Skapa det perfekta rummet

Är du på jakt efter det som känns helt rätt för dig? Många har en inre bild av hur de önskar att hemmet såg ut. Kök och badrum är viktiga för helheten. Nu det är dags att låta drömmarna bli verklighet!

Ett välutrustat kök är en av de viktigaste faktorerna för att man ska trivas i sitt hem. Detsamma gäller badrummet. Många är vi som bär med oss en exakt bild av hur vi vill ha det. Det kan inte alltid bli som drömbilden, men det kan bli ganska nära.

Vad gör ett kök attraktivt? För den som är insatt handlar det dels om planeringen - ett bra kök är ett välplanerat kök. Att ständigt hamna med kylskåpsdörren i fel vinkel är irriterande, likaså avställningsytor som är för små eller felplacerade, Utrustningen är också viktig. Ett kök är knappast roligt att använda utan spis, kyl, micro och en bekväm matplats.

Badrummet som du längtar till

När köket är perfekt vill vi ha ett drömmigt badrum. Gott om plats är då ett vanligt önskemål. Bor man i eget hus vill man kanske ha plats för tvättmaskin. I övrigt är fräscht porslin nödvändigt. Dusch, jacuzzi eller vanligt badkar? Din egen smak får avgöra. Många föredrar dusch, men duscha kan man ju göra i badkaret också.

Den som har fönster har en fördel eftersom rummet blir ljusare och det kanske finns plats för någon fuktälskande krukväxt. Annars kan en ljus och rymlig effekt skapas med hjälp av speglar. Matchande textilier i form av mattor, duschdraperi och handdukar ger ett lyxigt och trevligt intryck.

Materialen som vinner i längden

Att starta en renovering av kök eller badrum är ett stort projekt som inte alls är gratis. Därför är det viktigt att tänka igenom vad man vill ha innan man börjar. Vad kan man offra och vad måste finnas med?

Det största beslutet handlar oftast om material för väggar och golv. Många menar att kakel är det givna förstahandsvalet. De har inte helt fel.

Kakel och klinker i kök och badrum håller otroligt länge utan att se åldrat eller slitet ut. Det finns i exakt så många färger och varianter som man kan föreställa sig, och några därtill. Det finns kvadrater, rektanglar, mosaik och hexagoner.

Vad man inte bör göra när man ska köpa kakel är att falla handlöst för den senaste trenden. Risken finns att dina barn kommer att fnissa åt dig tjugo år senare. Tidlöst är bäst.

9 Sep 2020