Hur inreder man ett stall?

Jordbruksverket har regler för hur alla djur ska hanteras och hur deras bostäder ska se ut. Men det finns också mycket man kan göra för att hästen ska må bättre och hanteringen ska bli enklare.

Vilken storlek eller ras man har på häst förändrar inte behovet i ett stall, men vet man med sig att man till exempel endast kommer ha små ponnyer så kan man bygga mindre boxar om man vill. Och förstås behöver både ho för vatten och dryckesmöjligheten anpassas efter storleken på häst. Men generellt ska ett stall inneha någon inhägnad för hästen, som en box eller spilta. Fri tillgång till friskt vatten och någon behållare för foder, och en saltsten som hästen kan få mineraler från. Många gör en sadelkammare där all utrustning för ridning förvaras och ibland även foder. Beroende på tillgänglighet så kan man bygga ett höloft där man förvarar hö och kanske även halm. En spilta för ryktning och avspolning med en golvbrunn kan också vara smidigt.

Ett mjukare golv

Golvet i stall brukar vara av cement men det kan bli hårt och halt för hästar att gå på, så många har börjat lägga annan beklädnad som till exempel en grov gummimatta för stallet. Fördelarna är att det inte blir så halt och att det är mjukare för hästens hovar, vilket kan vara ett måste för en häst som har någon inflammation eller smärta i hovar eller ben. Gummimattan är dessutom lika enkel att spola av och rengöra som ett cementgolv och man kan själv välja om man vill ha det på större eller mindre partier. Dock används det vanligast i allmänna ytor och inte inne i boxarna där grepar används som kan skada mattan och få loss bitar som hästarna kan äta.

Säker miljö för djuret

Stallet kan vara en farlig miljö för både häst och människa, och för att minimera alla risker så kan man göra åtgärder som till exempel gummimattan. Men det är även viktigt att man är noggrann då man ger hö, så inte rep eller något ovälkommet följer med. Att man inte använder glas, muggar eller något som kan gå sönder och skära hästarna på kropp eller i mun och hals. Många beklär också ovandelen av träet i boxarna med metall för att inte hästarna ska gnaga på det och kunna bli dåliga i magen eller få i sig vassa spetor eller spikar.

22 Mar 2020