Tre sätt att göra ditt tak snyggare

Att vilja ha ett snyggt tak är nog något som de flesta svenskar har gemensamt, oavsett om man bor i Kiruna, Ystad eller i Stockholm. Är taket slitet kan det dock krävas en hel del arbete för att det ska bli fräscht. Hur mycket arbete man behöver lägga ner beror givetvis på takets skick, men också vilket tillvägagångssätt man använder sig av. Till exempel innebär en takmålning betydligt mindre arbete än ett takbyte. Samtidigt har ett takbyte större effekt än en takmålning, men bara en takmålning kan göra mycket.

Takbyte

Många som behöver byta tak väljer att ta hjälp av en firma. Det är helt enkelt ett ganska stort arbete, samtidigt som det kan kännas både farligt och svårt att utföra på egen hand. Ska man genomföra ett takbyte är val av takmaterial det största beslutet man ställs inför. Många väljer tegel, som har använts mycket länge och som fortfarande är populärt. Tegel är dock lite dyrare än andra material, men anses av många väga upp kostnaden eftersom det åldras på ett fint sätt.

Takmålning

Om taket inte är i väldigt dåligt skick, kan det räcka med att göra en takmålning istället för ett helt takbyte. Att göra ett helt takbyte kan kännas surt ifall skicket faktiskt inte är så dåligt, då det kostar en hel del. Om skicket är helt okej, men taket börjar se lite tråkigt ut, är en takmålning troligtvis det bästa alternativet. En takmålning förlänger dessutom takets livslängd när rätt färg används.

Även en takmålning är något som många anlitar en firma för att göra, snarare än att göra själva. Med rotavdraget blir det ofta väldigt prisvärt, då en stor del av arbetskostnaden kan dras av. Ett mönster finns att priserna generellt sett är något högre i storstäderna (Stockholm och Göteborg främst), men det går givetvis att hitta billiga firmor även i städer som Stockholm och Göteborg. Är man en god förhandlare kan man dra nytta av att konkurrensen är något högre i storstäderna och på så sätt pressa priserna. Läs mer om takmålning i Stockholm.

Taktvätt

En taktvätt är välbehövligt på många hus. Främst kan det bli problem med alger, lava, mossa och annan påväxt på takmaterialet. Dylik påväxt gör att helheten på huset upplevs som mer slitet och ovårdat. Hur stora problem man har med dessa påväxter beror i hög grad på vilket material taket är gjort av. Har man till exempel betongpannor är det betydligt mer sannolikt att man har dessa problem än om man har ett plåttak. Ett plåttak är helt enkelt inte en lika gynnsam miljö för växterna att frodas i.

Hur en taktvätt ska genomföras beror lite på vilket hus man har. Vissa väljer att helt enkelt köra med en högtryckstvätt på taket för att få bort lättare smuts. Hur du än städar, bör du inte glömma att skydda fönster och annat som inte bör få för mycket vatten eller medel på sig. Tvättar du i en större stad som exempelvis Stockholm, har du dessutom kanske en hel del grannar i närheten. Tänk på dem också!

 

15 Jun 2017