Ljudisolering - när ni ska bygga biorum

I ett rum där det är tänkt att visas film med många högtalare kan man behöva ljudisolera en del för att ljudet ska låta bra. Med hjälp av ljudisolering på olika vis är detta fullt möjligt.

Till det nya biorummet som ni byggt upp hemma så behöver ni ordna med någon typ av ljudisolering. Ni byggde det här rummet och renoverade under hela förra året, lite då och då. Ni är galna filmälskare båda två och kände att ett biorum vore perfekt för er. När ni köpte ert hus såg ni bara en massa möjligheter för förändring. Det finns flera rum i er källare som ni kan utnyttja för olika ändamål. Och nu blev ett av dessa rum omgjort till ett biorum. Allting är egentligen klart men ni behöver ljudisolera ordentligt innan ni kan börja använda ert biorum med alla dess högtalare.

Ljudisolering i biorummet

Ljudisolering går att ordna på lite olika vis. Dels behöver man se till så att isoleringen i väggar och eventuellt i taket är tillräckligt. Men när det handlar om ett biorum så kan man även ljudisolera i form av tavlor. Dessa tavlor fylls med isolering lämpad för detta och täcks sedan med något fint tyg. Det hjälper till att dämpa ljudet ganska rejält. Sedan beror det också förstås på hur pass stort rummet är, när man ska bestämma hur mycket isolering som behövs. Dessa tavlor kan placeras både på väggar samt i tak om man känner att det behövs.

4 Nov 2021