Känslan som golvet ger

Golvet är ofta det som sätter tonen i ett rum. Taket tänker man sällan på och väggarna brukar vara upptagna av tavlor, gardiner eller något annat. Planera därför noga vilket golv som kan passa.

Om man tar exakt samma rum och endast ändrar golv så blir det en oerhörd skillnad. Det gäller även om man har precis samma färg och endast ändrar materialet. För golvet är den delen av rummet där man sätter tonen och känslan i rummet. Något som få tänker på när det är dags att välja vilken golvbeklädnad som man vill ha. Idag finns det nästan obegränsade möjligheter gällande typer av golv. Förutom de mer traditionella så kommer det då och då golvbeklädnader som är helt nya på marknaden. På senare år har det till exempel dykt upp golv som består av betong blandat med marmorkross, eller asfaltsgolv i olika färger och kompositioner. Så för den som vill göra något lite annorlunda så kan man kanske ha asfalt i köket? Eller göra mönster av betong med olika färger av marmorkross? Om man inte väljer ett annat lite udda spår och lägger järnplattor som golv.

Ingen dag är den andra lik

För någon som arbetar med golv är ingen dag den andra lik. Det gäller vilket typ av yrke man än har inom golvområdet. Det kan vara lika spännande att vara tillverkare av golv, importör, arkitekt, säljare eller golvläggare i Uppsala. Alla dessa får under veckan se en mängd olika golv som passerar revy på olika sätt. Men ju mer kunnig man blir gällande golv, desto mer tränat öga får man också. För en kund kan flera golv se likadana ut, men proffsen ser lätt skillnader. Det kan vara skillnad i kvalitet eller mellan olika material.

Förändra med behandling

Att behandla ett golv är något man kan göra av olika anledningar. Det kan vara för att det helt enkelt är ett golv som ska behandlas för att kunna fungera i bostaden. Ett obehandlat trägolv klarar sig till exempel inte många sekunder obehandlat innan det börjar bli fläckigt, till och med av vatten. Men det finns även golv som man väljer att behandla eftersom de blivit slitna och behöver fräschas upp. Det är till exempel fallet när man köper ett behandlat golv som kan slipas om. När ett golv har slipats kan man sedan välja precis den behandlingen som man önskar gällande exempelvis färg, olja, såpa eller lack.

8 Oct 2020