Renovera köket med stenmaterial

Stenmaterial är inne just nu. Visserligen är det ett brett begrepp och det finns trender i olika typer av stenmaterial. Till exempel har marmor varit ett material som varit inne länge och fortfarande är det. En äldre trend som dock verkar höjas i popularitet återigen är granit, som är ett stryktåligt och okänsligt material. Perfekt att ha som diskbänk, alltså. Men det finns betydligt mer än så man kan göra med sten i köket.

Marmor

Att ha marmor i köket är sedan gammalt. Att folk fortfarande har det idag, och sätter in det idag, beror med största sannolikhet på materialets utseende. När det kommer till egenskaper är det nämligen ganska opraktiskt enligt många, om man till exempel ska ha det som diskbänk. Vid en köksrenovering där det fokuseras mycket på det estetiska kan marmor dock vara ett bra material.

Varför är det då opraktiskt? Marmor är ett mycket poröst material. Om du således råkar spilla vin eller något annat surt på bänken är det viktigt att torka upp det mycket fort. Om inte, kommer fläcken att sätta sig. Vissa menar visserligen att just detta är charmen med marmor, att det är levande. För andra blir en marmorbänk dock en anledning att vara på spänn när man arbetar i köket. Vid en köksrenovering bör man fundera på vad det är man prioriterar, om man funderar på att sätta in en marmorbänk.

Granit

Ett annat vanligt material att stöta på vid en köksrenovering är granit. De fungerar mycket bra att ha som diskbänkar med sina tåliga egenskaper. Om graniten är av hög kvalitet kommer den hålla länge och se fräsch ut över många, många år.

Arbetar man vid en bänk av granit kan man känna sig lugn. Du kan till och med ställa en glödhet stekpanna på den utan att behöva oroa dig. Granit bryts inte ner av försoningar eller luftföroreningar och alltså inte heller av höga temperaturer. Är temperaturerna tillräckligt höga kan det givetvis skada materialet, men så höga temperaturer förekommer mycket sällan i ett kök. Om du är ute efter ett hållbart och praktiskt material kan granit vara något att fundera på vid nästa köksrenovering.

Kalksten

Kalksten delar flera likheter med marmor. Det är ett poröst material som kräver impregnering för att inte vara allt för känsligt mot diverse spill. Kalksten, precis som marmor, tål höga temperaturer.

Även kalksten är kanske något man väljer främst av estetiska skäl, och inte av praktiska. De kan se ut på många olika sätt med olika detaljer och finns i flera olika färger. Vid en köksrenovering är valet av bänk ett av de största besluten man tar. Om du funderar på att välja en bänk av sten har du förhoppnings vis mer information att gå på efter att ha läst den här texten.

22 Aug 2017