Så bör du renovera fönster

Är det dags att byta fönster? Är det länge sedan du gjorde "något" åt dina fönster? Visste du att det är bra mycket mer miljövänligt att renovera fönster än att bara riva ut dem du har och köpa nya? Det går alldeles utmärkt att renovera fönsterkarmar, byta ut beslag och byta ut de delar på fönster som har slitits ut eller till och med ruttnat.

Det är inte svårt att renovera om fönster. Förutsatt att du vet hur man gör.

Så bör du renovera dina fönster

Innan du renoverar dina fönster, är det ju viktigt att du kontrollerar dem så att du ser vilket skick de är i. Har du väl bestämt dig för att renovera dem, kan du anvädna dig av denna enkla manual och sedan bocka för när du har utfört följande steg i din fönsterrenovering:

1. kontroll – kontrollera fönster, ta en titt på hur de ser ut, om de är slitna på något vis och vad som eventuellt behöver bytas ut.

2. färgen avlägsnas – antingen skrapar du av färgen på fönster, eller använder dig av en värmepistol för att lättare kunna skrapa bort färgen.

3. alla utslitna delar byts ut – när du väl har fått bort all målarfärg ser du lättare i vilket skick dina fönster befinner sig i. Om järnbeslagen är rostiga är det bara att slänga dem och montera nya. Har du utslitna träkarmar, eller fönsterbågar bör de bytas ut.

4. alla järnbeslag rostskyddsmålas – När du väl har bytt ut de delar av fönster som behöver bytas ut, är det dags att rostskyddsmåla järnbeslagen.

5. alla delar grundmålas – när du väl har rostskyddsmålat järnbeslagen är det sedan dags att grundmåla resten av fönstret. När du har grundmålat några gånger, bör du sedan måla dem i valfri färg.

6. alla fönsterbleck målas – när väl alla fönster är färdigt målade, bör man måla fönsterkarmar i valfri färg. Ofta vill man ha fönsterkarmar och fönsterbleck i olika färger.

7. eventuellt byts fönsterglas ut – ibland vill man byta ut fönsterglas, om man vill ha fönster med särskilda funktioner.

8. eventuellt tätas fönster – har man otäta fönster bör man täta dem.

9. installation av spaltventiler – när man sedan har målat om och tätat fönster och målat om dem är det sedan dasg att installera riktiga spaltventiler. Det för att få rätt ventilering kring fönster.

Tyckte du detta var för krångligt? Då kan du alltid anlita hantverkare för fönsterrenovering i Stockholm. Här kan du läsa mer om en sådan hantverkare.

 

1 Oct 2018