Vilken värmepump passar bäst i Stockholm?

Vill du sänka dina uppvärmningskostnader med en värmepump och undrar vilken av alla pumpar du ska välja? Här kommer några användbara tips för dig i Stockholm.

Att värma huset med en värmepump är det bästa men att välja rätt pump är inte det lättaste, särskilt när det finns så många olika att välja mellan. Jordvärme, bergvärme, sjövärme och luftvärme är de olika system som finns. Luftvärmepumpar finns dessutom i flera olika modeller som luftvattenvärmepump, frånluftsvärmepump och luftluftvärmepump.

Vilken av alla värmepumpar man ska välja beror på husets planlösning, hur stor konsumtion av värme och varmvatten hushållet har, samt hur omgivningarna runt fastigheten ser ut. Med det menas hur tomten ser ut och hur stor den är men även vad som finns i marken. Inte sällan finns det flera olika pumpar som kan göra jobbet och då får man låta plånboken bestämma.

Viktigt att tänka på innan man installerar en värmepump

Hushållets konsumtion av värme och varmvatten har betydelse för vilken effekt värmepumpen ska ha och en större värmepump kostar så klart mer. Kan man sänka sitt energibehov genom att exempelvis tilläggsisolera vinden innebär det att värmepumpen blir billigare. På så vis får man även snabbare igen pengarna.

Andra exempel på energisparande åtgärder som kan vara bra är att täta fönster och ytterdörrar. Eller eventuellt byta ut dem mot nya med riktigt lågt u-värde. Att ersätta badkaret med en dusch brukar göra att man gör av med mindre varmvatten. Men att även förkorta duschtiden med några minuter ger stor effekt på konsumtionen av varmvatten.

Totalentreprenad bäst när man ska installera en värmepump

Vill man installera värmepump i Stockholm är det smidigast att använda sig av totalentreprenad. Då får man hjälp med att hitta rätt pump för huset och hushållet och får den även installerad och korrekt inställd. Ett företag med totalentreprenad servar och underhåller även värmepumpar.

Att alltid använda sig av ett och samma företag är tryggare eftersom man vet vem man ska ringa om det skulle uppstå problem med värmepumpen eller om man har frågor. Men totalentreprenad blir också billigare. Fast man ska alltid jämföra minst två olika firmor med totalentreprenad innan man bestämmer sig. De flesta erbjuder ett kostnadsfritt hembesök med efterföljande offert. På så vis är det enkelt att jämföra priser och företag.

23 Nov 2023