Vem kan arbeta som arkitekt?

Arkitektyrket står högt upp på listan över drömjobb för många men långt ifrån alla tar sig hela vägen dit. Det är för det första hård konkurrens om utbildningsplatserna och det kan vara en fördel om man är kreativt och praktiskt lagd. Man kan såklart ta sig långt om man är driven och passionerad och verkligen drömmer om att jobba i branschen. Man kan lära sig mycket utan att egentligen ha dom ”rätta” egenskaperna men yrket passar helt klart inte för alla.

Tuff konkurrens

Arkitektutbildningen finns på flera håll i landet, bland annat erbjuder populära Chalmers och KTH utbildningsplatser för ett hundratal elever varje år. Det är dock inte ovanligt att det är över 2000 sökande till drygt 130 platser så man får sikta in sig på att skaffa toppbetyg i mer eller mindre alla ämnen om man ska ha en chans att komma in. Det krävs alltså att man är disciplinerad och studievillig för att över huvud taget kunna komma in på en skola och utbilda sig till arkitekt.

Kreativt sinne

Att arbeta som arkitekt innebär till stor del att man jobbar kreativt. Man ritar både för hand och i olika datorprogram och det är en klar fördel om man har den förmågan naturligt. Givetvis kan man lära sig olika knep och tekniker för att bli bättre och utvecklas men är det inget som intresserar en sedan tidigare kan det bli svårt, hur lockade yrket än känns i övrigt. Viljan att skapa är viktig och kanske avgörande för att lyckas.

Praktiskt tänkande

Man bör även ha en förmåga att tänka praktiskt eftersom yrket inte enbart går ut på att rita byggnader och inomhusmiljöer helt fritt. Många gånger handlar jobbet om att ta fram praktiska lösningar och dessutom behöver man ofta förhålla sig till en budget Det kan finnas många begränsningar i det projekt man arbetar med och man måste hålla en balans mellan estetiken och ekonomin.

Matematisk förståelse

Utöver detta bör man även vara god förståelse inom matematik. Man brukar säga att antingen är man matematiskt eller kreativt lagd men för att kunna utbilda sig och arbeta som arkitekt är det alltså bra om man har båda delarna. Att rita och ta fram byggnader från grunden innebär både en hel del kreativt arbete i form av att skissa och rita men minst lika mycket att räkna och hålla koll på mått, vinklar och andra matematiska termer.

Man behöver kort och gott vara ganska mångsidig för att kunna arbeta som arkitekt. Den ideala arkitekten är driven och har gott om tålamod, villig att spendera många år i skolbänken samt brinner för att skapa både snygga och praktiska miljöer. Tror man att jobbet enbart går ut på att rita fritt bör man kanske läsa på lite mer eller helt enkelt välja en annan karriärväg att gå.

16 Oct 2019