Hur man gör vackra gångar i trädgården

Stenar är ett av de material som ofta används vid trädgårdsdesign, men hur gör man vackra partier i trädgården med stenar? Vad kan man använda stenar till och hur gör man en vacker stengång?

Användningen av stenar är ett gammalt sätt att dra nytta av de gåvor som finns i naturen. Fornminnen visar hur man använde stenar till eldstad, murar, gångar och hus. Och det är ungefär samma användningsområde idag, fast att stenarna oftast är behandlade och formade numera. Stenar till trädgårdsanläggning finns i olika storlekar och former. Det finns allt från smått grus och natursten till gångar och uppfarter. Huggen sten från stenhuggerier, som gör en rå och naturlig stillbild. Men de vanligaste stenarna till murar och gångar är egentligen inte stenar utan former gjutna i betong och liknande material. Vanligt är att man blandar material och former. Kanske några större plattor i mitten, omgivna av mindre rektangulära stenar och ytterst natursten i matchande färger. Hur man väljer att göra är helt upp till ens smak och att det ska passa med husets stil och trädgårdens färger.

Trädgårdsdesign för alla

Eftersom stenar kommer i priser från högt till gratis, så finns det alltid möjlighet att anlägga sin trädgård med det materialet. Ett stenparti med växter, en liten mur, en gång eller stenar runt och i dammen. Kanske stenar som kanter runt rabatterna eller stenar med hål i på pinnar som dekoration. Hur man än väljer att dekorera så kan man antingen själv eller med hjälp, försköna sin trädgård med stenar i olika färger, former och storlekar. Att blanda det mjuka i växter med det hårda i stenar ger en kontrast och en extra livfullhet till trädgården. Och det bästa av allt är ju att alla stenar som man använder kan vara helt gratis. Antingen gräver man upp stenen i sin egen trädgård eller så finns det alltid de som vill bli av med såväl sten som de fyrkantiga betongplattor som är vanliga inslag i trädgårdsgångar och uteplatser.

Företag som stensätter

Om man vill få hjälp att göra en perfekt gång eller uteplats så kan man ta hjälp av ett företag som arbetar med stensättning. Genom erfarenhet och rätt verktyg, kan de skapa de där vackra stensättningar som håller sig perfekta genom åren, med rätt markarbeten och anpassning. Av stensättaren kan man även få tips och råd på färgsättning och vilka stenar som passar trädgården. 

3 May 2020