Så kan du öka värdet på ditt hus

Står du inför att sälja - så här kan du öka värdet på ditt hus innan försäljning. För många så handlar en försäljning om att man vill maximera vinsten. Det är naturligt och i synnerhet så har de senaste årens stigande - i det närmaste explosionsartade - huspriser gjort att man snarare ser en liten vinst som en förlust än som en att man gjort en bra affär.

Man vill alltid nå det högsta möjliga priset och för att göra detta så väljer många att aktivt söka vägar som ger mer klirr i kassan. En del sätt är bra, andra är sämre och vi tänkte här sammanställa de som ger dig större möjligheter att nå den maximala vinsten vid din husförsäljning. Kort sagt: så här kan du öka värdet på ditt hus.

Ljust modernt badrum

Viktigt med avvägningar

Först och främst så gäller det att slå hål på en del myter om vad som en potentiell köpare av ett hus egentligen söker. Det börjar nämligen just där - som säljare av ett hus så måste du tänka i 180 grader och försöka se saken ur en köpares perspektiv Vad vill köparen ha, hur mycket är du beredd att göra och hur kan just ditt hus bli mer tilltalande för den stora massan och - idag, i synnerhet - bli en snackis på exempelvis sociala medier?

Den första myten gäller så kallade renoveringsobjekt. Läser du i en inredningstidning så kan du lätt förledas i att tro att de flesta vill ha ett objekt att, så att säga, sätta tänderna i, förändra radikalt och sätta sin egen prägel på. Sanningen är att dessa objekt tilltalar cirka tre procent av alla husköpare och att de flesta är ganska bekväma av sig. Det tar tid att renovera, det kostar pengar och de flesta vill ha ett färdigt hus som man bara kan flytta in i. Så ser sanningen ut och den innebär att du som säljare alltså med fördel kan öka värdet genom att renovera innan försäljning. Till exempel en badrumsrenovering, vilket du kan läsa mer om på denna hemsida: https://www.badrumsrenoveringnacka.se

Man bör dock alltid göra en avvägning också. Hur mycket kan en eventuell renovering komma att öka värdet och hur mycket kostar den att göra? Ha alltid kontakt med mäklaren innan för goda råd.

Dessutom så påverkar det även var man bor. En omfattande renovering av en villa i Stockholm kommer utan tvekan att ge en högre vinst än vad motsvarande projekt kan inbringa vid en villa i Sorsele. Man måste alltid se till marknaden också.

Detta ska du fokusera på för att öka värdet

Här följer en lista över ingrepp som samtliga kan leda till en ökad vinst vid en försäljning.

  • Taket. Ett nytt tak kan ge hela huset ett lyft och då det dessutom handlar om ett ganska trist projekt att ta tag i som nyinflyttad så kan man tjäna rejält på ett takbyte. I samma andemening kan vi även nämna fasaden och en uppfräschning av den. Två ganska stora projekt - men båda får huset att se helt nyrenoverat ut och det tilltalar i sin tur köparna.
  • Måla om. Måla om väggarna och taket och använd ljusa kulörer. Det gör att huset upplevs som fräschare och större. En billig investering som kan ge rejäl förtjänst.
  • Rensa ut. Som köpare vill man mötas av luftiga utrymmen - det gäller även källaren. Se till att rensa ut och skapa rymd i hemmet.
  • Besiktiga. Gör alltid en besiktning innan försäljning. Genom att låta en professionell besiktningsman gå igenom huset så slipper du framtida problem med exempelvis dolda fel och andra konflikter med köparen. Det här är en trygghet för båda parter.
  • Anlita en stylist. Du älskat dina möbler och hur alla föremål är placerade i ditt hem. Men, det är just dina möbler, dina föremål och dina val av placering det handlar om. Det innebär inte per automatik att alla andra älskar dina lösningar. En professionell stylist kan skapa ett hus som är tilltalande för alla och det handlar definitivt om en sund investering att ta inför en försäljning. Här kan du tjäna pengar!
  • Röj upp och städa innan! En självklarhet kan tyckas, men faktum är att många säljare inte orkar städa innan en visning. Det är något som kan stå dem dyrt. Orkar man inte städa på egen hand så kan man med fördel anlita en städfirma för ändamålet och använda Rut-avdraget för att komma billigare undan. Ingen får sina spenderarnerver kittlade av smutsiga ytor, äckliga toaletter, damm i hörnen eller skitiga fönster. Städa innan och potentiella köpare kommer att bli avsevärt mycket mer intresserade av att öppna plånboken.

 

11 Sep 2019