Stenskivor för eleganta kök

Inreder man med material som håller för lång tid framöver får man mycket eleganta kök. Inredningsmaterial som håller och som är vackra att se på är framför allt stenmaterial. Här finns det både de ljusa slagen av sten som kalksten, och de mörkare slagen som granit. Men man kan även använda kompositören som man färgar i vilken färg som helst. Sedan har vi ju de allra mest populära skivorna av marmor, som är svårslagen. Till och med romarna förstod sig på marmor som de använde till både inredning och till alla värdefulla byggnader.

Klassiskt med ljus marmor

Marmor passar mycket bra i kök. De tål värme väl och med rätt behandling kan man få marmorn att behålla sin vackra form och färg. Men man måste se se med att inte få sura ämnen som citron, vin, ättika och andra sura vätskor att spilla på marmorn då de kan bilda fläckar som gör att stenmarmorn förlorar sin glans. Den går att behandla med tätningsmedel som minskar absorptionsförmågan hos marmorn. Den bör rengöras dagligen med en fuktig trasa.

Vår vanligaste stensort granit

Granit är den stenstor som tål bäst värme, och stöter ifrån sig vätska. Den tål en hel del repor. Däremot kan mycket vätska på graniten göra att det bildas fläckar på den som är svår att få bort. Även graniten mår bäst av daglig skötsel med fuktig trasa.

Modernt med återvunnen kompositsten

Kompositsten har stark yta och klara av både repor, värme och vätska. Den har mycket hög densitet så man behöver inte vara orolig för fläckar av vätska som har trängt in i stenmaterialet, på samma sätt som marmor. Däremot klarar den inte av värme på samma sätt som granit, så se upp med mycket heta föremål på kompositsten.

Var ska man inreda med sten?

Vilken del av köket som man vill inreda med stenskivor är individuellt och beroende på ens eget tycke och smak. Det finns anpassade stenskivor både för att kakla väggen, lägga på golvet eller för att använda för arbets- och diskbänken i köket. Med stenskivor på väggarna får du ett mycket elegant kök med ett klassiskt utseende. Ett sådant kök håller i minst 25-30 år, förutsatt att man underhåller stenmaterialet på rätt sätt. Sten håller ju i "evigheter" tills något skadar stenen och får den att spricka. För övrigt håller den sig lika fin år ut och år in. Se bara till att rengöra den regelbundet och underhålla den.

23 May 2019