Viktigt att altanerna har dessa funktioner

Det är ju så populärt med altaner numera. För 100 år sedan var det ingen som tänkte på att det skulle finnas en altan invid ett hus. Satt man utomhus, byggde man på sin höjd en syrenberså där man intog sitt eftermiddagskaffe. Att sitta utomhus omringad av ljuvligt doftande syrener var det man nöjde sig med under 1900-talets första hälft. Man satt ofta i trädgården, och placerade bord ohc stolar direkt på gräsmattorna. Att vi numera har altaner är relativt nytt i bygghistorien. Vart och vartannat hus har numera altaner. I Japan har man (nästan) alltid byggt altaner runt sitt hus. Det för att man ska kunna välja olika sidor av huset, beroende var skuggan ligger på huset för tillfället. Det har gett de japanska husen ett särpräglat utseende. Där är skönhetsidealen något annorlunda än hos oss. Deras trädgårdar har helt annat utseende än våra.

Att bygga altan kräver sin fackman

Här anser vi att man bör anlita en professionell hantverkare för ett avancerat bygge av en altan. Är det så att du har en tomt där du enkelt kan lägga ut trallar på en gjuten platta, kanske du inte behöver ett proffs, om du är händig med hammare och spik och kan grunderna i att gjuta plintar till reglar. Här tar vi upp några andra funktioner som man kanske vill ha till sin altan.

1. Trappa till altanen

Har man en altan vid ett hus som har höjgdkillnader kan man behöva bygga altanen på pålar. Bygger man en sådan altan kan man behöva bygga en trappa till altanen så att man enkelt kan kliva ut på altanen inifrån huset, men också komma till altanen från trädgården.

2. Räcke runt altanen

De flesta altaner som ligger en bit ovanför marken kan behöva ett räcke för att ingen ska behöva ramla ur altanen. Dessutom gör räcket att altanen känns ombonad. Då kan man placera fina krukor med blommor på räcket, eller blomlådor som hänger på räcket.

3. Pool inbyggd i altanen

Vill man ha en pool utanför huset kan det vara snyggt att bygga en altan kring poolen. Dels kommer man att behöva bygga ett säkerhetsstaket kring poolen och man kan vilja ha en ramp varifrån man kan hoppa i poolen. En pool indivd huset ger en otrolig lyx och praktiskt om man inte vill ge sig ut på stranden som är full med en massa människor.

4. Badtunna invid altanen

Här kan man även vilja bygga en skön badtunna invid huset. Då är det bra om man kan nå badunnan från altanen.

5. Ha en inbyggd grill

Vissa vill kunna sitta runt en grill under sköna sommarkvällar när man grillar. Dessutom ger grillen värme ifrån sig under lite kyligare sommarnätter. Det är bara du som sätter gränserna för myset!

20 Jun 2018