Så lyckas ni med altanbygget

Drömmer ni också om en altan? Ett trädäck som blir som ett extra rum utan väggar och där man kan njuta av både vår, sommar och höst. Här kommer några användbara tips för en lyckad altan.

Precis som med alla andra byggen måste även altanbygget planeras noga. Bäst blir det om både storlek och höjd anpassas till huset så att den passar in. Testa och markera ut ytan med stenar eller spänn upp snören. Då blir det enklare att föreställa sig storleken och om proportionen passar med huset.

Ska altanen byggas på marknivå måste underlaget först också prepareras med dränerande sand som även måste packas så att underlaget blir stabilt. Det kan tyckas enkelt att bygga en altan, men stommen måste planeras på rätt sätt så att bygget blir stabilt och man måste även välja rätt slags virke. Väljer man att bygga en altan som ska stå på plintar måste dessa också gjutas eller muras.

När behövs bygglov?

Ibland kan man behöva bygglov för att bygga en altan, men det gäller oftast bara om man vill ha en inglasad altan eller en med tak, men också om huset och tomten innefattas av strandskyddet. En seriös byggfirma vet oftast om man behöver bygglov eller inte, men man kan även fråga sin kommun. Det kan också vara en god idé att jämför priser mellan olika byggfirmor då det kan skilja en hel del. Men tack vare rot-avdraget och att man heller oftast inte behöver bygglov kostar det inte särskilt mycket att bygga en altan. Mer om bygge kan du läsa här: byggfirmanyköping.se

22 Mar 2021