär 220.000 kronor.

Sammanfattningsvis så kan vi alltså säga att det är dyrt att renovera och att man kanske ska inta en viss försiktighet i samband med att orden - visst renoveringsbehov - nämns i ett prospekt. Man bör definitivt rådgöra med en besiktningsman innan man går vidare med husaffären i fråga, det är vårt råd.

26 Sep 2019