Höj värdet på bostaden genom att bygga balkong

Att säga exakt vad en balkong kostar på förhand är svårt. Dock kan man generellt säga att balkonger ökar värdet på bostaden med flera procent. Ligger bostaden i till exempel Stockholm, med landets höga bostadspriser, finns goda möjligheter att göra en bra vinst på ett balkongbygge. På sikt kan du till och med få det dubbla tillbaka vid försäljning av bostaden – om inte mer än så. I de allra flesta fall får man dock åtminstone pengarna för bygget tillbaka.

Gäller även altan

Det är inte bara balkonger på lägenhetshus som höjer värdet – utan även altaner. Precis som med balkonger blir värdeökningen som störst om altanen ligger i söderläge med en vacker utsikt. Medan balkonger ofta är i någorlunda samma storlekar, kan altaner skilja sig åt rejält.

Många anser att balkong är en förutsättning för köp

Många som är ute och letar efter bostad har balkong som krav. När du väl ska ha visning kan en balkong leda till att det kommer fler människor. Det här i sin tur kan leda till ett budkrig och att priserna trissas upp ytterligare. Dessutom är utgångspriset ofta lite högre på en bostad med balkong än en utan. Balkonger är helt enkelt något som ger dig goda chanser att sälja bostaden till ett bra pris. Särskilt viktigt kan det vara i större och tätbefolkade städer som Stockholm, där man inte har någon annan yta utomhus att vara på. Det här gäller såklart inte bara i Stockholm utan även centralt i till exempel Stockholm och Göteborg.

Ska du bygga balkong? Tänk på detta

Har du blivit lockad av den värdeökning som balkonger ger? Kanske planerar du att sälja en lägenhet i Stockholm framöver och vill göra en större vinst? Många väljer att bygga balkonger just med detta i åtanke, men framförallt kan det byggas för att vara en trevlig yta att vistas på när det blir lite varmt ute. Något som är bra att känna till är följande:

  • Inget rotavdrag i bostadsrätter. Bygge av balkonger ger rätt till rotavdrag om det sker på din egen fristående villa. Om du däremot ska bygga balkongen i en bostadsrätt får du inte göra något avdrag.
  • Gå ihop med andra i föreningen. Det är vanligt att man i bostadsrättsföreningar går ihop och bygger balkonger tillsammans. Vanligtvis tjänar man på det.
  • Var ute i god tid. Det är ofta långa väntetider och det tar tid att bygga. Om bygget ska göras i till exempel Stockholm eller annan större stad har du förmodligen större möjligheter att få hantverkare med kort varsel. I mindre städer kan du dock behöva vänta ett tag.
6 Dec 2017