Vad händer när man slipar målat trägolv?

Har du hittat fina gamla träplank under lagren med plastmattor i ditt hus? Inspirerande. Men försök visa tålamod och förbered dig noga. Här är några skäl för att vänta med hyra av slipmaskin.

Många drömmer om att göra fyndet under vinyl- eller plastmattor. Redan vid visningar av äldre objekt är det en och annan som lyfter på golvet i hörnen för att se efter. Vad döljer sig under masonitskivorna? Kan det vara ett plankgolv? Kommer allt slit att betala sig? Är det värt besväret?

Golv och prisnivåer

De flesta mäklare menar att det är värt pengarna att renovera golven innan försäljning. Många spekulanter uppskattar att säljaren har gjort det ganska omfattande arbetet med slipning och ytbehandling. Det ser fint ut, men är ju också en typ av byggnadsvård och återbruk. Massiva golv tål ett antal slipningar. Det gäller både plankgolv och parkett. Tänk dig in i situationen själv. Hur hade du velat ha golvet om du var köparen? Hyr du in professionella golvslipare kan du göra rotavdrag för kostnaden. Vilka träslag är mest attraktiva och hur gör du med målade golv?

Trend och tradition

I Sverige och de övriga nordiska länderna har furu en särställning. Tallar växer långsamt och det gör att plankorna blir täta och stabila. Men att lägga träet i dagen har inte alltid varit trendigt. Förr var det inte meningen att golvet skulle synas. Det täcktes med plattor av plywood eller gips och ytan bestod av plastmattor eller linoleum. Ofta betyder det att det är mycket spik eller nubb som måste bort innan du kan slipa golvet. Självklart är det viktigt att få bort all metall innan slipning. Ingen tjänar på fusk med förarbetet.

Olja, såpa eller målarfärg

För att komma ner till den yta du önskar, är det viktigt att börja med det grövsta slippappret. Annars riskerar du att gammal färg eller annan ytbehandling kletar fast i pappret. Det är en vanlig nybörjarmiss. Ett knep om det ligger tjocka lager av fernissa eller färg på golvet är att droppa lite matolja på, innan slipning. Drömmer du om ett såpskurat golv, kom ihåg följande. Det ska rengöras med kallt vatten. Det ljusnar av solljus, så tänk på att de delar som är täckta av mattor blir mörkare. Ha tålamod. För att få fram det ljusa golvet måste du såpskura det ett antal gånger i starten. Sedan räcker det med en till två gånger årligen. Vi rekommenderar denna hemsida: https://www.golvslipninguppsala.nu/

16 May 2020