Måla om huset – vad kostar det?

Att måla om huset kan bli en dyr historia. Att säga ett exakt pris brukar ofta vara svårt på förhand. Istället behöver man ta flera faktorer i åtanke innan man kan göra en uppskattning av priset. En av de största faktorerna är kanske om du väljer att göra det själv eller om du använder dig av en målerifirma.

Göra själv eller med hjälp av målerifirma?

En självförklarlig och avgörande faktor för slutkostnaden. Att anlita en målerifirma kommer troligtvis göra att summan för ommålningen blir lite högre i slutändan. Samtidigt kan man se på det flera sätt. Kanske kan anlitandet av en målerifirma göra att du får mer tid till jobb? Eller tid till annat roligt som du prioriterar? Om du dessutom inte har förkunskaper eller tidigare erfarenhet av målning kan det faktiskt vara det bästa alternativet. 

Det här är en särskilt stor faktor beroende på vilket hus det handlar om. Är det ett typiskt förortshus utanför en storstad Stockholm, eller en stor villa ute på landet?

måla villa med byggställning

Pressa priset på målerifirman

Om du nu väljer att anlita hjälp istället för att göra det själv, kan slutkostnaden sänkas mycket om du väljer en firma som är billig. Att hitta en billig målerifirma kan man till exempel göra genom att använda sig av offertsidor.

Bor du i en storstad, Stockholm eller Göteborg till exempel, kommer du säkerligen att få många offerter att välja mellan (särskilt i Stockholm är utbudet stort). Med flera erbjudna offerter har du möjlighet att ställa offerterna mot varandra och på så vis pressa priserna.

Vilken färg? Och hur mycket?

Vilken färg du bör välja beror dels på om det handlar om nymålning, eller om det är en fasad redan är målad men vars färg behövs fyllas på. Sedan kan priserna på olika färger skilja sig åt en hel del. Till exempel kan en slamfärg kosta 400 kr för tio liter, samtidigt som andra täckande färger kan kosta allt mellan 1 200 och 2 500 kronor. Färgen gör stor skillnad på priset, alltså.

Sedan beror kostnaderna även givetvis på hur mycket färg som behövs köpas in. Om du ska göra det själv gäller det att räkna ut fasadens yta och göra en kalkyl därefter.

ROT-avdraget

I december 2008 införde dåvarande regeringen i Stockholm ROT-avdraget. Om du nu väljer att anlita en målerifirma för jobbet innebär det att du kan sänka kostnaderna drastiskt. Det som reduceras med ROT-avdraget är arbetskostnaden, och det med upp till hälften. Om du alltså beställer ett målarjobb som tar 80 timmar, betalar du bara för 40 av dessa timmar.

Vad en målerifirma tar i timpris skiljer sig mycket åt. Dock bör du inte räkna med att betala lägre än 350 kronor i timmen, även om det finns billigare firmor. 350 kronor i timmen i arbetskostnad kan du alltså då halvera om du är berättigad till ROT-avdraget. För att vara berättigad måste du, enligt Skatteverket, ha varit obegränsat skattskyldig under beskattningsåret, vara minst 18 år och (såklart) haft utgifter för rot-arbete.

2 Feb 2017