Taklagsfest blir aldrig omodernt

Passar solceller på ditt hus? Hur kan man få ner energikostnaden? Är taket optimerat eller behöver det läggas om? Är det rätt typ av tak? Få några goda råd av någon med mycket erfarenhet.

Det kanske inte är så vanligt vid privata husbyggen, men vid större projekt är det givet att det ska ställas till kalas när taket är rest. Annars kan huset drabbas av otur sägs det och vem vill chansa? Att det är ett viktigt delmål av ett husbygge att få upp taket är ganska givet. Det skyddar ju från regn och rusk. Blir tak-resningen fördröjd kan det ge mögel och svamp på insidan. Ingen bra start på ett lång liv. I genomsnitt förväntas ett tak hålla i 50 år. Och mycket längre än så i många fall. Men det hänger alltså på rätt material, utformning och teknik.

Tradition och design

Hur taken är utformade säger en del om traditionerna på platsen. Och om vilka material som varit tillgängliga. Att bygga med vass eller strå är utbrett i nästan hela världen. Beroende på klimat och omgivning kan utformningen variera. Men precis som nu för tiden spelade lutningen roll för avrinning av vatten och snö. Genom historien har mode och ny teknik både rönt framgångar och skapat problem. Många minns säkert 1970-talets platta tak där fukt och vatten trängde in och skapade problem i bostäder och offentliga byggnader. Mycket tyder på att utvecklingen går framåt och att nya material, miljöhänsyn och skickliga yrkesmän kan minska riskerna och öka kvalitén. Klassiska val som tegel och plåt får sällskap av gröna tak med sedummattor och mineraler som äter koldioxidutsläpp. Men också skiffer och koppar gör ett återtåg, men kräver både rätt handlag och en god finansiering.

Solceller och annan energi

I många kommuner finns solkartor som informerar om i vilka bostadslägen det är en bra idé med solkraft. Hör dig för där just du bor om du har rätt att få bidrag eller stöd kring en sådan lösning för ditt hus. Det finns också poddar, webbsajter och böcker där du kan läsa på och lära dig mer om ifall detta kan vara något för ditt tak. Självklart behöver du räkna på vad en sådan investering kostar och på hur lång tid den betalas tillbaka. Ibland är det en minst lika bra affär att täta taket och förbättra isoleringen. Ta hem en takläggare som kan ge dig en uppfattning om alternativ och prisbild. Vi rekommenderar denna sajt: https://www.taklaggareuppsala.nu/

20 Mar 2020