Populära material och stilval i köket

Vid en köksrenovering är det nog många som står och funderar länge över vilka material som ska sättas in. Ska till exempel golvet vara av trä eller ska det beläggas med stenplattor eller plastmatta? Ska det finnas stenskivor som bänkar? Hur köket ska se ut, och vad det ska ge för intryck, kan vara svårt att bestämma.

Den här artikeln kan fungera som inspiration för den som ska renovera köket. Funderar du till exempel över vilka stenskivor och vilket golv du ska välja, kan texten nedan hjälpa dig på vägen.

Bänkskivor

Populärt i moderna kök är att ha stenskivor av olika slag. Ofta handlar det om granit, som förmodligen är den vanligaste stensorten, men det finns en rad andra slag som stenskivor görs utav.

Att stenskivor av granit är så pass populära är dock ingen slump. Granit är vackert och passar bra ihop med det mesta. Till det kommer granit även med en rad praktiska fördelar. Till exempel kan man utan vidare ställa en varm stekpanna på den utan att oroa sig för märken. Skulle man göra detta ofta på en bänkskiva av trä skulle det inte dröja länge förrän den skulle behöva bytas ut.

En annan vanlig typ av stenskiva som ofta används i kök marmorskivor. Marmor anser många är ett mycket vackert material. Dock kan det sägas vara betydligt känsligare än granit. Det är mycket porösare och tål inte sura ämnen. Har man till exempel glömt en citronskiva eller spillt ut vin på den, kan det uppstå märken som är mycket svåra, eller i princip omöjliga, att få bort. Samtidigt anser många det vara en fördel med ett så levande material, och att ett fåtal märken här och där inte är någon fara.

Golv

Att välja golv är kanske till och med svårare än att välja vilka stenskivor man ska ha i köket. När det kommer till golv finns det flera olika alternativ att välja mellan. Vanligt är att man väljer trägolv på grund av det är vackert. Samtidigt bör man känna till att ett trägolv är ett ganska känsligt material som kräver mer underhåll och omtanke än till exempel ett stengolv.

Har man trägolv bör man till exempel vara försiktig med köksstolarna. Om stolarna inte har tassar, eller om det inte finns någon matta under dem, kan man räkna med att få slipa golvet så småningom. En golvslipning kan bli dyrt om anlitar en firma för det, samtidigt som det tar mycket tid och energi om man ska göra det själv. Alltså är det något man gärna undviker.

Vill man ha ett mer lättskött golv bör man välja klinkers eller till och med plastgolv. Andra material som passar bra till ett kök är till exempel betong, kork, gummi, linoleum eller de mer moderna kompositgolven. Alla dessa fungerar bra i ett kök, men ger sitt speciella avtryck och sin särskilda karaktär när det läggs in. Vilken man bör välja beror alltså i hög grad på vilken stil man vill ha, helt enkelt.

19 Apr 2017