Markiser förhöjer utseendet på din fasad

Känner du att din fasad saknar något? När man har renoverat sin fasad och fått precis den kulör man vill ha kan det ändå kännas som att fasaden saknar det där lilla extra som gör den fulländad. Då kan markiser vara lösningen. Markiser är vanliga på privathus och villor i Stockholm och har förmågan att ge både äldre och modernare hus den rätta looken; de ramar in fönstren och fulländar fasaden. Dessutom hjälper de till att isolera huset från onödig solvärme, något som gör det lättare att hålla en jämn temperatur inomhus.

Fallarmsmarkiser – den vanligaste lösningen

Markiser finns i alla möjliga varianter. Till fönster på ett bostadshus brukar man använda så kallade fallarmsmarkiser, som fästs ovanför fönstren och i två stag på vardera sidan av fönstret. Fallarmsmarkiser är lätta att ställa in precis som man vill ha dem och man kan lätt få dem att täcka hela eller bara delar av fönstret, beroende på hur mycket utsikt eller insyn man vill ha och hur mycket solen ligger på. De är naturligtvis även möjliga att fälla in helt, och är ofta mycket diskreta i uppfällt läge.

Diskreta vertikalmarkiser

En annan vanlig variant, som passar bra på modernare hus, är vertikalmarkisen. Vertikalmarkisen kan beskrivas som en utanpåliggande rullgardin, den hissas upp och ner och bygger inte ut från fasaden. Istället för markisväv har vertikalmarkiser ofta i stället en screenväv, som släpper igenom ljuset från solen men hindrar värmen.

Korgmarkis – en klassiker som står sig

Slutligen har vi även den klassiska korgmarkisen, eller fönstermarkisen. Korgmarkiser är framför allt vanliga på butiks- och restaurangfönster, men på framför allt äldre villor och fristående hus gör de sig mycket bra och blir en alltmer populär lösning. Korgmarkiser är något mer komplicerade att installera än andra typer av markiser, men ger i gengäld din fasad ett stiligt och originellt utseende.

Behövs bygglov för markiser?

Markiser kräver oftast inte bygglov, om de inte utgör en betydande förändring av fasaden. Vad detta innebär kan ibland vara lite godtyckligt, så för säkerhets skull bör du höra med kommunens byggnadsnämnd. Vissa områden i Stockholm är hårt styrda av detaljplanerna och det kan finnas särskilda regler kring markiser. Särskilt korgmarkiser gör ju en hel del med fasaden, så där bör du höra dig för vad som gäller.

Ta hjälp av proffs

Det finns som sagt många olika typer av markiser och vad gäller väv så finns även där stor variationsrikedom vad gäller färg och kvalitet. De bästa markisvävarna är mycket slitstarka och skyddar väl mot både sol, regn och vind. Det finns vanligtvis många färger och mönster att välja bland. Vill du ha hjälp med att välja typ av markis, eller hjälp med att montera markiser, finns det många firmor i Stockholm som säljer och installerar markiser åt privatkunder. Det är en god idé att ta hjälp av proffs för att sätta upp markiser, eftersom där är höga krav på att det blir rätt på millimetern.

Ta hjälp av en markisfirma i Stockholm för att hitta rätt markiser till din fasad. De kommer att bli det där lilla extra som saknades och du kommer att märka vilken praktisk och mångsidig lösning en  uppsättning markiser kan vara!

23 May 2018