Slipa trägolvet själv

Det är ett dammigt och tungt arbete att själv slipa ett trägolv, men belöningen är stor då ett vackert och nyslipat golv kan lyfta ett helt rum. Här följer några tips på vad man ska tänka på.

Trä är ett av de äldsta golvmaterialen i vårt land och kanske beror de på den goda tillgången på skog. Har man ett trägolv ska man vara rädd om det och inte rengöra det med vare sig starka rengöringsmedel eller genomdränkta skurtrasor.

Ett gammalt trägolv har ofta en fin patina även om det är slitet och ett visst slitage ger ofta en charm och visar på husets historia. Men ibland blir golv för trista och behöver få nytt liv igen. Ett mörkt och tråkigt trägolv kan få en ljus och sidenmatt yta bara på några timmar om man slipar det. Vill man behålla träets ljusa fina färg väljer man sedan en ytbehandling som hjälper till att bevara den.

Använd rätt slippapper

När man slipar trägolv är det viktigt att man väljer rätt slippapper. Man börjar med grovt för att mot slutet av golvslipningen avsluta med fint papper, och man får en sidenmatt yta. För att ytbehandlingen ska bli jämn och skydda golvet och hålla riktigt länge är det viktigt att man slipar jämnt och att det inte finns några slipspår. Det finns maskiner för golvslipning att hyra i både byggvaruhus och hos golvföretag. Till hörn och kanter kan man behöva använda en lite mindre slipmaskin för att komma åt ordentligt. Läs mer om golvslipning på denna hemsida: https://www.golvslipningkungsholmen.se/ 

19 Nov 2020