Vad arbetar en elektriker med?

Elektricitet finns överallt i samhället men vad arbetar just en elektriker med och finns det olika slags elektriker? Hur anlitar man en elektriker och vilken utbildning krävs för yrket?

Väldigt mycket drivs idag av elektricitet och därför är yrket elektriker ett mycket behövt och uppskattat yrke. Elektricitet delas in i högspänning och lågspänning, vilket också betyder att det är två olika grenar och utbildningar inom yrket. Det finns även elektriker som rör sig mellan de båda, på exempelvis industrier och fabriker av olika slag. Högspänning är det som är i de grova ledningar som man ser i elstolpar, över tågrälsar och de finns även nedgrävda. Lågspänning är det som finns tillgängligt i bland annat våra hus och hem. Det är vad som driver lampor, tvättmaskiner, spisar med mera. Därför är det också oftast lågspänningselektriker som man träffar på i vardagen. Elektriker arbetar med att få elektricitet att röra sig i ledningar så att allt som drivs av elektricitet fungerar som det ska.

Utbildning till elektriker

Om man vill studera till elektriker så finns det flera olika utbildningar att gå. De flesta gymnasier som har praktiska utbildningar erbjuder linjen. Det går även att som vuxen utbilda sig genom teknikhögskolan eller genom att läsa linjen på distans. KomVux har också linjen om man tycker att man hellre vill läsa den där. Utbildningen har varierande längd beroende på vilket av valen man gör, men det är i grunden en treårig gymnasieutbildning där teori blandas med praktiska övningar. Man har även arbetspraktik på något företag för att få komma ut i det riktiga arbetslivet och se hur det fungerar där. Det är även ett mycket bra sätt att komma i kontakt med kommande arbetsgivare, och många har redan under sin praktik fått erbjudande om anställning efter utbildningens slut.

Elfirmor till hjälp

När något går fel hemma så kan det kännas tryggt att veta att hjälpen inte är längre bort än ett samtal. Elfirmor finns det överallt i landet och även om man bor på en mindre ort så brukar det finnas flera att välja bland. Om det gäller ett mindre och akut jobb så kan det vara så att man bara tar första bästa som har tid, men om det gäller ett större jobb så är det bra att ta in en offert så man vet hur mycket utfört arbete kommer kosta. Sedan är det bara att välja och anlita. Vi rekommenderar att läsa mer på denna hemsida: https://www.elektrikeråkersberga.se

4 May 2020