Kan vem som helst genomföra en badrumsrenovering?

Det finns i dagsläget väldigt många program på tv, flertalet tidningar och en massa sidor på internet där man lätt kan hitta tips, ritningar och inspiration kring hur man ska agera vid olika typer av renoveringar. Kort sagt; det har blivit lite av en trend att renovera och här vill vi passa på att höja ett varningens finger.

Vi gör detta genom två frågor: kan du- och får du verkligen genomföra den renovering du planerar? Vi ger ett exempel och säger att du bor i en lägenhet i Göteborg där du planerat att genomföra en badrumsrenovering. Lägenheten ligger högt upp i en fastighet och du har avsatt din semester för denna badrumsrenovering.

Du räknar med att detta – från start till mål – ska ta ungefär tre veckor att genomföra och du tycker här att du tagit i i överkant. På tv så har en liknande badrumsrenovering som den du står inför i Göteborg genomförts inom loppet av en helg och du räknar med att du inte kan vara så mycket sämre än vad programledaren i fråga är.

Men: kommer denna tid att räcka? Vi anser att du har fel och om vi först räknar upp en punkt till vårt påstående så ser den ut enligt följande:

  • Rivning och frakt. Kort sagt; du bor högt upp i en fastighet i Göteborg och hur ska du lösa allting med rivningsmaterial samt bärande av det nya? Bara här kommer din tidsplan att spricka rejält.

Anlita professionell hjälp för din badrumsrenovering

Vi nämnde också ordet – får – i samband med din badrumsrenovering och med detta menar vi att du inte får installera golvvärme eller exempelvis spotlights i taket utan en behörig elektriker. Vidare så får du dra avlopp och vatten vid din badrumsrenovering – men kan du verkligen det? Förmodligen inte. Kan du sätta kakel och klinkers? Tveksamt.

Ser man en badrumsrenovering ur alla dessa perspektiv så förstår de flesta också vikten av att anlita professionell hjälp och som ett tips så kan vi här nämna följande två punkter:

  • Rot-avdraget. Är du berättigad till rot-avdraget så kan u dra av 30% av den totala arbetskostnaden för din badrumsrenovering (med ett tak om 50.000 kronor/år).
  • I Göteborg finns flertalet företag som kan sköta din badrumsrenovering från start till mål och där allt från elektriker, rörmokare, plattsättare och snickare arbetar. Det här ger dig ett effektivare jobb och ett lägre pris.

Kort och gott – haka gärna på trenden som ligger i att renovera; men använd dig av professionell hjälp där det krävs och inse dina egna begränsningar.

15 Aug 2017