Målare till fasaden - måla på egen hand inomhus

När ska man måla på egen hand och vid vilka tillfällen gör man bäst i att anlita en målare? Helt lätt är det inte att avgöra. Ser man till hur många målerijobb hemma hos vanliga privatpersoner är utförda så är det också väldigt frestande att säga att man alltid bör anlita en målare.

Ett vanligt fel som man kan se efter att ha granskat ett målerijobb utfört av en lekman är nämligen att det är väldigt fläckigt och flammigt; något som dels kan härledas till att man fuskat med grundarbetet och dels också att man stött på patrull då man väl börjat måla. Patrull i form av att man tappat bort sig - var har jag målat och var har jag inte målat - att man använt för lite- eller för mycket färg eller att man stressat sig igenom allting. Man kan även se att listerna är fulla av stänk och där även golvet fått sig en beskärd del av den nya färgen på sig. Ett klassiskt fuskjobb, helt enkelt.

Men, vi dock inte säga att man måste anlita en målare för ett målerijobb inomhus, i exempelvis vardagsrummet. Däremot så manar vi absolut till en större noggrannhet. Det vill säga: ska du måla om i ditt hus i Stockholm så bör du också skapa dig bästa möjliga förutsättningar.

Köp rätt färg, köp rätt verktyg - dyrare penslar är en ledtråd - och se till att göra jobbet innan; täck listerna, skruva bort uttagen, lägg ut en matta som täcker golvet, spackla och slipa - tvätta väggen om det behövs - och måla i lugn och ro. Här ska vi även tipsa om att du använder sig av en bättre industrilampa som gör att du lättare kan se var du målat och var du eventuellt har missat. Kort och gott: måla som en målare.

Det var inomhus det. Utomhus och gällande fasaden så anser vi definitivt att en målare i Stockholm ska anlitas. 

Varför du ska anlita en målare för din fasad i Stockholm

Fasaden är klurigare att måla och kräver en större förberedelse. Smuts måste bort och väggarna måste förberedas. Det är dels väldigt tungt och dels så kräver det även att man har diverse utrustning för att underlätta arbetet. Exempelvis en ställning är ett måste - dels för att komma åt överallt och dels för att jobbet ska bli säkert. Många väljer att måla om fasaden under sommaren som en naturlig följd av att man då är ledig och att vädret ofta är bättre. Ni la märke till ordet ofta, va?

Vad sker om det regnar? Man kan inte räkna med sol i Sverige och tyvärr så kan detta ställa till det i planeringen. Anlitar du istället en målare så får du allting inkluderat.

En målare har ställning, en målare har väderskydd (om det skulle krävas) och han har alla möjliga verktyg för att snabbt förbereda fasaden och slutföra jobbet på ett effektivt sätt. Det gör att du kommer lindrigare undan om du anlitar en målare för att måla om din fasad i Stockholm.

Tänk även på det viktigaste: fasaden är det som definierar sitt hus och den vill du ha så snygg som möjligt. Det krävs ett professionellt jobb för att skapa ett bättre intryck.

10 Sep 2018