När du vill njuta mer av vår och sommar

Pensionärskuvös, utebubblan – kärt barn har många namn, sägs det – den inglasade balkongen eller altanen har också mågna namn. Vad an nu väljer att kalla den, bidrar den inglasade balkongen ett extra rum i bostaden. Särskilt för dem som gillar att sitta utomhus många gånger när vädret för en gångs skull tillåter det. I vårt kalla klimat i Norden har det i alla fall hittills inte varit många tillfällen att kunna sitta ute och umgås. Förutom den senaste sommaren har det varit förenat med tjocka ylletröjor och snabba utesittningar om man är den som gillar att vistas utomus.

Inglasade balkonger kan fungera till mer än uteätande

1. Har du någon gång hört när regnet slår mot ett plasttak, ett plåttak eller något annat tak som inte är så rejält? Det är mysigt samtidigt som det skyddar mot regenet. Bjuder vädret dessutom på ett riktigt sprakande åskväder, har du hela kvällen en vacker vädershow att titta på. Ingen TV kan slå. det magnifika åksoväder som man kan njuta av på en inglasad balkong.

2. Gillar man blomsterodling är. en inglasad balkong bland det bästa. Då får man utmärkta förutsättningar för att odla vindruvor, humle, rosor, tomater, gurkplantor, krasse och annat som gillar mycket sol och vindstilla.

3. Har man en del tvätt som behöver torka kan man utan att oroa sig för det nyckfulla vädret hänga ut det på balkongen – och spara på elen. Det finns inget som luktar så gott som tvätt som har fått självtorka utomhus.

4. En inglasad balkong skydddar även inomhusluften mot den giftiga utomhusluften i storstäderna. Bor man i en av landets många storstäder och har bilarna och den täta trafiken nära bostaden, kan du skydda dig själv och bostaden med en inglasad balkong.

Glasa in om du inte redan har gjort det

Varför inte glasa in din balkong eller altan? Du kommer att få ett helt nytt rum genom att glasa in det. Dessutom kan du sitta ute från en tidig mars-april ända till september-oktober, beroende på vädret. Skaffar du dig dessutom en riktigt bra matta som ger värme för fötterna kan du sitta utomhus utan att behöva frysa. Barnen kan ha det som sitt lekrum, man kan sova på balkongen. Ibland kan det vara svalast att sova på balkongen om det är för varmt inomhus. Då får man massor med frisk luft i lungorna. Så varför inte möblera med en säng på balkongen?

25 Sep 2018