Piffa till och renovera om ditt kök

Köket brukar kallas för hemmets hjärta och det är inte konstigt med tanke på hur viktigt det är med just matlagning och att äta tillsammans för oss människor. Du har säkert märkt att många fester också brukar sluta i köket, hur trivsamt man än har försökt att göra det i vardagsrummet eller ute på terrassen. Förr eller senare hänger alla ute i köket ändå och minglar, sitter runt matbordet eller förbereder en nattmacka.

Många svenska kök börjar komma till åren och känns inte längre up to date eller särskilt fräscha. Efter många år av matlagning och spill sätter sig rester i fogar och hörn som är svåra att få bort. Slitna bänkskivor känns knappast hygieniska och kantstötta köksskåp ser helt enkelt inte så kul ut. Då är det dags att piffa till och renovera ditt kök!

Köksrenovering med enkla medel

Mycket kan man göra med enkla medel. Man måste inte byta ut hela köksinredningen bara för att ytskikten börjar bli slitna. Ibland räcker det med att renovera köksluckorna, byta ut bänkskivor och vitvaror. Att byta vitvarorna kan vara viktigt för att spara energi och för att köket ska kännas riktigt fräscht. Ett gammalt slitet kylskåp eller en ugn med ingrodd smuts ger knappast en bra grund för god livsmedelshygien, så här kan det vara värt att investera lite extra.

Att slipa och lacka köksluckor behöver inte kosta så mycket, men kan ge en helt ny känsla i köket. Genom att fräscha upp luckorna, välja en snygg neutral färg och fina knoppar eller handtag kan köket få en helt ny karaktär. Bänkskivorna gör också mycket till. Satsa på hållbara material såsom sten så kommer de att hålla i många årtionden framåt.

När det behövs ett helt nytt kök

Är köket riktigt gammalt och slitet kan det behövas ett helt nytt. Äldre kök saknar ofta praktiska lösningar som man gärna vill ha idag och kan ha en lite konstig struktur. Välplanerad förvaring, självstängande lådor och rejäla arbetsytor gör det så mycket roligare att laga mat och att vistas i köket.

Ta gärna hjälp med planeringen av köket av ett proffs, oavsett om du väljer en billig IKEA-lösning eller om du satsar på ett dyrare måttanpassat märkeskök. En köksplanerare kan ge dig förslag på lösningar som du kanske inte skulle ha tänkt på själv, men som kan göra ditt kök ännu snyggare, trivsammare och mer praktiskt att arbeta i.

Anlita ett bra byggföretag i Stockholm som specialiserar sig på just köksrenovering när det är dags för installationen. Även om du köper ett kök som du lätt kan montera själv är det viktigt att även detaljerna omkring blir riktigt bra utförda. Foder, lister och kakling av stänkskydd är jobb som en byggfirma troligtvis gör bättre och snabbare än du själv och om du anlitar ett byggföretag får du garanti på jobbet.

16 Aug 2017