Måla om!

Såhär i semestertider märker vi lättare våra bostäders fel och brister eftersom vi vistas mer i våra hem. Vi blir varse att bostaden har slitits efter dagligt användande och så klart av tidens tand. Vad kan man göra åt saken? Det enklaste och billigaste sättet att fräscha upp ett slitet hem är att måla om det.

Är man någorlunda händig är det inget problem att måla om själv. Men visst blir resultatet oftast bättre om man tar hjälp av en professionell målare. Anlitar man hjälp kan man också med fördel använda det populära ROT-avdraget som ger ett 30 procentigt avdrag på arbetskostnaden. Avdraget gör företaget direkt på fakturan.

Förändra rummet

Då får man ett helt nytt hem med en ny och härlig känsla. Med en ny färgkulör kan man förvandla ett rum från grunden. Beoende på färgval kan man åstadkomma vilken känsla man vill. Den en gång så vackra färgen har mist sin lyster och blivit solblekt och tråkig. Eller så har den kanske blivit hopplöst omodern.

Välj rätt färg

Det är mycket viktigt att välja färg och kulör noggrant. Man ska veta att ett målat rum håller sig i 10-20 år så man gör klokt i att välja en passande färg. Det finns massor med färger och nyanser som alla har olika egenskaper. Det finns till exempel varma och kalla färger beroende på vilken känsla man vill att rummet ska ha. Man kan också få till läckra rum men olika mönster.

Vilket rum ska målas om?

Det finns oändliga möjligheter när man målar ett rum. När det gäller sovrummet vill de allra flesta få till en lugnande känsla för att få lugn och ro. Det kan fås med kalla färger. I köket är det till exempel vanligt med ljusa och glada färger. I vardagsrum och liknande kan det vara fint med varma och mjuka färger som till exempel toner i rött. I barnens rum kan man gör mycket roligt och vackert. Man kan ta ut svängarna och måla i starka och roliga färger som man kanske inte vill ha i andra rum. Det kan vara chockrosa, illgrönt eller gult för att få en härlig och lekfull känsla. Det går också att kombinera med målade bilder på till exempel sagofigurer.  

Viktigt med noggrant förarbete

Men för att ett nymålad vägg ska bli snygg och hålla länge måste man några förbereda väggen innan man målar. Den gamla väggen måste slipas och man måste även spackla över ojämnheter för ett bra resultat. 

 

1 Aug 2019