Så arbetar du med betong

Ibland kan det vara bra att arbeta med torrbetong. Det kanske låter lite märkligt, eftersom betongen egentligen alltid ska vara våt och fuktig innan den ska härdas, men vid vissa tillfällen blir resultatet bäst när den är torr när man ska arbeta med den till exempel om du ska gjuta fast stolpar i marken. Då gräver du först ett hål i marken, du ställer stolpen i hålet, fyller på med torrbetong. Sedan häller du på vatten.

Arbeta med betong som färgats

Det kan också vara roligt att arbeta med betong som blandats med färg. Då använder man pigment, ett färgpulver, en slags oxidfärg, som innehåller järnoxid, och de finns i allt från vitt, rött, gult, brunt, blått och svart. Med färgämnena i betongen kan du i princip göra vad som helst; en liten dekorationslåda, en möbel, en kruka, ett helt hus(!) Framför allt bygger du husgrunder med betong. Särskilt om du gjuter husgrunden med en platta. Då får du en stabil grund som håller borta fukt. Du kan även gjuta en sockel till ditt hus. Den behöver underhållas eftersom sockeln kan angripas av fukt om den spricker. Efter några år lär den göra det eftersom den mesta marken som våra hus står på flyttar och rör på sig.

Arbeta med betong som armerats

Det är därför vi ofta armerar betongen som vi bygger våra hus med. Armeringen gör den mer hållbar och fast. Den håller ihop betongen bättre. Den ger en annan stadga åt betongen. Armering av betong används när man bygger hus i jordbävningsdrabbade länder. Då bygger man för att betongen ska hålla ihop när hela huset rör på sig. Med modern teknik har man lyckats bygga flerfamiljshus på höjden. Då bygger man med pendlar högst upp i byggnaden, som gör att huset inte tippar över när marken rör sig, utan svänger istället fram och tillbaka, vilket förhindrar att husen rasar vid stora jordbävningar.

Kom ihåg att betongen måste hållas fuktig tills den har härdats klart. Det kan ta flera dagar innan den kan härdas, minst 3, 4 dagar, annars kan den spricka om den torkar för snabbt. Det ska heller inte bildas luftbubblor i betongen om den ska hålla som den är tänkt. Har du inte erfarenhet av betongarbete, är det bästa att du väljer ett företag som har lång erfarenhet av betongarbeten. Känner du inte till ngåot sådant företag, väljer du ett som du kan hitta om du rådfrågar nätet. Googla i så fall betongarbeten Stockholm, så får du mågna bra förslag på företag som arbetar med betongarbeten om du bor i Stockholm, annars väljer du betongarbeten och skriver in det ortsnamn där du bor. Läs mer här om ett betongföretag som arbetar med betongarbeten i Stockholm på: http://www.betongarbetenstockholm.nu.

15 Apr 2018