Som nytt igen

Ett trädäck är skönt att sätta fötterna på under en varm sommardag. Det är mjukare än stensättning och lättare att hålla rent. Men hur gör man då när träet börjar se fult ut och ytan börjar bli ojämn?

Det finns många fördelar med en altan av trä istället för stensättning. Förutom att det är lättare att få trädäcket jämnt så finns det inte heller några större skarvar där stolsbenen kan fastna. Man kommer upp en bit från marken och därför har man inte heller några problem med ogräs mellan plankorna. Trä håller en skönare temperatur under hela året. Golvet har en flexibilitet när man går över det. Ytan är mjuk. Man kan få upp nivån så pass att man slipper trappor ut från huset. Om ytan sedan skulle börja se ful ut så finns det flera olika sätt att förbättra den. Däremot kan man endast rengöra plattor med högtryckstvätt och ibland räcker inte ens det till. Så för den som vill ha ett mjukt, plant underlag som är lätt att nå och möblera så är det oftast trädäck som man väljer.

Grått och torrt

Ett altangolv i trä som sköts med rengöring och olja kan hålla sig fint i många år. Har man dessutom valt ett golv som är tryckimpregnerat så ökar livslängden avsevärt och behovet av underhåll sjunker rejält. Men med tiden kan ändå träet ta stryk av väder, vind och varierande temperaturer. Ytan kan börja bli grå och det kan i sig ses som fint. Men när det börjar uppkomma sprickor och ändarna börjar resa sig. Ja då är det dags att man utför en rejäl slipning.

Bort med ytan först

När man ska renovera ett altangolv i trä så bör man börja med att se till så att alla skruvar är helt nedskruvade. Annars kan slipen skadas. Om någon gått av eller om det behövs några nya skruvar här och där så kan man fylla på där så önskas. När det är klart så kan man slipa golvet. Var noga med att hela tiden ha en jämn rörelse så att det inte blir gropar. Hellre ta för lite och ta en gång till. Efter slipningen dammsuger man golvet och undviker alla former av vätska. Ha gärna plast på skorna så det inte blir smutsigt. Sedan ska träet oljas in en eller helst två gånger. Därefter har man ett fint golv igen som kommer hålla i många år.

11 Sep 2020