När du ska bygga nytt

Ska du bygga ett nytt hus, eller en större fastighet? Om du har byggt hus innan, har du erfarenhet av ett större bygge. Då vet du antagligen att det är många saker som kan ändras under en byggprocess. Då gäller det att man kan lösa de olika problem som kan uppstå. Har man erfarenhet från tidigare byggen vet man hur man bör lösa uppkomna situationer.

Ska du anlita ett byggföretag för husbygget? Ska företaget ta ett totalansvar för bygget eller ska du anlita några olika hantverkare som alla gör sin del av de olika arbetsuppgifterna? Om du anlitar ett företag för totalentreprenad, behöver du inte oroa dig över någonting. Då kan du bara luta dig tillbaka och bli informerad om de olika etapperna. Väljer du att anlita olika hantverkare för olika arbetsuppgifter, innebär det att det är du som är byggherre och måste planera för hela byggprocessen och se till så att de vet om när de ska dyka upp och vad de ska utföra. 

Så många arbetsuppgifter vid husbygge

Att bygga ett hus innebär så många och komplexa arbetsuppgifter. Det räcker inte med att en arkitekt ritar huset och sedan bygger olika hantverkare de olika komponenterna, inredning och sedan är det bara att flytta in. Det krävs att någon leder arbetet framåt. Efter att arkitekten har gjort klart ritningarna måste en VVS-ritning, el-systemritning och ventilationsritning göras. Sedan ska någon ta ansvar för markarbetet, någon annan betonggjutningen och så vidare och så vidare. Och ett hus är inte klart bara för att väggar och golv finns på plats. Den svåraste delen brukar vara att få taket på plats.

Anlita bästa byggföretaget för arbetet

Har man väl beviljats lån, eller har sparade pengar som man nu är beredd att frigöra för husbygget är det ingen idé att snåla när det kommer till att välja byggföretag. Visserligen finns det säkerligen en och annan firma som tar överpriser – att det är dyrt behöver inte betyda att det är bäst – men att ta reda på så mycket om byggföretaget som det bara är möjligt är det bästa man kan göra, läsa om dem, fråga deras referenser, kontrollera dem hos Skatteverket, Kronofogden (om de har stora skulder eller inte betalar dem) så att man inte köper grisen i säcken. Erfarenhet, kunskap och kompetens är alla viktiga kriterier för att välja ett sådant byggföretag. De bör även ha alla ansvarsförsäkringar, ta ansvar och ha alla certifieringar.

16 Jan 2020