Så anlitar du en målare – Två steg

Ska du renovera huset? Eller börjar fasaden kanske se lite tråkig ut? Oavsett vad som ligger bakom ett behov av en målare, står du nu inför beslutet hur du ska gå tillväga för att hitta en. Att leta efter en målare kan ibland kännas rörigt och tidskrävande, med tanke på det stora utbud som finns i storstäder som Stockholm och Göteborg.

Bor du i en mindre stad är det sannolikt en hel del lättare. Samtidigt har man nytta av att veta hur man tar referenser och kollar upp en firma ordentligt, oavsett om man bor i Stockholm eller i ett mindre och mer avlägset samhälle. I den här texten vill vi guida läsaren till att anlita en målare på ett säkert och effektivt sätt.

1.    Hitta en målare

Det finns idag många olika sätt att hitta en målare på. Bland annat kan du göra såhär:

Fråga bekanta och vänner

Ett sätt som många använder för att få tag på en målare är helt enkelt att fråga vänner och bekanta. Sannolikheten är stor att du känner någon som anlitat en målare på senare tid (bara senare år är kanske tillräckligt). Är det dessutom en bekant eller en vän du litar på, ger det dig ett visst mått av trygghet. Har du riktigt tur kanske du till och med känner någon som arbetar som målare. Bor du i en större stad, till exempel Stockholm, räcker det troligtvis med att endast fråga de vänner som bor i samma del av Stockholm som dig.

Använd internet

Många använder sig helt enkelt av internet, på ett eller annat sätt, för att hitta en målare. Vanligt är att helt enkelt söka på exempelvis ”Målare Stockholm” för att få fram förslag på firmor att anlita. Andra kan använda sig av särskilda sidor som förmedlar offerter till firmor i närområdet. På en sådan sida är det enkelt att hitta en målare. Dessutom kan det skänka viss trygghet att gå igenom en sådan sida, då många av dem ställer vissa krav på firmorna för att de ska få ansluta sig till dem. Det här förutsätter givetvis att offertsidan i sin tur är seriös.

Läs mer om miljöcertifierad och kvalitativ målning!

2.    Ta referenser och granska firman

Det är nog få som ångrar att de har begärt referenser innan en firma har anlitats. Desto fler är det säkerligen som önskar att de hade gjort just det. Även om det som tur är inte är jättevanligt, förekommer det att oseriösa aktörer anlitas. Konsekvenserna av det kan till exempel bli ett dåligt utfört jobb eller en saltad faktura.

Med det sistnämnda i åtanke är det också viktigt att se till att fästa viktiga saker på papper. Egentligen bör ni skriva ner, och skriva under på, allt som ni har kommit överens om muntligt som kan ha någon form av betydelse för arbetet. Även om ett muntligt avtal visserligen ska gälla enligt lag, är det desto svårare att bevisa. I händelse av en juridisk process är det nästan mer regel än undantag att ord står mot ord med det underlaget. Att skriva ner och skriva under kan visa sig vara väldigt viktigt, och bör inte ta mer än ett par minuter att ordna.

5 Jun 2017