Hur högt ska en badrumsspegel sitta?

Att göra en badrumsrenovering handlar till lika delar om det praktiska som om det rent estetiska exempelvis; hur högt ska en badrumsspegel sitta? Den frågan är rätt typisk i sammanhanget; hur högt ska den sitta för att den ska vara så praktisk som möjligt och vilka mått gällande höjden får den att falla folk på läppen rent utseendemässigt?

Badrumsspegeln mäts ofta från den övre kanten. Gör man det så brukar rekommendationen vara att man sätter den 2 meter från golvet. Som alla vet så är dock smaken som baken och gällande speglar så finns det idag nästan ett obegränsat alternativ vad gäller storlek och former. Det innebär att många väljer en mer heltäckande spegel, medan andra kanske vill vara mer spartanska och sparsmakade. Oavsett vilket – håller man fokus på överkanten och låter spegeln sitta två meter upp mätt från golvet så känns det helt normalt.

Vilken spegel ska jag välja till badrummet

När du behöver en badrumsrenovering i Helsingborg

Håller man denna höjd i överkant så blir det av allt att döma helt okej. En spegel kan emellertid, som sagt, komma i olika former och storlekar också. Få väljer idag kanske det mer klassiska badrumsskåpet vid en omfattande renovering. Där och då vill man kanske ha det där lilla extra, den lite udda och unika lösningen som ger mer personlighet. Det är ingen dum tanke, men man bör ändå vara medveten om att speglar i synnerhet kan vara svåra att inreda mot- och med.

Vi tänkte därför nämna en grundtanke som fungerar överallt i hemmet och som man kan ha att utgå ifrån vid val av spegel till badrummet. Nämligen: Ju mindre badrum du har, desto större spegel kan du våga dig på. En spegel skapar nämligen illusionen av ett större rum och det kan innebära att ditt, lite mindre, badrum helt plötsligt känns väldigt luftigt och större än vad det egentligen är. Har du ett större badrum så blir valet av speglar lite mer fritt. Det kan dock vara värt att utgå lite från samma princip som vid ett mindre rum.

Moderna speglar ger det lilla extra

Att en spegel idag kan se väldigt varierande ut gällande form och storlek har vi gått igenom. Det vi även ska nämna är att dagens speglar ofta erbjuder det där lilla extra – den där saken som förenklar din vardag och som samtidigt höjer upplevelsen av ditt rum. Ett exempel på detta är badrumsspeglar med lampor och belysning.

Genom ett klick så kan du således underlätta din sminkning och ditt styling av håret genom den punktbelysning som erbjuds. Dessutom ger detta en härlig mysfaktor: har du de andra lamporna släckta så kommer belysningen runt spegeln att vara det enda som lyser upp; det ger en mysig och – faktiskt – ganska häftig atmosfär.

Väljer du hellre ett badrumsskåp?

Man ska heller inte underskatta vikten av god förvaring. Det rent estetiska kanske behöver kompromissas med det praktiska. En badrumsspegel kan därför vara ett bättre alternativ än en plan spegel. Här vill vi dock trycka på två saker.

Nummer ett: se till att skaffa ett skåp med tillräckligt djup för det skåpet i fråga ska användas till. Handlar det bara om klassiska badrumsprodukter - smink, tandborste, tandkräm, tvål och så vvidare – så kan ett grundare skåp fungera. Handlar det däremot om handdukar så måste det vara djupare.

Nummer två: se till att skåpet verkligen fungerar. En del badrumsskåp passar inte ovanför handfatet och det bör man kolla upp. Risken finns att man ideligen slår huvudet i kanten. Det gör dels ont och dels så är det också väldigt irriterande.

27 Sep 2019