Måla om därhemma

Har du blivit inspirerad av vänners hem eller av något av alla byggprogram på TV? Är det dags att göra något åt det alltmer slitna hemmet? Det finns som bekant massor att göra när det gäller att fräscha upp hemma. Det är bara fantasin som sätter gränsen. Men man behöver inte riva väggar och lägga nytt golv. Man kommer långt med punktinsatser där det finns mest behov. Det kostar betydligt mindre pengar, för en helrenovering är en dyr historia. Varför inte slipa golven och måla om vissa rum för ett helt ny känsla hemma?

Måla om väggarna

Väggarna är det första man aer när man kliver in i ett rum. Färgen påverkar våra sinnen mycket. Vissa färger ger en harmonisk känsla medan andra ger än känsla av glädje. I sovrummet vill man såklart ha så lugna färger som möjligt medan i ett vardagsrum ska vara mer glatt och mysigt. I köket vill man ofta ha trevliga färger. 

Väggarna slits

Med åren slits tapeterna och väggfärgen börjar blekna. Väggarna slits ganska mycket i ett hem. Hål efter tavlor och inredning och blekta färger ger ett trist intryck. Det behöver man ta ner gamla tapeter eller slipa bort den gamla färgen. För att en målad vägg ska bli lyckad är det mycket viktigt med noggrant förarbete.

Förberedd väggen inför målningen

När man tagit ner tapeten och slipat bort färgen måste man se till att sprickor, skador, skarvar med mera tas bort. Det gör med spackel som vid behov slipas så ytan blir jämn. Man måste se till att ytan är så jämn och fin som möjligt. Detta är avgörande för att slutresultatet ska bli bra.

Sedan är det viktigt att noggrant torka och tvätta väggen fri från slipdamm och annan smuts. Allt för att den nya färgen ska fästa ordentligt och att den nymålade ytan inte ska bli ojämn. 

Måla väggen

Först och främst målas ett första lager med en grundfärg som den valda färgen ska fästa på och för att målningen ska hålla så länge som möjligt. Det är mycket viktigt med att använda rätt utrustning. Köp alltid nya penslar då gamla penslar tanderar att bli dålig med åren. För stora ytor är det bäst och snyggast att använda roller. För mindre och svåråtkomliga ytor passar det bäst med penslar. Ett tips är att köpa flera storlekar på penslar och några roller. Var noga med färgkvaliten! Fråga färghandeln om råd vad som passar bäst där du ska måla.  

17 Jun 2019