Hitta rätt takläggare till huset i Stockholm

Att hitta en bra takläggare i Stockholm kräver att du vet vad det är du behöver till just ditt hus. Många firmor säger att de är bäst, men har de materialen och kunskapen som behövs för just ditt hus?

Olika byggnadstyper kräver olika tak och kunskaper. Det är inte bara utifrån som det ska se snyggt ut. Underarbetet måste vara rätt utfört. I vissa fall räcker det att lägga ny papp, läkt och tegel, men i andra fall måste även takstolarna ses över och kanske förstärkas.

Material – välj det som passar ditt hus

Material väger olika mycket och passar bättre eller sämre för olika taktyper. Ett platt tak kräver till exempel vanligen takpapp eller plåt, då tegel eller andra former av takpannor riskerar att orsaka vattenskador eftersom vattnet inte rinner av på rätt sätt, utan kryper in under kanterna. På ett sadeltak eller brutet tak kan takpannor ha fördelen att det är lätt att byta ut mindre segment om exempelvis någon mindre del får en skada. Sen handlar det förstås också om smak. På vissa byggnader ser plåt helt enkelt snyggare ut än tegel. Rådgör med takläggaren om vad de tror är bäst för just ditt hus.

Upphandling – välj leverantör som ett proffs

När kommuner och företag väljer entreprenör för sina byggprojekt ser de alltid till att hämta in offerter från flera leverantörer. Det bör du också göra för att se till att du får bästa möjliga pris. Men se även till att vara noga med din specifikation så att du verkligen får det du vill ha. Även om en leverantör är något dyrare, men å andra sidan använder material av högre kvalitet eller lovar att leverera snabbare samt ger en längre garanti på arbetet, kan det vara värt att välja denna istället. Stirra dig inte blind på prislappen. Gör en avvägning mellan vilken typ av tak du får och till vilket pris. Taket är en av de absolut viktigaste delarna i ditt hus. Det måste vara ordentligt byggt för att skydda resten av byggnaden.

Garantier

En bra takläggare ser till att ge dig garanti på arbetet under en viss tid och kommer och åtgärdar eventuella brister som kan bero på konstruktions- eller materialfritt kostnadsfritt. Se till att fråga leverantören vilka garantier de ger på taket.

Se till att leverantören är rätt försäkrad. När du beställer en takläggning är det du som är ansvarig byggherre och kan bli skadeståndsskyldig om någon exempelvis ramlar ner och skadar sig. Det bästa sättet att skydda sig mot detta är att kontrollera att företaget du anlitar har både ansvars- och olycksfallsförsäkringar, samt att det skrivs in i avtalet att företaget tar detta ansvar och ser till att försäkringarna är giltiga.

Anlita självklart också endast företag som är registrerade för F-skatt. Där har du också fördelen att du kan dra av en del av kostnaden för takläggningen som ROT-avdrag i din deklaration.

Avtal

Skriv ett ordentligt avtal på arbetet. Villaägarnas Riksförbund har bra mallar som man kan använda när man avtalar om ett arbete med ett hantverksföretag. De är en bra hjälp för att se till att man får med alla viktiga delar. På så sätt kan du vara mer säker på att få den tjänst du vill ha och till det pris som man kommit överens om i förväg.

Lycka till med takläggningen!

26 Mar 2017