Källaren och tvättstugan

Källaren och tvättstugan – två ytor som ofta glöms bort

Källaren och tvättstugan är två rum som man kanske inte alltid lägger maximal fokus på vid renoveringar. De glöms dessutom ofta bort när de övriga delarna av hemmet piffas upp med snygga dekorationer eller små möbler.

 

Att ha en schysst tvättstuga och en mysig källare kan dock göra mycket. Plötsligt kan de kännas roliga att vara i, snarare än ett ont måste. Källare och tvättstugor kan ju ofta förknippas med tråkiga sysslor, snarare än att två rum där man kan göra mycket kul, eller som åtminstone kan kännas mysiga att vistas i.

 

Använd färg!

Det finns mycket man kan göra för att göra dessa två ytor betydligt trevligare. Något som kan vara en bra början är att använda sig av färger – måla om, helt enkelt. Dessa två ytor har ofta slitna väggar, vilket ofta kan dra ner helhetsintrycket väldigt mycket. Genom att använda sig av rätt färg kan utrymmena se ut mer som en del av det övriga hemmet.

 

När man ändå ska måla i tvättstugan eller källaren, är det ett hett tips att använda sig av skyddande färg. Med en skyddande färg höjer du inte bara det estetiska värdet i dessa utrymmen – utan även de rent praktiska och funktionella värdena. Framförallt källaren är ett utrymme där man kanske inte alltid är så varsam. Ofta handskas man med verktyg, går med skorna på och är på andra sätt ganska oförsiktig med interiören som finns där.

 

Det som färgen främst skyddar mot är dock väta. Fuktskador i källare och tvättstugor är troligtvis några av de mer ”vanliga” ställen man kan få fuktskador på. Ofta är det där som rör och ledningar kan vara särskilt synliga. Helt enkelt finns det ofta en högre risk att något går fel i dessa utrymmen. Samtidigt kan man ju dock vara glad att det är just i dessa utrymmen det finns en förhöjd översvämningsrisk – hade det varit i vardagsrummet hade det kanske inte varit lika roligt.

Olika färger och deras skydd

Något som är populärt att använda är så kallad silikatfärg. Silikatfärg skyddar visserligen mot vatten, men släpper däremot igenom ånga. I dessa två utrymmen är det ju som bekant inte helt ovanligt att ånga uppstår. Annat som är populärt att använda sig av är kalkfärg. Något som är bra att tänka på är att silikatfärg hindrar en senare nymålning med kalkfärg. Tror man att man vill ha kalkfärg senare, bör man alltså skippa silikatfärg helt och hållet.

 

För professionell hjälp med målningen i Uppsala – ta en titt på: www.målareiuppsala.se

 

 

16 Dec 2016