Har ni planerat för förvaring i ert hus?

I en bostad så måste det finnas förvaring. Det gäller såväl i villor som i bostads- och hyresrätter. En skillnad mellan dessa är att de två senare ofta har extern förvaring i form av utrymmen på vind och i källare.

En villa däremot - där måste man bygga in förvaring och det är naturligtvis något som kommer att ta utrymme. Utrymme som man kanske skulle vilja göra någonting annat av. En större garderob kanske blir ett perfekt barnrum, en del av källaren kanske kan bli en relaxavdelning och kanske vill man använda en klädkammare till ett hemmakontor. Planer som alltså stoppas av det faktum att man måste kunna lägga undan saker man för tillfället inte använder sig av.

Eller? Nej, det behöver inte vara så. Vi tänkte ge två alternativ. Det första handlar om att ta hjälp med magasinering. I Stockholm finns många företag som erbjuder magasinering till väldigt rimliga priser. Du kan exempelvis välja att förvara säsongskläder och produkter i de utrymmen du hyr - skidor, vinterkläder, hockeyutrustning, vinterdäck, takbox och så vidare: allt du behöver, men inte just nu. Allt detta förvaras säkert både sett till inbrottsrisk (larm finns och övervakning sker) och sett till att utrymmena är uppvärmda samt ventilerade så att fuktskador inte uppkommer. Ett bra alternativ som dock innebär att du hela tiden måste vara redo att hämta det du behöver.

Bygg magasinering i anslutning till hemmet

Ett annat alternativ är att du använder dig av de regler som finns och nyttjar dessa till max. Detta i form av att bygga ett Attefallshus och använda den stora ytan som ett sådant får byggas i - 25 meter2 till area och maximalt fyra meter i höjd (från mark till taknock) - och använder detta som en förvaring. Tidigare var det möjligt att bygga en mindre variant som gick under namnet Friggebod - men nu är det alltså en avsevärt mycket större yta som kan byggas.

Det fina? Du behöver inget bygglov. Ett Attefallshus kräver enbart ett startbesked från byggnadsnämnden i den kommun man bor i. Priset för denna varierar - tyvärr - och det innebär att det ska skilja mellan hur mycket ett Attefallshus kostar att bygga i Stockholm jämfört med priset i exempelvis Haninge. Räkna dock med minst 2000 kronor.

Ett Attefallshus kan byggas som fristående eller som väggfast

Det kan kännas lite dumt att använda den här möjligheten enbart för förvaring och magasinering. En tanke med ett Attefallshus är att det ska kunna lösa en del av den stora bostadsbrist som finns i Sverige. Inreder man det med draget vatten, el, förvaring (krävs även då) samt möjlighet att sköta den personliga hygienen så kan man alltså välja att bygga ett Attefallshus och hyra ut detta (och tjäna pengar på köpet).

Två andra möjligheter utkristalliseras i och med detta. Du kan antingen bygga ett Attefallshus som ett fristående garage och använda utrymmet för både bil och allmän förvaring. Det är en möjlighet. En annan är att du bygger ditt Attefallshus som ett väggfast sådant och får ren förvaring direkt i anslutning till huset. Gällande det senare så är dock utrymmet mer begränsat. Ett sådant får “endast” byggas i en area om 15 meter2. Det är i många fall mer än tillräckligt, även om 25 meter2 naturligtvis ger mer möjligheter.

20 Aug 2018