Satsa på personalhälsan

Det ställs allt högre krav på företagen att se till att personalen mår bra och att sjukskrivningarna minskar. Det går att få svart på vitt på att motion och kostvanor är avgörande för vår hälsa och livskvalitet. Fetman ökar trots denna vetskap och även bland barn och unga. Från regeringens håll satsas det på olika åtgärder som till exempel friskvårdsbidrag som ger avdrag på maximalt 5 000 kronor.

Vissa företag har eget gym eller motionshall eller rabatter på till exempel simhallar, rackethallar och gymkedjor. Annars går det att utnyttja friskvårdsbidraget på utvalda aktiviteter. Det är företaget som väljer vad som ska ingå. Hos vissa företag kan man även använda friskvårdsbidraget på tränings- och motionsutrustning. 

Investera i ett utegym

Vad kan man som företag göra mer än att bara erbjuda aktiviteter som gäller för friskvårdsbidraget? Vissa företag erbjuder gratis träning i egen motionshall eller gym. Men något som blivit mer populärt de senaste åren är att anlägga ett utegym i anslutning till företaget. 

Det ger personalen chansen att träna gratis året runt med kort varsel på till exempel lunchen. Det ger utemiljön mer attraktiv. Det ger också en markering att företaget bryr sig om personalens hälsa och välbefinnande. Det gör även att företaget i fråga blir mer attraktivt för studenter och arbetssökande.  

Bostadsrättsföreningar och fastighetsägare har också börjat se fördelarna med ett vackert och funktionellt utegym för sina boenden. 

Samma gäller kommuner som kan göra parker, stigar och andra allmänna platser mer attraktiva. I många fall ligger det utegym nära lekparker som gör att stressade föräldrar kan träna samtidigt har uppsikt när barnen leker.

Funktionell träning utomhus

Vi människor trivs ute och när vi rör på oss mår vi som bäst. Vad passar då bättre än att träna ute och få frisk lut istället för att träna i en svettig lokal?

Ett utegym erbjuder allsidig motion som är fokuserad på funktionell träning. Det innebär rörlighet, styrka, balans och koordination. Maskinerna som är extra kraftiga och tåliga för att klara vårt klimat, ger en bra möjlighet att träna alla muskelgrupper samtidigt. Det finns till exempel maskiner för premenadträning, löpning, överkropp, armar och balansträning.

Eftersom maskinerna är utformade på ett sätt för att utnyttja kroppsvikten är det en skonsam träningsform med liten risk för skador och överansträngning.

Beroende på verksamhetens behov och krav går det att få en skräddarsydd lösning. Till exempel går det att få ett handikappanpassat gym eller maskiner som passar barn om så önskas. 

 

2 Apr 2019