Låt inte vädret hindra din byggnation

Svenska byggnationer kräver mer omsorg än vad motsvarande projekt i varmare länder gör. Det handlar inte om att vi har mer omfattande byggregler, en mer långdragen byråkrati eller om att vi bygger på monumentalt annorlunda sätt. Det handlar om hur vårt klimat ser ut och hur vi måste anpassa våra byggen efter hur vädret är.

På solkusten i Spanien så kan man bygga när som helst och inte behöva oroa sig för att vädret ska påverka genom att förstöra material eller utrustning. Regnar det så handlar det om kortare skurar och där ska man dessutom ha väldig otur. I Sverige så får man räkna med att vädret kommer att ställa till det - oavsett årstid. Skulle man inte använda sig av speciella väderskydd så skulle Sverige stanna sett till planerade byggprojekt i större skalor.

Ett väderskydd är alltså någonting nödvändigt och det gäller även i mindre skalor och för oss hemmasnickrare. Det är tyvärr en något bortglömd del som kan påverka mer än vad många tror. De flesta byggprojekt utomhus i privat regi förläggs under sommaren.

Oavsett om den handlar om att måla om fasaden, bygga en altan eller om att snickra ihop en friggebod eller ett större Attefallshus så är sommar/vår den givna årstiden. Dels så räknar vi med sol och dels så har vi semester. Frågan är bara vad som händer om sommaren blir regnig?

Ett väderskydd skyddar material och möjliggör arbete

Vi räknar upp några saker som kan inträffa vid ett sådant scenario:

    • Arbetet förskjuts. Regnet gör att du inte kan snickra som du planerat. Du blir sittande och du tvingas vänta in solskenet. Semestern flyger förbi och ingenting blir gjort.
    • Materialet tar skada. Fukt och vatten tränger in i träet och påverkar livslängden på detta material. Även om du bygger så kommer din byggnation att hålla under en kortare period än om du byggt i strålande solsken.

Därför är ett väderskydd viktigt - även om det handlar om sommaren och tilltänkta byggprojekt under den årstiden. Det går att hyra väderskydd och få sådana anpassade fullt ut efter det man tänkt sig bygga sett till storleken. För vanliga, mindre projekt så räcker det ofta med ett litet väderskydd i form av ett arbetstält - något som inte alls kostar så mycket att hyra.

Det är ett måste att inkludera ett sådant i budgeten för det man planerar att bygga. Av den enkla anledningen att jobbet annars inte skulle bli klart på den tid man har att avsätta - och att kostnaden därmed skulle öka markant.

Mer info om väderskydd: https://www.väderskyddsverige.se/.

16 Jun 2018