Vad kostar det att bygga en carport?

Har du eget hus och funderar du på att bygga till ett garage, eller en carport? Tänk på att om du bygger ett garage, behöver du ett bygglov, oberoende om du vill ha ett fristående garage, eller en tillbyggnad på ditt hus som blir ditt garage. Med en carport behöver du inte bygglov, eftersom det inte fungerar som ett extra hus på tomten, och heller inte förändrar huset på något sätt. Men vilka är fördelarna med att bygga ett garage, jämfört med en carport?

carbort

För- och nackdelar med garage och carport

En del saker säger sig självt; ett garage är lite kallare än det övriga huset, men att ha en bil stående i ett garage, gör att det inte rostar, eller utsätts för nederbörd och kyla. Det är dock viktigt att ditt garage inte är för varmt för att bilen inte ska drabbas av rostskador.

Är garaget för varmt, bör du torka av bilen varje gång som det regnar, och ska du torka bilen bör du först tvätta bort allt smuts, så att du sedan kan torka den, utan att smutsen repar lacken på den. Låter lite bökigt eller hur?

Då är det bättre att ha ett garage som är nästa lika kallt som utomhuskylan. Bygger du däremot en carport, slipper du just den risken med att bilen rostar. Däremot står bilen lika mycket utomhus, som utan carport. Det enda du slipper är den värsta vätan på bilen, och bor du där det kommer ner snö, slipper du få den helt översnöad (i bästa fall). 

Dyrare att bygga garage än carport

Det innebär mycket större kostnader att bygga ett garage, än vad det kostar att bygga en carport. Vill man ha en carport som är till exempel 5320 centimeter gånger 3213 centimeter går hela bygget på cirka 6.000 kronor, men vill du ha carporten som en byggsats och som är lätt att bygga själv kan det gå på 32.000 kronor, alltså mer än fem gånger så mycket.

Bygger du ett garage som är 6446 centimeter gånger 4048 centimeter går ett garagebygge på 10.000 kronor, eller om du väljer att köpa det som en byggsats går kostnaden på 70.000 kronor. Prisuppgiften kommer från K-Rauta. Behöver du sedan anlita hantverkare som bygger bygget kan själva arbetskostnaden komma att kosta ungefär lika mycket som materialkostnaderna, men med ROT-avdraget kan du göra av drag upp till 30 procent av arbetskostnaden, men inte mer än 50.000 kronor per person och år.

Du behöver asfaltera underlaget

I båda fallen kan du behöva asfaltera din uppfart. I synnerhet gäller det om du bygger en carport. Då är det bäst att asfaltera hela uppfarten och gården för snyggast resultat. Varför inte asfaltera en större del när du ändå är i byggtagen? Har du barn kan de få en del av tomten att spela tennis eller basket på. Kan vara bra för att uppmuntra dem att vara mer ute och sporta än bara sitte inne.

6 Feb 2018