Vilket material ska man välja på bänkskivan?

När du renoverar eller inreder kök och badrum bör du använda hållbara material som är både slitstarka och giftfria. Bra val för dig och familjen liksom för kommande generationer och vår planet.

När du väljer laminat finns oändligt med färger och strukturer att välja mellan, så vad passar dig i tycke och smak? Vill du ha en naturlig känsla så gå på sten eller massivt trä. Det är hållbart och vackert men valet beror så klart på hur det ska användas och vad det kombineras med i övrigt i form av stil, material och funktion. Vem eller vilka bor i hushållet? Om du vill ha en köksbänk som är lite extra tålig blir rådet att köpa laminat. Kompositsten kan fungera bra som bänkskiva men laminat kan vara tåligare. Sten kan vara svårt i kök om man är rädd för glaskross, till exempel om man har små barn. I alla andra lägen är en stenskiva en snygg och god investering.

Olika typer av bänkskivor

De stenmaterial som är vanligast i bänkskivor är marmor, granit och kalksten. Vilken du väljer av dessa har främst att göra med dina behov och önskemål i tycke och smak. De har olika struktur, färg och hållfasthet. Dessutom finns så kallade kompositstensbänkskivor. Dessa är inte gjorda av en helt massiv sten utan det är en skiva som är sammansatt med olika hög densitet av grundmaterialet. Hur just din komposit är sammansatt kan du ta reda på från tillverkaren, välj gärna en med hög andel av grundmaterialet. Hur vill du använda din bänkskiva? Ska materialet även finnas på väggar, golv eller andra inredningsytor?

Skillnad i skötsel av bänkskivor

En kompositskiva är enklare att sköta om än en naturstenskiva på så vis att den är mer kompakt, mindre porös, i ytan. Om du spiller drycker såsom vin, kaffe, te, eller juice på en skiva av marmor kan det innebära frätskador och göra att den får bestående fläckar. Spiller du motsvarande på komposit kan du enkelt torka av med en våt trasa. På kompositskivan kan vätskan helt enkelt inte tränga in i ytan, vilket även innebär att bakterier inte får fäste lika lätt i denna skiva som i en av natursten som oftast är mer porös. Även om bänkskivor av komposit är väldigt tåliga bör du ändå skydda dem för längsta möjliga livslängd - använd skärbrädor, pannunderlägg och så vidare när du jobbar i köket.

6 Mar 2020