Sköt om fasaden på rätt sätt

En träfasad sätter sin starka prägel på huset. Är fasaden välmående och fin kan huset upplevas vara väldigt fräscht. Är det däremot sunkigt och nedgånget kan hela huset kännas mindre trevligt. I sådana lägen kan en fasadrenovering vara på sin plats.

Fasaden är husets skydd mot väder och vind. Om ditt hus ligger i Stockholm, som har ganska milt väder, är det sannolikt mer lättskött än vid västkusten eller norra Norrland. Stockholm, som ligger vid östkusten, är trots allt inte lika utsatt för vindar och slagregn som Göteborg är. Inte heller blir det lika kallt i Stockholm som det blir i Norrlands norra delar.

Tvätta fasaden

Om färgen ser hel och bra ut, är utan sprickor och inte har börjat flagna räcker det med att tvätta lite då och då. Hur ofta tvätten behöver göras beror på var du bor. Bor du relativt centralt i Stockholm eller annan större stad kan du räkna med att behöva tvätta lite mer sällan. Detta eftersom att angreppen från alger blir mer påtagliga ju renare luften är – tvärtemot vad många tror.

En annan faktor är färgens skick och kvalitet. En färg i dålig kvalitet blir lättare angripen av alger. Genom att se till att tvätta regelbundet saktar man ner processen och förlänger fasadens livstid, oavsett kvalitet på färgen.

Om färgen börjar flagna

Fukt och vind kan slita rejält på färgen. På fasadens mest känsliga ställen börjar ofta färgen att flagna ganska snabbt. Vid sådana lägen krävs mer än en tvätt för att råda bot på problemet. Än behövs kanske inte en hel fasadrenovering, men några extra åtgärder krävs för att få det snyggt igen.

Börja med att rengöra hela fasaden, även på de ställen där inga angrepp är synliga. Ta sedan en skrapa och stålborste för att avlägsna alla flagor. Om du märker att brädorna är i dåligt skick kan det vara läge för en fasadrenovering. Ofta kan det dock räcka med att lägga på ett nytt skikt färg. Om du gör detta, tänk på att färgen ska vara i samma typ som huset målats med innan, om inte blir resultaten knappast som du har tänkt dig.

Om huset behöver målas om

Vid ommålning där en helt ny färg väljs bör du tänka på att bygglov kan krävas. Det är också bra att försöka ta den färg som bäst passar både huset och omgivningen. Spara den färg som blir över så att du enkelt kan förbättra de mest utsatta delarna av huset vid ett senare tillfälle. Gör du en hel fasadrenovering krävs ytterligare planering.

5 Sep 2017